Foto: Lauri Heino / Shutterstock Editorial / Profimedia, Not supplied / WillWest News / Profimedia,Dmitry Erokhin / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da proglasi delimičnu mobilzaciju na teritoriji čitave zemlje dovela je do opšte panike među građanima. Rusi sada na sve moguće načine pokušavaju da pobegnu iz zemlje, kako bi izbegli odlazak u rat u Ukrajini. Tako su avionske karte u samo nekoliko sati rasprodate, a ogromne gužve zabeležene su i na graničnim prelazima zemalja koje se graniče sa Rusijom. Jedine destinacije koje građanima Rusije dozvoljavaju ulaz bez vize su Turska, Srbija, Dubai, Jermenija i Finska, ali i Bosna i Hercegovina, u kojoj zasad nije zabeležen veliki priliv Rusa.

Iako je zvanični Kremlj invaziju na Ukrajinu do sada nazivao „specijalnom vojnom operacijom“, a Vladimir Putin više puta isticao da Rusija neće mobilisati građane jer „nije u pitanju rat, već oslobađanje teritorije“, nakon sedam meseci sukoba u Ukrajini ruski zvaničnici doneli su odluku da proglase delimičnu mobilizaciju.

Odluku je građanima saopštio sam Putin u vanrednom obraćanju, ističući da ona stupa na snagu čim se potpiše ukaz. Ubrzo nakon obraćanja on je pomenuti ukaz i potpisao, a on je odmah stupio na snagu.

Foto: Profimedia, EPA-EFE

Detalje o mobilizaciji 300.000 rezervista pojasnio je ministar odbrane Sergej Šojgu. On je kazao da će od odlaska u rat biti izuzeti studenti, a pravo na izuzetak imaju i oni koji su navršili starosnu granicu služenja vojnog roka, zatim oni koji iz zdravstvenih razloga ne mogu u vojsku i oni koji imaju sudske presude o izricanju kazne zatvora.

Jedine šanse za spas

Kako se nedeljama unazad u Rusiji spekulisalo o mogućoj mobilizaciji, građani su samu odluku dočekali prilično burno. Na više sajtova specijalizovanih za kupovinu avionskih karata zabeležen je rekordno veliki sadržaj, a karte su, prema zasad dostupnim informacijama, rasprodate do oktobra.

One se trenutno kreću i po ceni od 10.000 evra u jednom pravcu. Imajući u vidu da su zemlje Evropske unije i Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Rusiji, one više ne dozvoljavaju ulaz ni ruskim civilima.

Foto: Lauri Heino / Shutterstock Editorial / Profimedia

U kampanju protiv prijema Rusa nedavno su se uključile i baltičke zemlje, koje su donele odluku da zabrane ulazak i državljanima Rusije koji imaju vize, sve u cilju izolacije države koja je u međunarodnoj zajednici označena kao agresor.

Tako Rusi bez vize mogu da uđu u Finsku, gde su na granicama registrovane velike gužve. Finska je trenutno jedina baltička zemlja koja je samo najavila, a nije usvojila odluku da zabrani ulaz Rusima.

U panici da će finske vlasti sada zatvoriti sve granice, Rusi koji pokušavaju da izbegnu mobilizaciju preplavili su granične prelaze, a zasad je relativno mali broj njih uspeo da uđe u zemlju.

Još jedna od država iz neposredne blizine čije su granice otvorene za Ruse je Jermenija. Avionske karte do Jerevena jedne su od najtraženijim na sajtovima svih avio kompanije koje saobraćaju iz Moskve do glavnog grada Jermenije.

Foto:profimedia.rs

Ista situacija je i sa Dubaijem, koji Rusi mahom koriste kao tranzitnu destinaciju. Kako im je ulazak u Dubai omogućen, za razliku od svih zemalja Evropske unije, građani Rusije sada odatle pokušavaju da stignu do željene lokacije.

Srbija i Turska najlakše dostupne

Pored tri pomenute zemlje, Srbija i Turska su od početka rata u Ukrajini omiljene, ali i najlakše dostupne destinacije. Još od februara je zabeležen veliki priliv državljana Rusije u Beograd, ali i Istanbul.

Oni ove gradove, za razliku od Dubaija, ne vide kao prolaznu tačku, već u njima stvaraju uslove za život. Već mesecima novinske stupce pune informacije o kompanijama koje Rusi otvaraju, kao i o stanovima koje kupuju u Beogradu i Istanbulu. Sada, kada postoji realna opasnost od odlaska na front u Ukrajini, još je veće interesovanje državljana Rusije za Srbiju i Tursku.

POGLEDAJTE JOŠ:

Masovna hapšenja na protestima

Istovremeno, masovni protesti su održani širom Rusije zbog odluke Vladimira Putina da proglasi delimičnu mobilizaciju u celoj zemlji. Rusi su na ulice izašli sa jasnom porukama „ne ratu“, „ne mobilizaciji“ i „Putin napolje“. Ovo su prvi veći protesti u zemlji nakon onih koji su organizovani zbog hapšenja opozicionara Alekseja Navaljnog, a ujedno i prvi put poslednjih decenija da je Putin uspeo da svoj narod okrene protiv sebe – nateravši ih da ratuju u Ukrajini.

Ruska policija hapsila je građane koji su se okupljali da izraze svoje nezadovoljstvo odlukom o delimičnoj mobilizaciji 300.000 rezervista, a na društvenim mrežama su se pojavili snimci na kojima se vidi kako policija tuče građane.

Kako se vidi na snimku koji je objavila saradnica Alekseja Navaljnog Ljubov Sobolj, policajci su jednom mladiću gurnuli glavu u izlog, a zatim nastavili da ga tuku po telu.

Više od 1.300 ljudi je privedeno na protestima koji su izbili širom zemlje, a preti im duga zatvorska kazna.

BONUS VIDEO Haos u Moskvi Policija tuče okupljene, oni uzvikuju „Rusija bez Putina“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare