Omikron novi soj Kovida-19 omicron
Omikron novi soj Kovida-19 ilustracija Foto:Shutterstock

Naučnici su identifikovali "nevidljivu" verziju soja Omikrona koja se ne može otkriti rutinskim testovima koje službenici javnog zdravlja koriste da bi pratili njegovo širenje širom sveta, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Nevidljiva varijanta virusa ima mnogo zajedničkih mutacija sa standardnim Omikronom ali joj nedostaje određene genetska promena koja omogućava da se laboratorijski PCR testovi koriste kao grubo i spremno sredstvo za označavanje mogućih slučajeva.

Istraživači kažu da je prerano da se zna da li će se novi oblik Omikrona širiti na isti način kao standardna varijanta Omikrona. Ističu da je ova verzija genetski različita i da bi mogla da se ponaša drugačije, prenosi Gardijan.

Nevidljiva varijanta je prvi put primećena među genomima virusa korona koji su registrovani poslednjih dana u Južnoj Africi, Australiji i Kanadi, ali teškoća u otkrivanju varijante znači da se ona možda već proširila. Među nekoliko desetina slučajeva indentifikovanih do sada, nijedan nije registrovan u Velikoj Britaniji.

BONUS VIDEO: Vakcinacija na svakih 6 meseci?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar