Ukrajina i Rusija razmena zatvorenika Foto:EPA-EFE/Defense Intelligence Ministry of Defense of Ukraine

Glavna obaveštajna uprava Ministarstva obrane Ukrajine, poznata i kao HUR, objavila je da su 144 ukrajinska vojnika oslobođena u sklopu razmene zarobljenih vojnika, što je najveća takva razmena od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajina je oslobodila isti broj ruskih vojnika objavio je na Telegramu Denis Pušilin, lider otcepljene Donjecke Narodne Republike.

Pročitajte još:

U saopštenju HUR-a navodi se da će većina oslobođenih Ukrajinaca dobiti „odgovarajuću hitnu medicinsku i psihološku pomoć“ zbog povreda koje su uključivale rane od metaka i gelera, povrede od eksplozija, opekotine, prelome i amputirane udove.

Pušilin je rekao da je većina puštenih ruskih vojnika takođe povređena i da im je potrebna „hitna medicinska pomoć“.

Od oslobođenih Ukrajinaca, 95 ih je zarobljeno nakon odbrane čeličane Azovstal u Marijupolju, uključujući 47 vojnika bataljona Azov.

Ukrajina i Rusija razmena zatvorenika Foto:EPA-EFE/Defense Intelligence Ministry of Defense of Ukraine

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je ova razmena zatvorenika važna i pohvalio svoje vojne obaveštajne snage.

„144 ukrajinska borca vraćena su kući iz ruskog zarobljeništva. 59 vojnika Nacionalne garde, 30 iz mornarice, 28 iz vojske, 17 graničara, devetoro vojnika teritorijalne obrane i jedan policajac“, rekao je Zelenski.

Zelenski je dodao i da najstariji oslobođeni vojnik ima 65 godina, a najmlađi 19.

Sva dešavnja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Trenutak raketnog napada na tržni centar u Kremenčuku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar