Foto: Tanjug/ AP Photo/Barry Reeger

Fil, čuveni mrmot iz Panksatonija u Pensilvaniji video je svoju senku u četvrtak nakon što je izvučen iz svog staništa, čime je predvideo još šest nedelja zime.

Hiljade ljudi okupilo se u Panksatoniju, malom gradu severoistočno od Pitsburga, da proslavi Dan mrmota i „sluša“ njegovu prognozu, godišnji ritual, prenosi Hina.

„Vidim senku… i kako god da je merite, još uvek je šest nedelja zime“, pročitao je Filov zvanični „prevodilac“ u proglasu koji je naišao na ovacije i aplauz.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Barry Reeger

Prema narodnom predanju, ako glodar vidi svoju senku na Dan mrmota, onda će hladno i vetrovito vreme trajati šest nedelja. Ako je oblačno i nema senke, početak proleća je blizu.

Dan mrmota, koji se slavi 2. februara, evoluirao je iz drevnog rituala koji su u Ameriku doneli nemački imigranti koji su se naselili u današnjoj Pensilvaniji. Prvo zvanično obeležavanje Dana mrmota bilo je 1886.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Barry Reeger

Godišnja manifestacija, poznata po filmu „Dan mrmota“ iz 1993. sa Billom Marejem u glavnoj ulozi, privlači posetioce iz celog sveta.

U Njujorku, drugi mrmot po imenu Čak sa Staten Ajlenda nije video svoju senku, predviđajući tako brzo proleće.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Barry Reeger

Ove godine mnogi delovi Severne Amerike imaju blagu zimu, ali izgleda da se to menja, što daje izvesnu verodostojnost Filovoj prognozi.

Na primer, Njujork je u sredu rano ujutru zabeležio svoju prvu merljivu snežnu padavinu tokom zime, čime je okončan drugi najduži period bez snega u najnaseljenijem američkom gradu.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Barry Reeger

Dok je Fil objavio svoju prognozu, oko 450.000 domova i preduzeća u Teksasu, Misisipiju, Arkanzasu i Tenesiju ostalo je bez struje jer su susnežica i ledena kiša srušile dalekovode i drveće.

U međuvremenu, severoistok SAD se priprema za istorijsko smrzavanje u narednim danima, pošto se meteorolozi kažu da se ponegde očekuju temperature do minus 46 stepeni Celzijusa.

BONUS VIDEO: Ajkula se poigrava sa jatom riba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar