Emanuel Makron i Mahmud Abas Foto: TANJUG/AP Photo/Christophe Ena

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas u Ramali u okupiranoj Zapadnoj obali u izjavama pored predsednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa da je napad Hamasa protiv Izraela takođe "katastrofa za Palestince" i da "ništa neće moći da opravda patnje" civila u Gazi.

„Palestinski život vredi kao i francuski i kao i izarelski“, rekao je Makron u izjavama pored Abasa koji je od njega zatražio da radi na prekidu izraelske „agresije“ u Gazi.

Abas je njemu rekao da ga moli da uradi nešto da se prekine ta agresija.

„Vidim, čujem patnje civilne populacije u Gazi i za Francusku ništa to ne može da opravda“, odgovorio je francuski predsednik.

Makron je ranije u Jerusalimu potvrdio pravo Izraela da se brani, i insistirao na tome da Hamas treba da oslobodi taoce i rekao da treba da se nastavi dijalog za mir.

Makron je prvi zapadni vođa koji je otišao u sedište Palestinske uprave od početka rata 7. oktobra između Izraela i paletinskog islamističkog pokreta Hamas, na vlasti u pojasu Gaze.

Palestinska uprava nema nikakvu vlast u pojasu Gaze od kada je Hamas isterao 2007. godine.

Abas je rekao da su Izrael i „zemlje koje ga podržavaju“ odgovorne za sukob, ne navodeći ni jednom Hamas.

Makron se pred Abasom založio za ponovno pokretanje političkog procesa između Izraela i Palestinaca, što je i rekao ranije danas u Jerusalimu.

Makron je ocenio da budućnost Palestinaca mora proći kroz bespoštednu i nedvosmislenu borbu protiv terorizma, i insistirao na uzajamnom priznavanju prava Izraela i Paletinaca.

Abas je pozvao na uspostavljanje „međunarodne koalicije za mir“ i održavanje „međunarodne mirovne konferencije“, kojim je izgleda indirektno odgovorio na predlog koji je Makron dao ranije danas da se uspostavi međunarodna koalicija za „borbu“ protiv Hamasa.

Abas je vrlo oštro osudio izraelsko bombardovanje pojas Gaze u kome se „na varvarski način ubijaju nedužni civili“.

Ministarstvo zdravlja Hamasa saopštilo je danas da je 5.791 osoba poginula od 7. oktobra i početka izaraelskih udara na pojas Gaze.

Ti udari su odgovor na napad bez presedana koji je tog dana sproveo Hamas na teritoriju Izraela kada je poginulo više od 1.400 ljudi a više od 220 osoba je oteto i drže se kao taoci.

„Neće biti trajnog mira ako nema priznavanja legitimnog prava palestinskog naroda da ima teritoriju i državu. Neće biti trajnog mira ako palestinski narod i njihove vlasti ne priznaju državu Izrael i važnost njenog postojanja i njene bezbednosti“, rekao je Makron.

***

BONUS VIDEO: Ping pong Brižit Makron i Kamile

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar