Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia/StratCom ZSU/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images/EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/Siegra Asmoel / imageBROKER / Profimedia

Ruska plaćenička grupa Vagner koja se bori u Ukrajini ima za cilj da regrutuje žene koje su osuđene na zatvorske kazne u Rusiji i rasporedi ih na front kao snajperiste, rekao je osnivač te paravojne formacije povezan sa Kremljom, Jevgenij Prigožin u sredu, 22. decembra.

„Ne samo medicinske sestre i osoblje za komunikacije, već i u diverzantskim grupama i snajperskim parovima. Svi znaju da je to rađeno i ranije“, rekao je 61-godišnjak, misleći na žene vojnike iz doba Drugog svetskog rata koje je sovjetska propaganda pozdravljala.

„Stižemo tamo. Postoji određeni otpor, ali mislim da ćemo ga prevazići“, dodao je Prigožin na društvenim mrežama.

Njegovi komentari su usledili kao odgovor ruskom zvaničniku istočno od Moskve koji je rekao da su žene zatvorene u gradu Nižnji Tagil zatražile da ih pošalju u Ukrajinu da pomognu ruskoj vojsci.

Žene vojnici su prvi put prepoznate po svojoj smrtonosnoj veštini u Drugom svetskom ratu nakon što je oko 800.000 žena služilo u sovjetskim oružanim snagama kao snajperisti, piloti, mitraljesci, a veliki broj je bio stacioniran u medicinskim jedinicama.

Jedna od najpoznatijih ženskih snajperista Ljudmila Pavličenko, nazvana „Dama smrti“, ubila je 309 nacista.

Pretpostavlja se da je poslednjih meseci Vagner masovno regrutovao muške zatvorenike iz ruskih zatvora da se bore na linijama fronta u Ukrajini uz obećanje smanjenih kazni i visokih plata.

U septembru je Prigožin prvi put otkrio da je osnovao Vagnerovu grupu 2014. da bi se borio u Ukrajini i priznao njeno prisustvo u Africi, na Bliskom istoku i u Latinskoj Americi.

Ovog meseca, Vagner je otvorio sedište u drugom ruskom gradu, Sankt Peterburgu.

Jevgenij Prigožin je u novembru odgovorio na glasanje da se Rusija proglasi „državnim sponzorom terorizma“ kritikovanjem Zapada.

PROČITAJTE JOŠ:

Pokazao je okrvavljeni malj koji je želeo da pokloni Evropskom parlamentu. Bolesni štos koji se odnosio na epizodu u kojoj je Vagnerov borac iz Rusije pretučen na smrt maljem nakon što je prebegao u Ukrajinu, pre nego što je navodno vraćen nazad na njegov zahtev.

Jevgenija Nužina, 55, ruski zvaničnici su predali Vagnerovim operativcima i pojavio se snimak na kojem se vidi kako ga ubijaju udarajući ga maljem u glavu.

Brutalno ubistvo je navodno bilo kazna za „izdaju“ osuđenog ubice koji je postao plaćenik.

U to vreme milijarder Prigožin je pokušao da opravda ubistvo ‘izdajnika’, rekavši da je to bila ‘pseća smrt’ za ‘psa’.

Prigožin je navodno objavio snimak o čekiću, u kutiji za violinu, ali ga je Prigožinov advokat dao predstavniku proratnog kanala CIBER FRONT Z koji bi navodno trebalo da bude prosleđen EU parlamentu u Strazburu.

BONUS VIDEO: Zelenski je došao kod Bajdena u Belu kuću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar