Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović komentarisao je aktualna događanja u svojoj zemlji, poput afere u Ini i dolaska ruskih vojnih trgovaca u Hrvatsku.

Na konstataciju da je BiH dobila zeleno svetlo od EU za status kandidata, nadovezalo se pitanje da li misli da BiH može da ispuni uslove koji se očekuju od nje.

“BiH ne može ispuniti uslove, krši ih svaki dan. Ja sam se zalagao za status kandidata prvi. Da se na evropskom veću blokira davanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji ako BiH nije u istom paketu“, rekao je Milanović.

„Hrvatski premijer Andrej Plenković je shvatio da to ne može. Jedno je ‘izdevetat Srbe’, koji su to zaslužili u principu. Odnosno ne Srbe, nego Srbiju i Aleksandra Vučića i reći ‘nismo mi budale da kupujemo skuplju naftu, a kroz naš naftovod Srbiji ide jeftinija ruska nafta. Svako će se sa tim složiti. Šta si time pokazao? Pokazao si da kada možeš, itekako možeš biti dasa u Evropskoj uniji i blokirati stvari i ići protiv struje. Nadmećemo se u tome ko će biti militantniji protiv Putina. To je ok, to je jeftino“, istakao je hrvatski predsednik.

„Umesto da se bavimo time da susedu ‘crkne krava’. hajde da sačuvamo svoje blago. Hajde da koristimo instrumente koji postoje da bismo pomogli svom narodu, svojim ljudima u BiH“, rekao je Milanović.

Onda je potom u svom daljem izlaganju citirao i repliku iz čuvenog filma „Ko to tamo peva“.

„Itekako se može stati na loptu ili na vrat Evropskoj komisiji, kada dolazi sa blesavim predlozima i reći: ‘Ne, to je hrvatski interes, nećeš preko oranja, dakle ne može, zvaću decu’. To može, kada je u interesu pojedinca“, rekao je on.

O ruskim trgovcima oružjem

Na pitanje o dolasku ruskih vojnih trgovaca u ZTC kazao je kako ga zanima zašto ZTC više nije strateška prilika, prenosi Dnevnik.hr.

„Nabavka kanadera je bitna, a sad to odjednom više nije bitna firma. To se tiče dolaska Rusa, ja sam subjektivan, ne mogu odgovarati na to pitanje, ali to je trebala znati VSOA. Ona je obezglavljena sada“, dodao je Milanović.

„Zašto Avio-tehnički zavod više nije firma od strateškog interesa? Zašto je izbrisan? Kad se to dogodilo?“, navodi Milanović.

Zoran Milanović Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

„Avio-tehnički zavod je pod ingerencijom Ministarstva i Vlade, odnosno premijera. Ja se ne pitam, Uprava me ni ne zanima. To je pitanje političke odgovornosti ministra“, kazao je Milanović.

„To je resor ministra odbrane, on šta takne – upropasti. Jedno ludilo jaše na talasu drugog. On je potpisao odluku o davanju statusa polaznika ratne škole jednom zvaničniku, običnom političaru“, nastavio je Milanović.

„To oni iz HDZ-a mogu svojim babama govoriti da nisu znali za dolazak ruskih trgovaca. To je novac, to nekim ljudima iz HDZ-a ne promiče. To je blamaža“, kazao je.

PROČITAJTE JOŠ:

Najodgovorniji – premijer

Navodi da je najodgovornija osoba za sve propuste – premijer Hrvatske Andrej Plenković, prenosi Dnevnik.hr.

„Ovi drugi se dele na ljude kao što su fuš i ljudi koji imaju nekakvo samopoštovanje i ovi koji su dronovi samoubice, kamikaze, šehidi, jedan od njih je Banožić (Mario Banožić, hrvatski ministar odbrane prim.aut)“, kazao je Milanović.

„Ovim tipovima ne verujem ništa. To je takva pohlepa…“, rekao je Milanović.

„Plenković opoziciju optužuje da radi za Moskvu. Njegov ministar je, dok su ruski tenkovi imali radnu temperaturu, išao u Moskvu, zvao Putina i ljubio se s Lavrovom“, dodao je.

Na pitanje novinara o navodima o unutrašnjim ili spoljnim uticajima koji orkestriraju opoziciju o čemu je govorio Plenković, Milanović je rekao da nekim ljudima ne treba verovati.

Andrej Plenković Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

„Vi dajete neku verodostojnost toj udbaško-kagebeovskoj konstrukciji? Tako se ponašaju samo oni koji su čitali Kardelja. U Hrvatskoj se niko nikada nije nabacivao takvim otpadom“, kazao je Milanović.

BONUS VIDEO: Milanović udbaš – uvredljivi grafiti osvanuli na hrvatskim ulicama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar