Malaysia Airlines Foto:EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Let 370 Malezija erlajnsa nestao je 8. marta 2014. godine i 239 ljudi, koji su u avionu poleteli iznad Kuala Lumpura, nikada nisu pronađeni.

U proteklih devet godina, jedna od najvećih svetskih vazduhoplovnih katastrofa i dalje ostaje jedna od najvećih misterija našeg doba, a nijedna istraga nije rezultirala definitivnim odgovorom na pitanje šta se dogodilo s avionom, njegovim putnicima i posadom.

Ono što znamo je da je MH370 – Boing 777 napustio međunarodni aerodrom u Kuala Lumpuru u 00:41 po lokalnom vremenu i otputovao na severoistok preko Malezije i preko Južnog kineskog mora i da je trebalo da sleti na međunarodni aerodrom u Pekingu.

Posada je poslednji put komunicirala s kontrolom vazdušnog prometa 38 minuta nakon poletanja, otprilike na pola puta između Malezije i Vijetnama.

Nekoliko minuta nakon toga, veruje se da je avion iznenada skrenuo na zapad sa planirane putanje leta. Vojni radar pratio je MH370 preko Malajskog poluostrva i preko Andamanskog mora, pre nego što je napustio radarski domet, 370 kilometara severozapadno od ostrva Penang.

Poslednji radarski kontakt ostvaren je u 2.22 ujutro, kada je avion nestao, kao u da je propao u zemlju. Pretpostavlja se da su svih 239 putnika u avionu mrtvi.

Nakon nestanka aviona, pokrenuta je najskuplja potraga u istoriji vazduhoplovstva, ali avion nije pronađen. U narednim godinama, krhotine za koje je potvrđeno ili za koje se verovalo da su iz aviona MH370 pronađene su isprane duž afričke obale i na otocima u Indijskom okeanu.

Međutim, uprkos opsežnim pretragama, niko nije uspeo da definitivno odgovori na pitanje – šta se desilo sa letom MH370 i mnoge teorije su se formirale u nedostatku bilo kakvih odgovora.

***

BONUS VIDEO: Srušio se avion u Njujorku: Poginula jedna osoba, dve teško povređene

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar