Foto: Facebook/Hrvatski astronomski savez

Večeras su širom sveta zabeleženi neobična beličasti tragovi na nebu, za koje mnogi tvrde da je reč o Starlink satelitima, koje lansira kompanija Ilona Maska, SpejsEks (SpaceX), a sateliti su bili vidljivi i na nebu iznad Srbije.

Građani su podelili fotografije tačkastih tragova koji su zabeleženi na nebu iznad Novog Sada, Kikinde, Gospođinaca, ali i hrvatskih gradova Zagreba i Koprivnice.

View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Pored Srbije i Hrvatske, korisnici društvenih mreža podelili su da su sateliti viđeni večeras i iznad pojedinih delova Nemačke i Austrije.

View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Starlink je satelitska konstelacija kompanije SpejsEks koja je osnovana radi pružanja satelitskog pristupa internetu. Konstelacija se sastoji od više od 12.000 masovno proizvedenih malih satelita u nisko Zemljinoj orbiti, koji rade u kombinaciji sa zemaljskim primopredajnicima.

Starlinkovi sateliti postavljeni su u nisku orbitu oko Zemlje kako bi veze između satelita i površine Zemlje bile što bolje. Ali ovi sateliti stvaraju probleme astronomima. Pri izlasku i zalasku sunca mogu se zapaziti golim okom jer je tada vidljiv odsjaj Sunca na njihovim krilima. To može uzrokovati pruge na slikama teleskopa te ometati pogled na zvijezde i planete, piše Index.hr.

***

BONUS VIDEO: Šta se skriva iza rata Ilona Maska i Marka Zakerbega?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar