Foto: Profimedia, EPA/EFE

Komisija UN saopštila je danas da su njeni istražitelji pronašli dokaze o ruskim ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini. Višemesečna istraga pokazala je da je u četiri oblasti - Harkovskoj, Sumskoj, Černigovskoj i Kijevskoj oblasti - počinjen veliki broj pogubljenja.

„Na osnovu dokaza koje je prikupila Komisija, zaključeno je da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini“, rekao je šef Istražne komisije Savetu UN za ljudska prava.

Komisija je osnovana u maju sa ciljem da istraži tvrdnje o ratnim zločinima. Istraga je bila fokusirana na četiri regiona: Kijev, Harkov, Sumi i Černigov.

„Bili smo šokirani velikim brojem pogubljenja u oblastima koje smo posetili. Komisija trenutno istražuje takve smrti u 16 ​​gradova i naselja“, rekao je Erik Mose, predsednik komisije.

Pročitajte još:

Istražitelji UN razgovarali su sa više od 150 žrtava rata i svedoka i posetili 27 gradova i naselja u kojima su istraživali masovne grobnice, kao i centre za pritvor i mučenje. Tim je takođe istražio dva slučaja maltretiranja Rusa od strane ukrajinskih vojnika.

Šta je komisija UN pronašla u Ukrajini?

Komisija je izvestila da ruska „upotreba eksplozivnog oružja sa širokim dejstvom u naseljenim područjima predstavlja izvor ogromne štete i patnje za civile“ i da je niz napada „izvršen bez razlikovanja između civila i boraca“, uključujući i upotrebu „kasetne municije ili višenamenskih raketnih sistema i vazdušni udari u naseljenim mestima“.

Bilo je „doslednih izveštaja o zlostavljanju i mučenju“ ukrajinskih žrtava, od kojih su neke rekle da su premeštene u pritvorske centre u Rusiji gde su držane nedeljama. Neke žrtve su navodno nestale.

Komisija je iznela i svedočenja o premlaćivanju, strujnim udarima i prisilnoj golotinji bivših zatočenika u ruskim pritvorskim centrima. Predsednik Komisije Mose rekao je i da su pronašli dokaze o neodređenom broju ruskih vojnika koji su počinili zločine seksualnog ili rodno zasnovanog nasilja. Starost njihovih žrtava bila je od četiri do 82 godine.

„Komisija je dokumentovala slučajeve u kojima su deca silovana, mučena i protivzakonito zatočena“, navodi se u saopštenju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare