Aleksandar, otac ubijene Vanje Foto: Printscreen/skopje1.mk

Aleksandra Gorčevskog, oca otete i ubijene Vanje (14), tužilaštvo sumnjiči kao saučesnika u slučaju ubistva njegove ćerke, te mu je zato određen dvodnevni pritvor.

Vanja je, svedoče njeni prijatelji i profesori, bila vedra devojka, pametna. U ponedeljak, nedelju dana nakon njene otmice i dvadesetak sati nakon što je pronađeno njeno mrtvo telo, Vanjini školski drugari, njihovi roditelji i profesori, upisuju se u Knjigu žalosti.

„Bolno nam je razgovarati o svemu. Bila je mirna i vredna, ispunjavala svoje obaveze, cura koja nije bila u nikakvim klanovima, sa svima se družila, ali kažem, bila je mirna. Znamo samo da je bila divna cura koja je maštala o budućnosti“, rekla je za Jutarnji majka iz Skoplja, čija ćerka pohađa istu školu.

I inače, u Skoplju niko neće da priča otvoreno o svojim sumnjama zašto je Vanju zadesila ovako grozna sudbina.

„Svega tu ima u vezi oca, koji nikako, kako znamo, nije bio pozitivan lik u njihovom životu. On i Vanjina majka su bili razvedeni, njen je otac, Vanjin deda, negde tamo 2002. godine bio direktor carine i imućan čovek, a sve to je nasledila Vanjina majka. Njemu je, govore, u interesu bio novac. Kako su znali tačno vreme kad Vanja ide u školu? Ovi koje su uhapsili kažu da im je on to rekao. Pretpostavka je da nije znao da će Vanja biti sama pa se sumnja da je namera bila oteti obe devojčice. Dakle, ovde svi sumnjaju u očeve materijalne motive usmerene prema bivšoj supruzi. Nije jasno zašto su devojčicu i ubili ako su nameravali ucenjivati majku. Biće da je nešto pošlo po zlu. Jako, jako pošlo po zlu kad je ubijena djevočica stara tek 14 godina“, rekao je za Jutarnji jedan makedonski novinar koji se inače bavi crnom hronikom.

Severna Makedonija zavijena je u crno nakon što je devojčica za kojom se danima tragalo pronađena mrtva u nedelju uveče.

Četrnaestogodišnja Vanja je u ponedeljak 27. novembra, nakon vikenda provedenog s majkom i mlađom sestrom, krenula u školu. Sestra s kojom svakoga dana zajedno šeeta sedam minuta do obližnje osnovne škole koju obe pohađaju, tog jutra nije imala prvi čas pa je Vanja krenula sama.

Spustila se stepenicama zgrade u samom središtu Skoplja do ulaznih vrata. U tom je trenutku, u predvorju zgrade u elitnom delu grada, započela noćna mora koja će završiti njenom smrću.

U predvorju je zaskočena, zavezane su joj noge i ruke, ubačena je u vreću za spavanje. Tako je izneta iz zgrade bez da je bilo ko od mnogih prolaznika koji ujutru prolaze tim delom grada, primetio bilo što neobično. Devojčica je ubačena u automobil i tada joj se gubi svaki trag.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare