Donald Tramp i Majk Pens
Majk Pens i Donald Tramp Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Majk Pens, bivši američki potpredsednik, sedam sati je svedočio o naporima svog bivšeg šefa Donalda Trampa da poništi izborne rezultate 2020. godine. Pens se smatra glavnim svedokom u istrazi koju vodi specijalni advokat Džek Smit, pošto je, kako je navedeno, Tramp na Pensa vršio pritisak da nezakonito odbije elektronske glasove koji su bili za Džoa Bajdena na zajedničkoj sednici Kongresa, a takođe je bio i na sastanku u Beloj kući sa republikanskim poslanicima koji su raspravljali o Bajdenovoj pobedi.

Kako piše Gardijan, ovaj slučaj je od velike važnosti, jer treba da ispita da li je Tramp „prevario“ Sjedinjene Američke Države, pokušavajući da poništi rezultate izbora 2020. godine.

Pens je govorio o događajima koji su prethodili napadu na Kapitol, 6. januara, kao i da je Trampu rečeno da bi svojim planovima prekršio zakon.

Donald Tramp i Majk Pens
Donald Tramp i Majk Pens Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Vlada je mesecima pokušavala da dobije Pensovo svedočenje, počevši od zahteva Ministarstva pravde prošle godine, a zatim putem poziva velike porote koji je izdao Smit.

Sudski poziv našao se pred neposrednim izazovima Trampovih advokata, koji su želeli da ograniče obim Pensovog svedočenja, kao i njegovog advokata.

Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Zahtev da se ograniči obim Pensovog svedočenja odbio je sudija Džejms Boasberg, rekavši da se radi o potencijalnom krivičnom delu.

Pensov advokatski tim odbio je da ospori tu presudu, ali Trampovi pravnci se nisu složili sa tim i podneli su hitan zahtev koji su sudije Gregori Kacas, Patriša Milet i Robert Vilkins kasno odbili.

Foto:EPA-EFE/Yuri Gripas

Nekoliko nedelja nakon izbora 2020. godine, Tramp je pokušao da nagovori Pensa da mu pomogne da „preokrene“ svoj poraz koristeći svoju ulogu predsedavajućeg Senata i da odbaci legitimne Bajdenove liste birača.

Glavni deo krivične istrage bazirao se na dokazivanju da je Pens prihvatio lažne izborne liste za Trampa čime bi se bacila sumnja na rezultate izbora i sprečilo proglašenje Bajdena za predsednika.

Pročitajte još:

Pored Trampa pod pritiskom su bili i drugi zvaničnici unutar i van vlade, uključujući Trampovog advokata Džona Istmana, druge advokate povezane sa Trampovom kampanjom kao što su Sidni Pavel i Rudi Đulijani, kao i desetine republikanskih članova Kongresa.

Pens se izdvajao, jer je sa Trampom razgovarao „oči u oči“ dan pre napada na Kapitol i na dan, za koji su istražitelji Predstavničkog doma, 6. januara prošle godine verovali da je pokazatelj toga da je bivši predsednik imao „kriminalne namere“.

BONUS VIDEO Donalnd Tramp u Njujorškom sudu, ulazi u sudnicu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar