Džefri Epstajn, Meksiko, ranč Zoro
Džefri Epstajn Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Krug ljudi sa kojim se Džefri Epstajn sastajao, nakon što je registrovan kao seksualni prestupnik, širi je nego što je ranije objavljeno, saznaje "Volstrit džornal", pozivajući se na Epstajnova dokumenta, među kojima su i njegovi rasporedi.

Među imenima koja se navode su direktor CIA Vilijam Berns, Noam Čomski, bivša Obamina savetnica Ketrin Rumler, ali i Arijana de Rotšild.

Aktuelni direktor CIA, koji je tada bio zamenik državnog sekretara, sa seksualnim prestupnikom se sastao tri puta 2014. godine.

Njih dvojica su se prvo srela u Vašingtonu, a zatim je Berns posetio Epstajnovu gradsku kuću na Menhetnu.

Portparolka CIA Tami Kuperman izjavila je da se Berns sastao sa Epstajnom u trenutku kada se sprema da napusti državnu službu, kao i da nije znao ništa o milijarderu.

Džefri Epstajn
Džefri Epstajn Foto: TNS / ddp USA / Profimedia

Kako je navela, Epstajn je Bernsu predstavljen kao stručnjak za sektor finansijskih usluga.

Američki linvgista Noam Čomski takođe je imao zakazanu večeru u Epstajnovoj gradskoj kući 2015. godine. On je za WSJ izjavio da je sa Epstajnom razgovarao o političkim i akademskim temama.

„Poznavao sam ga i povremeno smo se sretali“, rekao je Čomski.

Arijana de Rotšild, direktorka švajcarske banke Edmond de Rotšild, imala je veliki broj sastanaka sa Epstajnom koji je od nje tražio pomoć prilikom zapošljavanja ljudi.

U septembru 2013. godine, Epstajn je u mejlu zamolio De Rotšild da mu pomogne oko pronalaženja novog asistenta „ženskog, organizovanog i koji govori više jezika“.

Foto: Rick Friedman / Polaris / Profimedia

„Raspitaću se“, odgovorila je De Rotšild.

Sa Epstajnom je desetine sastanaka imala i Ketrin Rumler, savetnica u Beloj kući u administraciji Baraka Obame.

Ona se sa njim sastajala nakon službe u Beloj kući i pre nego što je postala glavni advokat u Goldman Saks grupi 2020. godine.

Kako se navodi u otkrivenim dokumentima, bilo je planirano da Rumler zajedno sa Epstajnom poseti Pariz 2015. i njegovo privatno ostrvo na Karibima 2017. godine.

Njen portparol je rekao da Rumler nije putovala sa Epstajnom, već da ju je on upoznao sa potencijalnim klijentima, među kojima je suosnivač Majkrosofta Bil Gejts.

Foto: Gregory P. Mango / Polaris / Profimedia

„Žalim što sam ikada upoznala Džefrija Epstajna“, izjavila je Rumler.

U dokumentima se spominje i Leon Botstin, predsednik Bard koledža, koji je Epstina pozvao u kampus gde je milijarder doveo, kako se navodi, grupu mladih gošći.

Botstin je za WSJ rekao da se sastao sa Epstajnom kako bi od njega dobio donaciju za koledž.

PROČITAJTE JOŠ:

Nijedno od ovih imena ne pojavljuje se u već objavljenoj Epstajnovoj „crnoj knjizi“ kontakata ili javnim evidencijama o letovima njegovog privatnog aviona, piše WSJ.

List dodaje da je Epstajn sa svakim od njih dogovorio više sastanaka, nakon što je odslužio zatvorsku kaznu 2008. godine i nakon što je registrovan kao seksualni prestupnik.

Dokumenta, međutim, ne otkrivaju svrhu većine sastanaka, a WSJ nije mogao da proveri da li je svaki zakazani sastanak na kraju i održan.

Većina njih je za američki list rekla da su se sa Epstajnom sastajali zbog njegovog bogatstva i veza, dok nekoliko njih smatra da je on odslužio svoju kaznu i da se rehabilitovao.

Džefri Epstajn je, pod sumnjivim okolnstima, preminuo 2019. godine u zatvorskoj ćeliji na Menhetnu, dok je čekao suđenje za optužbe da je u periodu od 2002. do 2005. godine u svoje vile na Floridi i Menhetnu dovodio desetine maloletnica i plaćao im hiljade dolara za seksualne usluge. Neke od njih imale su samo 14 godina.

Da bi izbegao federalnu optužnicu, 2008. godine je priznao krivicu na državnom nivou, u Floridi, gde je optužen za podvođenje i korišćenje usluga osobe mlađe od 18 godina za prostituciju.

BONUS VIDEO: Putin u iznenadnoj poseti frontu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar