hamas, vođa, jahja sinvar, tuneli, gaza, kan junis, izrael
Jahja Sinvar Foto: Printscreen/IDF

Izraelska vojska objavila je snimak koji navodno prikazuje vođu Hamasa Jahju Sinvara unutar tunela ispod grada Kan Junisa na jugu Gaze. Na snimku se navodno nalaze i njegova supruga, deca i brat Ibrahim. Izrael je javno optužio Sinvara da je glavni organizator Hamasovog terorističkog napada na Izrael 7. oktobra.

Objavljujući snimak na svojoj redovnoj konferenciji za medije, portparol Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari saopštio je kako je video snimljen Hamasovom nadzornom kamerom 10. novembra i da ga je IDF dobio nedavno, prenosi Index.

PROČITAJTE JOŠ

„Tako je sa svojom porodicom pobegao pod zemlju u jedan od sigurnih smeštajnih kompleksa koje je ranije izgradio“, istakao je Hagari.

Dodao je kako je snimak „rezultat lova“ na Sinvara i da „lov neće prestati sve dok on ne bude uhvaćen, živ ili mrtav“.

U decembru mu opkolili kuću

Izraelska vojska je Sinvara proglasila „mrtvakom koji hoda“, davajući mu u više navrata nadimak Mesar iz Kan Junisa, zbog njegove navodne uloge u planiranju napada 7. oktobra. U decembru su izraelske snage opkolile njegovu kuću, ali ga nisu pronašle.

Već tada je rečeno da se verovatno skriva pod zemljom. Savetnik izraelskog premijera Benjamina Netanjahua je nakon toga poručio da je „samo pitanje vremena kada će ga uhvatiti“. Međutim, Sinvar je još uvek u bekstvu, uprkos intenzivnom izraelskom napadu na Kan Junis, njegov rodni grad.

Izraelci su objavili i drugi snimak za koji kažu da prikazuje njihove snage u delu Hamasovih tunela gde se verovatno skrivao Sinvar. Na snimku, vojnik čije je lice zamagljeno kaže da su oni u Sinvarovom „glavnom skrovištu“ i tvrdi da je vođa Hamasa tamo bio „nedavno“.

Okupio je vojno krilo Hamasa

Snimak takođe prikazuje kupatilo, kuhinju i spavaće sobe, a vojnik priča kako su pronašli „milione šekela i dolara u sefu“.

„Pobegli su kada su čuli da im se IDF približava. Znali su da dolazimo pa su pobegli“, dodaje vojnik.

Inače, Sinvar je bio odgovoran za okupljanje vojnog krila Hamasa pre nego što je uspostavio važne nove veze s regionalnim arapskim silama kao civilni i politički vođa grupe. Izabran je u Hamasovo glavno telo za donošenje odluka Politbiro 2017. kao politički vođa ogranka Hamasa u Gazi, piše CNN.

On je od tada postao de fakto vođa Politbiroa, prema istraživanju Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR). Od 2015. ministarstvo spoljnih poslova SAD-a ga je proglasilo globalnim teroristom, a nedavno se našao pod sankcijama Velike Britanije i Francuske.

BONUS VIDEO Podzemni tuneli u Kan Junisu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar