Foto:profimedia.rs

Kako rat u Ukrajini uskoro ulazi u drugu godinu, ukrajinskim trupama će biti mnogo izazovnije da povrate teritoriju od ruskih snaga koje su usredsređene na odbranu svojih preostalih kopnenih dobitaka, a ne na dublji prodor u zemlju, kažu američki zvaničnici, piše Njujork tajms.

Tokom prvih 10 meseci rata, ukrajinska vojska je — uz značajnu američku podršku — nadmašila rusku vojsku, borila se sa njom do mrtve tačke, a zatim ponovo zauzela stotine kvadratnih milja i jedinu regionalnu prestonicu koju je Rusija zauzela.

Uprkos nemilosrdnim ruskim napadima na civilno snabdevanje električnom energijom, Ukrajina je još od septembra zadržala zamah na linijama fronta. Međutim, tok rata će se verovatno promeniti u narednim mesecima, pošto Rusija poboljšava svoju odbranu i gura sve više vojnika na prve linije fronta, što otežava Ukrajini da ponovo preuzme ogromne delove teritorije koju je izgubila ove godine, navodi Amerikanci.

Svi ovi faktori čine najverovatniji scenario koji ide u drugu godinu rata pat-pozicijom u kojoj nijedna vojska ne može zauzeti mnogo zemlje uprkos intenzivnim borbama, prenosi Njujork Tajms.

„Mislim da je Ukrajini mnogo lakše da odbrani teritoriju nego da krene u ofanzivu da povrati teritoriju“, rekla je Evelin Farkaš, bivši visoki zvaničnik Pentagona i stručnjak za Rusiju. „Moramo da obezbedimo Ukrajincima neophodnu opremu i obuku da to urade“.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zatražio je takvu pomoć kada se sastao sa predsednikom SAD Bajdenom i obratio se Kongresu u sredu uveče, što je bila njegova prva poseta van zemlje od početka rata.

Tokom proteklih šest meseci, ukrajinske snage su usporile napredovanje Rusije u Donbasu na istoku, povratile veliki deo zemlje na severoistoku i preuzele kontrolu nad Hersonom, glavnim gradom na jugu. Ali pobede su došle sa velikom cenom: hiljade poginulih ukrajinskih vojnika i utrošak ogromnih količina municije, posebno artiljerijskih metaka. U stvari, tokom većeg dela godine, Ukrajina je ispalila mnogo više artiljerije za nedelju dana nego što su Sjedinjene Države mogle da proizvedu za mesec dana.

Iako je ukrajinska vojska dosledno nadmašila rusku vojsku, visoki ukrajinski zvaničnici su upozorili na mogućnost velike ruske ofanzive. Ali stručnjaci za ukrajinski rat kažu da Rusija nema spremne snage za bilo kakvu značajnu ofanzivu u narednih nekoliko meseci.

Ukrajinski zvaničnici su rekli da planiraju da nastave da vrše kontraofanzivu protiv Rusa. Fokus će biti na jugu, gde ukrajinsko vojno i političko rukovodstvo veruje da treba da ostvare dobitke protiv ruskih snaga kako bi obnovili kritičnu ukrajinsku teritoriju.

Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Američki zvaničnici kažu da će Ukrajina najverovatnije izbegavati slanje svoje vojske direktno na Krim i da će se umesto toga oslanjati na više tajnih operacija — slično napadu na most u Kerčkom moreuzu koji je uništio ključnu rusku liniju snabdevanja — i vazdušne udare za napad na ruske vojne položaje na Krimu.

Ukrajinski zvaničnici rekli su svojim američkim kolegama da je od ključnog značaja da se priguše ruske snage na Krimu. Ako prestanu sa pritiskom tamo, Ukrajinci se brinu da bi to Rusima omogućilo prostor da prebace više snaga ili odbrambene opreme u druga područja.

Ukrajina se takođe oslanjala na izveštaje američkih obaveštajnih službi koji ukazuju na to gde je ruska vojska najslabija. Kontraofanziva ukrajinske vojske van Harkova u septembru bila je uspešna delom zato što su se Ukrajinci suočili sa praznim, nepripremljenim ruskim snagama. Američki zvaničnici ne veruju da je čak ni ruska vojna komanda znala koliko su te snage slabe niti koliko su loše pripremljene za ukrajinski udar.

Američki zvaničnici nastavljaju da traže slabe tačke u ruskim linijama, tražeći jedinice na ivici kolapsa, koje bi se mogle „istopiti“ pred kontinuiranim pritiskom Ukrajine. Pronalaženje tih krhkih jedinica moglo bi da omogući manje pobede ukrajinskih trupa, rekli su američki zvaničnici.

„Ovaj rat nam je pokazao da je bolje ne potcenjivati Ukrajinu“, rekao je u intervjuu Kolin H. Kal, podsekretar odbrane za politiku.

Foto:profimedia.rs

Ipak, sposobnost Kijeva da izvrši efikasne napade na ruske baze i linije snabdevanja neće biti dovoljna da izbaci moskovske trupe iz delova zemlje u kojima su koncentrisane.

Bilo kakav manji prodor ukrajinskih snaga u narednih nekoliko meseci verovatno neće dovesti do širokog kolapsa ruske vojske, kažu ovi američki zvaničnici, ali je malo verovatno da će Rusija postići bilo šta što liči na široku vojnu pobedu u Ukrajini.

Tokom celog rata, napredovanje Rusije je bilo ometano nizom grešaka. Ruske trupe su ušle u Ukrajinu sa namerom da opkole, a zatim zauzmu Kijev, sruše vladu Zelenskog i preseku južni pristup Ukrajine Crnom moru.

Jedini marginalno uspešan od tih napora bio je napad sa juga, koji je na kraju omogućio ruskim trupama — posle dugotrajne bitke — da zauzmu Herson i uspostave kopneni most ka Krimu. Ali čak je i južna ofanziva na kraju zastala, a Herson je, 10 meseci kasnije, ponovo u ukrajinskim rukama.

Foto:profimedia.rs

Kada ruske jedinice nisu ispoštovale naređenja, ruski generali su bili primorani da odu na front da pojačaju jedinice. A kada su se ti generali pozicionirali u blizini komunikacionih nizova, otkrili su svoje pozicije, dozvoljavajući ukrajinskim snagama da ubiju nekoliko ruskih generala, kažu američki zvaničnici. Neuspehom da obezbede nadmoć u vazduhu, ruske trupe su se prvih meseci rata borile na spornom nebu, primoravajući svoje pilote da započnu udare sa granice, a zatim da se vrate na sigurno u Rusiju ili Belorusiju.

„Ovaj rat favorizuje kompetentne u odnosu na nesposobne, kao i svi ratovi“, rekao je Frederik V. Kejgan, naučnik na Američkom preduzetničkom institutu koji redovno piše o ruskim operacijama u Ukrajini. „Rusi su bili neuspešni jer pokazuju svoju uobičajenu nesposobnost“.

Ali američki zvaničnici kažu da postoje dokazi da Kremlj konačno počinje da uči iz svojih grešaka. Za rat je postavljen jedan general — Sergej Surovikin — za kojeg američki zvaničnici kažu da efikasnije izvodi komplikovane vojne operacije.

Poslednjih nedelja ukrajinski vojni zvaničnici rekli su da je Moskva izvela pojačane vazdušne napade na odbrambene linije vojske, povećavajući ukrajinske žrtve.

Koliko god pogrešna bila početna ruska delimična mobilizacija od 300.000 rezervista, gole brojke sada prave razliku duž odbrambenih linija. I ako te trupe ne pretrpe lošu zimu, što je moguće uz lošu logistiku i loše rukovodstvo, do proleća će se samo još više ojačati, rekli su američki zvaničnici.

Povlačenje iz Hersona, rekli su američki zvaničnici, predstavlja ključni primer kako je Rusija naučila lekcije. Dok je predsednik Vladimir V. Putin u početku blokirao takav potez, general Surovikin je insistirao da je to neophodno sve dok Putin ne popusti. Povlačenje je omogućilo ruskim snagama da iskoriste reku Dnjepar da se zaštite od daljeg ukrajinskog napada; cela operacija je istakla sofisticiranu vojnu egzekuciju koja je bila neobična ranije u ratu, rekli su američki zvaničnici.

Foto:profimedia.rs

General Surovikin, koji je predvodio ruske snage od oktobra, koristi strategiju koja naglašava stratešku odbranu, kažu ovi američki zvaničnici. On je do sada bio u stanju da poboljša odbranu i uvede disciplinu u ruske trupe raspoređene na jugu i istoku Ukrajine. Njihov trenutni napad u Bahmutu u istočnom regionu Donbasa je ograničen, sa namerom da obezbedi bolje pozicije sa kojih će se braniti od ukrajinskog kontranapada.

Dara Masicot, viši istraživač politike u korporaciji RAND, rekla je da general Surovikin takođe eksperimentiše sa novom taktikom za rusko vazduhoplovstvo, uključujući način na koji lansira rakete na Ukrajinu kako bi pokušao da zbuni svoju protivvazdušnu odbranu. Ova nova ruska taktika će najverovatnije dovesti do ćorsokaka, ostavljajući obe strane da se bore za prevagu ako počnu pravi pregovori.

PROČITAJTE JOŠ:

Na neki način, rat postaje onaj koji zavisi od municije i zaliha — dve osnovne potrebe koje mogu da izazovu ili slome bilo koju stranu.

„To je sve više nadmetanje između zapadne industrijske baze i ruske industrijske baze, uz određenu pomoć Iranaca, Severnokorejaca i nekoliko drugih zemalja“, rekao je Set G. Džons, viši potpredsednik Centra za strateške i međunarodne studije.

Sa dolaskom Zelenskog u Vašington, Bajdenova administracija najavila je novi paket oružja vredan 1,8 milijardi dolara koji će poslati jednu bateriju protivvazdušne odbrane Patriot u Ukrajinu, zajedno sa precizno navođenom municijom za borbene avione i drugo naoružanje. Od početka rata u februaru, Sjedinjene Države su poslale više od 20 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini.

Paket predstavljen u sredu će po prvi put uključivati baterije za protivvazdušnu odbranu i precizno navođene bombe. Ali, prema zakonodavcima i spoljnim stručnjacima, biće potrebno još više naoružanja za kopnene jedinice kako bi se izbegao zastoj u narednim mesecima.

Kada Ukrajinci ponovo krenu u ofanzivu, nesumnjivo će im trebati više artiljerije i municije, rekao je predstavnik Set Moulton, demokrata iz Masačusetsa u Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma koji je nedavno posetio Kijev.

„Ali biće im potrebne i stvari poput oklopnih vozila, tenkova i drugih mobilnih platformi koje im mogu pomoći da napreduju protiv ukopanih neprijateljskih snaga“, rekao je on.

Ukrajinskim snagama će takođe biti potrebno stalno snabdevanje protivvazdušnim projektilima, protivoklopnim sistemima, bespilotnim letelicama, municijom za lutanje — vazdušnim sistemima koji pasivno čekaju u nekoj oblasti dok se ne identifikuje meta — vozilima i avionima. Takođe su im potrebni svakodnevni predmeti kao što su rezervni delovi, nafta, ulje i maziva.

BONUS VIDEO: Zelenski u Kongresu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar