Foto: Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

Đaci i nastavnici svih srednjih škola u Francuskoj održali su minut ćutanja za nastavnika koga je u petak ubio islamistički ekstremista, i za još jednog profesora ubijenog pre tri godine, a predsednik Emanuel Makron pozvao je na "nemilosrdan" stav prema "terorističkim ideologijama".

Profesora francuskog Dominika Bernara u petak je ispred škole u Arasu, na severu Francuske, ubio radikalizovani bivši učenik.

Nastavnika je ubio nožem 20-ogodišnjak rođen u Ingušetiji u Rusiji, koji je bio pod nadzorom u Francuskoj zbog islamističkog radikalizma. U napadu je ranio troje ljudi. Njegva porodica je zbog radikalizacije je 2014. godine porodica napadača bila u proceduri za proterivanje koja je na kraju obustavljena, njegov otac je proteran 2018, a njegov stariji brat je u zatvoru zbog učestvovanja u planu napada na Jelisejsku palatu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

Makron je danas ;obećao da će škola ostati „bedem protiv mračnjaštva“ i „sigurna luka“ za učenike i nastavnike.

Posle napada u Arasu i zbog rizika od uticaja rata Izraela i palestinskog islamističkog Hamasa, Francuska je u petak podigla nivo pripravnosti za napad i 7.000 vojnika rasporedila širom zemlje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Michel Spingler

Ministrstvo obrazovanja koje je tražilo jačanje mera bezbednosti oko svih školskih ustanova, objavilo je da se raspoređuje i 1.000 pripadnika bezbednosnog osoblja Ministarstva.

Svečanost u školi ubijenog nastavnika je poremećena pretnjama podmetanje bombe i neko vreme je škola bila evakuisana, dok pretnja nije povučena.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukupno je u Francuskoj od početka školske godine u septembru bilo 168 pretnji bombom u školskim ustanovama, rekao je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

Makron je istakao da smrt nastavnika Bernara tragično podseća na ubistvo profesora Samjuela Patija kome je ispred njegove škole u predgrađu Pariza pre tri godine islamistički ekstremista odsekao glavu jer je na času pokazivao karikature proroka Muhameda.

Foto: Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

„Država se nikada neće povinovati terorizmu“, rekla je danas francuska premijerka Elizabet Born na komemoraciji u jednoj školi.

Francuska vlada namerava da ubrza proterivanje 193 radikalizovana stranca koji nemaju dokumenta za redovan boravak, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Darmanen.

Biće preispitani i slučajevi 2.852 stranca koji imaju redovne papire, a upisani su u spiskove radikalizovanih.

BONUS VIDEO: Francuska – Upali kolima u kuću gradonačelnika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar