Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

U subotu je sahranjen princ Filip, voljeni suprug britanske kraljice Elizabete II. Cela planeta je pratila pogrebnu misu i povorku, a pažnja je delom bila i na samoj kraljici koja je u kapeli Svetog Džorža u Vindzoru sedela sama.

PROČITAJTE JOŠ:

U svojoj torbi, kraljica je tokom sahrane imala jednu belu maramicu princa Filipa, kao i njihovu zajedničku fotografij koja je snimljena na Malti.

Iako javnosti nije poznato koju je sliku njeno kraljevsko veličanstvo odabralo u znak sećanja na voljenog supruga sa kojim je bila u braku više od 70 godina, opšte je poznato da je su prve godine njihovog braka provedene na Malti ostale u najlepšem sećanju kraljevskom paru, prenosi Dejli mejl.

Tada princeza Elizabeta i Filip Mauntbaten su se venčali 1947. godine. Posleratna Britanija se suočavala sa ozbiljnom nestašicom goriva i nestankom struje usled jakih snežnih oluja i temperatura ispod nule.

Foto:AP

Kraljevsko venčanje je tada došlo svima kao bekstvo od stvarno i privuklo je veliku pažnju javnosti.

U pismu svojo rođaci i prijateljici Margaret Rouds, kraljica je tada napisala: „Blaženo sam srećna, u slučaju da niste bili svesni te činjenice, i uživam u braku sa najboljim i najlepšim čovekom na svetu“.

Nakon venčanja, par je proveo bračnu noć u kući ujaka vojvode od Edinburga, grofa Mauntatena od Burbe. Tada su bili u centru pažnje gotovo svih medija.

Par je potom otputovaon na imanje Balmoral na ostatak svog medenog meseca, i stvari su bile dosta mirnije.

Foto:AP

Kasnije su mladenci živeli na Malti na periferiji glavnog grada Valete, između 1949. i 1951. godine, dok je princ Filip tamo bio smešten kao oficir mornarice.

Kraljica je kasnije to opisala kao najlepši period svog života, jer je to bilo jedino vreme kad je mogla da živi „normalno“.

Par se na Maltu često vraćao, a tamo su proslavili svoju 60. godišnjicu braka 2007. godine.

„Nasleđe Malta“ – nacionalna agencija zemlje za muzee, konzervatorsku praksu i kulturno nasleđe – u početnoj je fazi sređivanja vile Guardamangia sredinom iz 18. veka.

Glavni direktor ove agencije, Kenet Gambin, kaže je na ostrvu postojao osećaj tuge nakon Filipove smrti.

„Zapamtili su ga rado, jer su svi znali da Malta ima posebno mesto u njegovom srcu. Ljudi su i dalje pomalo vezani za njega jer znaju da se on rado sećao Malte. Koristio je svaku priliku da ponovo dođe“, rekao je on.

Život na Malti je kraljevskom paru pružio jedini stvarni ukus života kao relativno običnog para pre nego štot je kraljica stupila na presto.

Imali su slobodu da uživaju u zabavama, piknicima, vožnji brodom, a princeza je ovde prvi put bila u mogućnosti da putuje kod frizera.

Gospodin Gambin je rekao da je vojvoda uživao igrajući polo i da je par imao miran i prijateljski suživot sa lokalnim Maltežanima dok su iznajmljivali vilu koja je imala 18 soba.

„Bio je to njihov dom na Malti i tokom tih nekoliko godina i Filip i Elizabeta su tada imali priliku da žive privatnim porodičnim životom“, rekao je Gambin.

„Imali su svoj život. Elizabeta nije bila kraljica i mogla je da živi normalnim životim. Verovatno su najviše uživali u činjenici da mogu da budu svoji bez previše brige oko službenog posla“, dodao je on.

Gambin kaže da svedoci prepičavaju da su Elizabeta i Filip bili prijateljski nastrojeni prema lokalnom stanovništvu.

„Postoje svedoci koji kažu da kada bi Elizabeta nešto htela, ona bi jednostavno otišla i kupila to“, rekao je on.

Kraljica je govorila o svojoj dubokoj naklonosti prema zemlji koju je nekada nazivala domom.

Godine 2015., dok je bila na Malti, ona je rekla da je ta poseta za nju posebna.

„Sećam se srećnih dana ovde sa princom Filipom kada smo se tek venčali“, dodala je ona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare