Izrael Palestina rat Hamas tuneli Foto:Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa

Ekipa CNN-a ušla je u podzmeni kompleks u Kan Junisu za koji izraelska vojska tvrdi da je bio mesto u kojem su držani taoci koje je Hamas kidnapovao 7. oktobra.

Ustajali, vlažni vazduh unutar tunela miriše na kanalizaciju. Zidovi su ljigavi i kao da se zatvaraju.

Kada se svetlo ugasi, sve uranja u potpuni mrak, piše CNN, prenosi N1.

Izrael Palestina rat Hamas tuneli Foto:Tanjug/AP Photo/Jack Guez

Unutar ovog lavirinta tunela ispod Kan Junisa, nalazi se uska soba sa lučnim plafonom, podeljena na pola metalnom kapijom s rešetkama. U blatnjavoj komori, koja izgleda kao improvizovana ćelija, izraelska vojska kaže da je Hamas držao najmanje 12 talaca kidnapovanih i dovedenih u Gazu 7. oktobra.

Izraelska vojska je saopštila da je tu procenu dala na osnovu svedočenja oslobođenih talaca i forenzičkih dokaza, uključujući DNK. Neki su bili među onima koji su pušteni tokom pauze u neprijateljstvima krajem novembra, saopštila je vojska.

CNN nije mogao nezavisno da potvrdi izraelske navode, ali detalji se poklapaju s opisima u izraelskim medijima od talaca koji kažu da su tamo držani. Svi taoci koji su, prema navodima, držani ovde imali su ograničen osećaj za vreme ili mesto. Minuti su bili kao sati, a nakon nekoliko skretanja niz različite nivoe, nemoguće je ne osećati se dezorijentirano.

Izrael Palestina rat Hamas tuneli Foto:Tanjug/AP Photo/Adel Hana

Kompleks je vruć i veoma vlažan. Njegovi zidovi i podovi su mokri od kondenzacije. Vazduh je težak, kao da ponestaje kiseonika. Izrael kaže da je Hamas izgradio ogromnu mrežu kompleksa poput ove, povezanih tunelima i oknima duboko pod zemljom.

Južni grad Kan Junis, koji Izrael smatra jednim od “glavnih uporišta” grupe, trenutno je epicentar borbi. CNN je bio među malom grupom reportera kojima je Izraelske odbrambene snage (IDF) odobrile vojnu pratnju kako bi videli dva međusobno povezana tunelska kompleksa, uključujući prostoriju u kojoj su Izraelci rekli da su držani taoci, u centralnom delu grada.

IDF je pokazao slične komplekse drugim medijima u istočnom Kan Junisu. Grupu je pratio jedan od najviših komandanata IDF-a, brigadni general Den Goldfas. Tokom posete, Goldfas je za CNN rekao da se sistem tunela proteže preko većeg dela pojasa Gaze i da ga je Hamas koristio za planiranje i izvođenje smrtonosnog terorističkog napada 7. oktobra.

Izrael Palestina rat Hamas tuneli Foto:Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa

Novinar CNN-a ušao je u mrežu tunela kroz zid podruma koji je sada potpuno izložen džinovskom krateru, područje okruženo eksplodiranim, višespratnim stambenim zgradama.

IDF je saopštila da su tri taoca – Sahar Kalderon i Or Jakov, stari 16 godina, kao i Sapir Koern od 29 – oslobođena sa ove lokacije tokom primirja dogovorenog u sklopu sporazuma između Izraela i Hamasa o taocima krajem novembra. Njih trojica su oteta iz Nir Oza, zajednice kibuca u blizini izraelske granice sa Gazom.

CNN nije mogao nezavisno da proveri jesu li držani u kompleksu, niti koliko dugo. Ali Hamasovi propagandni video snimci prikazuju taoce u sličnim zatvorenim prostorima sa zidovima popločanim.

Podzemni lavirint

Unutar podzemnog kompleksa okna su skučena. Spojni prolazi između prostorija su otprilike dovoljno visoki da stanu i toliko uski da dvoje ljudi koji prolaze ne mogu izbeći fizički kontakt. Neki od tunela su poplavljeni blatom do gležnja.

Pročitajte još...

Na drugim mestima, pod se spušta gore-dole, a dubina varira između nekih 15 i 25 metara ispod površine, prema IDF-u, koji kaže da je deo tunela koji je posetio CNN dugačak oko jedan kilometar.

Slična devastacija mogla se videti u celom okolnom stambenom naselju. Većina zgrada je imala zjapeće rupe umesto prozora, dajući im izgled poput kućice za lutke. Na nekoliko balkona rublje okačeno da se suši još je lepršalo na zimskom povetarcu. Knjige i lični predmeti ležali su razbacani po ruševinama.

Činilo se da nijedna zgrada nije pogodna za život, a nikoga nije bilo na vidiku, zaključuje CNN u svom tekstu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar