Foto: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN/EPA-EFE, Alexander Reka/Rogulin Dmitry/ TASS / Profimedia, Igor Golovnov / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

Prema pisanju Blumberga, ambasadori zemalja Evropske unije postigli su kompromis o novom paketu sankcija za Rusiju koji uključuje limit cene na prodaju nafte trećim zemlja brodskim prevozom, čime je proširena ideja zabrane osiguranja i drugih finansijskih usluga kod transporta ruske nafte iznad određene cene.

Danas tokom dana očekuje se formalna potvrda dogovora. Na raspravi ambasadora koja je trajala do kasno u noć navodno je otvoreno i pitanje posledica na zemlje s velikim flotama za prevoz nafte, a Grčka, Kipar i Malta izrazile su zabrinutost zbog sumnji u učinkovitost novog mehanizma sankcija, ali i njegovog šireg uticaja. U izveštaju Blumberga navodi se kako su izvori informacija zatražili da ostanu neimenovani jer su razgovori ambasadora bili ‘privatni‘.

Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Bilo kako bilo, nakon sastanka nije poznato ko je tačno insistirao na aktiviranju limitiranja cene na rusku naftu, iako će ta mera vrlo verovatno drastično smanjiti dostupnost nafte za EU članice koje su se dogovorile oko tog oblika sankcija. U slučaju pada dostupnosti nafte na tržištu, građani i kompanije EU mogu očekivati dodatni rast cene ključnog energenta. Zadnjih nedelja ta se cena primirila na nivou od oko 80-90 dolara, a članice Opec+ organizacije upravo se dogovaraju da smanje proizvodnju nafte kako bi podigli cene iznova iznad 100 dolara po barelu i realizovali što veće profite.

POGLEDAJTE JOŠ:

Zbog odluke Opec+ organizacije, koja će, treba naglasiti, sama po sebi gurnuti cenu nafte ponovo na nivo iznad 100 dolara, američki zvaničnici već su obavili razgovore s predstavnicima domaće naftne industrije te im poručili neka smanje izvoz u Evropu i počnu da gomilaju strateške rezerve jer će im u protivnom to naložiti Bela kuća.

BONUS VIDEO „Zapad želi da uništi Rusiju“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar