Osijek požar Foto:Davor Javorovic/PIXSELL

U drugom danu požara velike firme za preradu plastike, dim se izvija kilometrima daleko. Ispituje se čistoća vazduha, vode, zemlje. Sve raspoložive snage još uvek su na terenu. Tek će se pokazati razmeri štete i kako je do požara došlo.

„Vetar neprestano menja smer, tako da su delovi grada tik uz fabriku neretko pod udarom crnog dima“, izvestio je reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

Kovačić je izvestio i kako se nezvanično saznaje iz tvrtke Drava International, koja sprovodi vlastitu istragu, da su na severnoj ogradi pronašli presečenu žicu, prenosi Dnevnik.hr.

„Upravo je to nedaleko od mesta gde je počeo požar“, rekao je Kovačić.

130 radnika iz Nepala su živela u kontejnerskom naselju u sklopu fabrike. Smešteni su u sportsku dvoranu u Osijeku.

PROČITAJTE JOŠ:

„U to sam vreme spavao. Probudio sam se u četiri sata ujutro. Video sam veliki požar. Mi volimo naš posao i našu firmu. Firma nam je pružila sve. Kada smo trebali posao i platu dobili smo, uvek je bila na vreme. Strašno smo zabrinuti za našu firmu“, rekao je za Dnevnik Nove TV radnik iz Nepala Akas Kojala.

Deo zarađenog novca slali su svojim porodicam u Nepal. Danas budućnost ne vide od dima.

Ispitivanja pokazuju kako u Osijeku nema zagađenja vazduha, ali merenja u okolnim mestima kao što je Antunovac pokazuju prisutnost toksičnih čestica u vazduhu.

Ekološka katastrofa za sobom povlači i finansijske izdatke. Forenzička istraga pokazaće ko će za njih biti odgovoran.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar