Gaza Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair/ashraf amra / AFP / Profimedia/Aris MESSINIS / AFP / Profimedia

Kada je izraelska vojska rekla Palestincima u izbegličkom kampu Bič u Gazi da beže na jug jer su tamo bezbedniji, porodica 18-godišnje Dime Al-Lamdanija nadala se da će uspeti da izbegne nemilosrdne vazdušne napade.

Ali Lamdani je morala da identifikuje tela svojih rođaka nekoliko dana kasnije u improvizovanoj mrtvačnici u južnom gradu Kan Junis. Ona je rekla da je tokom izraelskog napada izgubila roditelje, sedmoro braće i sestara i četiri člana porodice svog strica.

„Rekli su nam da se evakuišemo i idemo u Kan Junis jer je tamo bezbedno. Prevarili su nas i bombardovali nas“, rekla je ona.
Lamdanina porodica i porodica njenog strica putovali su u dva automobila preko Gaze do skloništa u Kan Junisu. Mislili su da će biti bezbedni u skloništu, prenosi Index.hr.

„Bila sam budna u 4:30 ujutro, sedela sam sa tetkom i pila kafu. Odjednom sam se probudila usred ruševina. Svi oko mene su vrištali“, rekao je 18-godišnjakinja, a prenosi Rojters.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ovo je noćna mora. Nikada ovo neću zaboraviti“

Nakon posete mrtvačnici 17. oktobra, Lamdani je shvatila da su samo jedan od njene braće i dvoje mlađih rođaka preživeli napad.

„Ovo je noćna mora. Nikada ovo neću zaboraviti. Imala sam 16-godišnju sestru. Umotali su je u beli čaršaf i napisao moje ime. Mislili su da sam to ja“, rekla je.

Portparol izraelske vojske rekao je da su građanima rekli da se kreću južnije i da se drže dalje od terorističkih meta Hamasa.

„Ali Hamas se ukorenio među civilnim stanovništvom širom Pojasa Gaze. Gde god vidimo Hamasovu metu, mi ćemo napasti. Pokušaćemo da učinimo sve što možemo da minimalizujemo štetu nedužnim civilima“, rekao je on.

Zdravstvene vlasti u Gazi saopštile su da je više od 5.000 ljudi ubijeno, a više od 15.000 povređeno tokom dvonedeljnog izraelskog bombardovanja.

BONUS VIDEO: Snimak sa mesta održavanja muzičkog festivala na koji je upao Hamas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar