Foto:EPA/RITCHIE B. TONGO

Najveći ukrajinski operater mobilne mreže pogođen je danas najvećim sajber napadom do sada od početka ruske invazije, a bez telefonskih veza, internet usluge i sistema za uzbunjivanje od vazdušnih napada ostali su milioni ljudi u Kijevskoj oblasti, javlja Rojters. .

Ukrajinska agencija Ukrinform objavila je da regionalna vojna uprava Kijeva „preduzima sve mere kako bi obezbedila da stanovnici regiona dobiju pravovremene informacije o pretnjama od raketa ili bespilotnih letelica, uprkos smetnji u operacijama najvećeg ukrajinskog telekomunikacionog operatera, Kijevstara

Zbog tehničkog kvara, onemogućen je sistem uzbunjivanja od vazdušnog udara za naselja Buča, Irpin, Višnjeve, Berezan, Skvira, Ržiščov, Tarašča, Volodarka i u Borispoljskom okrugu.

Agencija Rojters navodi da operater Kijevstar ima 24,3 miliona mobilnih pretplatnika – više od polovine stanovništva Ukrajine – kao i više 1,1 milion kućnih internet pretplatnika.

Izvršni direktor Kijevstara Oleksandr Komarov rekao je da je napad „rezultat“ rata sa Rusijom, ne navodeći za koje rusko telo veruje da je odgovorno.

On je potvrdio da je IT infrastruktura kompanije „delimično uništena“.

„Rat se takođe dešava i u sajber-prostoru. Nažalost, napad je rezultat tog rata,“ rekao je Komarov u emisiji nacionalne televizije.

Komarov je naglasio da nije jasno kada će Kijevstar moći da obnovi veze.

Ukrajinski zvaničnici su saopštili da su sistemi za uzbunjivanje vazdušnih napada u više od 75 naselja u centralnom Kijevu pogođeni sajber napadom.

Rojtersu je u ukrajinskoj obaveštajnoj agenciji (SBU) rečeno da je jedna od mogućnosti koju istražuju bila sajber-napad ruskih bezbednosnih službi.

Izvor blizak ukrajinskoj sajber odbrani takođe je rekao da se sumnja da je Rusija izvor napada, ali nije identifikovana nikakva konkretna grupa.

„To je definitivno državni akter“, rekao je izvor Rojtesa, koji je tražio anonimnost „zbog delikatnosti problema“, dodajući da je presretanje kanala za prenos podataka pokazalo „mnogo ruskog kontrolisanog saobraćaja“ usmerenog na te mreže.

BONUS VIDEO: SAD blokirao pomoć, kakve će biti posljedice? Avdagić: “Padne li Ukrajina…”

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar