Foto:EPA-EFE/Fernando Alvarado

Španska vlada naredila je delimično zatvaranje glavnog grada Madrida i okolnih područja teško pogođenih koronavirusom nakon povećanja broja slučajeva. Prema novim ograničenjima, stanovnicima neće biti dozvoljeno da napuste određeno područje.

U Madridu je više od trećine, od 133.604 slučaja, dijagnostikovanih u Španiji u protekle dve nedelje.

U sredu je većina španskih regionalnih vlada, zaduženih za zdravstvenu zaštitu, glasala za uvođenje ograničenja u oblastima sa više od 100.000 stanovnika ukoliko bi ispunile tri merila – 500 slučajeva na 100.000 stanovnika, 35 odsto populacije Covid pacijenata u intenzivnoj nezi jedinice i pozitivni rezultati u 10 odsto testova.

Pročitajte još:

Madrid, koji ima stopu od 780 infekcija na 100.000, već ispunjava kriterijume. Naređenje, objavljeno danas, daje gradskim vlastima 48 sati da uvedu ograničenja, koja daleko premašuju mere zaključavanja izrečene na nacionalnom nivou 14. marta.

Prema novim ograničenjima, ljudima u Madridu i devet susednih gradova biće dozvoljeno da napuste svoje područje samo zbog neophodnih putovanja koja uključuju posao, školu i univerzitet, posete lekaru i brigu o ugroženima.

Društvena okupljanja biće ograničena na šest osoba, a ograničenje radnog vremena takođe se nameće hotelima, bogomoljama i prodavnicama. Parkovi i igrališta su izuzeti ukoliko lokalna vlast ne odluči da ih zatvori.

Madridska regionalna vlada, koju kontroliše konzervativna opozicija i nije glasala za ograničenja, tvrdila je da zaključavanje nije pravno regulisano.

Foto: EPA-EFE/Emilio Naranjo

Regionalni šef zdravstva Enrike Ruiz Eskudero optužio je centralnu vladu da je poslala „poruku alarma i uznemirenosti“ i nije isključio borbu protiv zaključavanja na sudu. Međutim predsednica Madrida Izabel Diaz Auso izjavila je da će se, iako će nalog biti osporen na sudu, poštovati.

Regionalna vlada Madrida odlučila je da grad i okolna područja ne stavi pod ključ, već je izdala ograničenja u 45 osnovnih zdravstvenih područja u pokušaju da zaustavi širenje virusa. Te same mere bile su kontroverzne jer su pogađale uglavnom siromašnija područja grada i izazvale proteste stotina stanovnika.

Španska centralna vlada tvrdila je da ograničenja nisu dovoljna i preporučila je kraj svih nepotrebnih kretanja po gradu. Španija je poslednjih nedelja zabeležila značajan porast slučajeva. Više od 31.411 ljudi umrlo je tokom pandemije, a zabeleženo je više od 748.000 infekcija, pokazuju podaci Univerziteta Džon Hopkins.

Svetska zdravstvena organizacija je ranije ove nedelje rekla da evropske zemlje beleže „zabrinjavajući porast bolesti“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar