Deca iz ukrajinskog okruga Vasiljevka, okupiranog od strane Rusije, poslata su u takozvani "rekreacioni kamp" u Belorusiji, saopštila je civilno-vojna uprava koju je postavila Rusija. Ukrajinska vlada procenjuje da je skoro 20.000 dece ilegalno deportovano u Rusiju, Belorusiju ili prisilno premešteno na privremeno okupirane teritorije Ukrajine. Ovim je beloruski predsednik i zvanično postao deo Putinove šeme za deportaciju ukrajinske dece, koja je već privukla pažnju svetske javnosti.

Zvaničnici takođe tvrde da je 470 dece poginulo, dok je 949 njih ranjeno, a 406 se trenutno vodi kao nestalo.

Civilno-vojna administracija Vasilivka koju je postavila Rusija je saopštila da je „program rekreacije za decu, naravno, besplatan i podržavaju ga lično Lukašenko i Putin“.

„Prva grupa od 43 dece uzrasta od 8 do 15 godina boraviće u dečjem zdravstvenom kampu od 24. aprila do 10. maja, a sledeća poseta je planirana od 14. maja“, rekli su, prenosi CNN.

Izveštaj objavljen u februaru sadrži detaljne navode o ekspanzivnoj mreži od desetine kampova u kojima su deca prolazila „političko prevaspitavanje“, uključujući akademsko, kulturno i u nekim slučajevima, vojno obrazovanje usmereno na Rusiju.

Foto: SERGEI CHUZAVKOV / AFP / Profimedia

„Ne znamo koliko je ukrajinske dece u Belorusiji“

Mikola Kuleba, izvršni direktor dobrotvorne fondacije Spasimo Ukrajinu, komesar predsednika za prava deteta (2014-2021), je početkom ovog meseca, pre navoda koje je izneo CNN, istakao da veruje da će se deo ukrajinske dece koju je Rusija deportovala naći i na teritoriji Belorusije.

On je to izjavio tokom konferencije za novinare u Medija centru Ukrajina-Ukrinform, odgovarajući na pitanje da li postoje podaci o tome koliko je ukrajinske dece deportovano u Rusiju dalje dovedeno u Belorusiju.

„Nemamo informaciju koliko je ukrajinske dece na teritoriji Belorusije. Mislim da ćemo tu decu naći i u Belorusiji. Ali u ovom trenutku nema podataka koliko ima takve dece i gde su ona. Sada je veoma teško pronaći bilo kakvu informaciju – i u Belorusiji i u Rusiji“, rekao je on.

Katerina Raševska, pravnica Regionalnog centra za ljudska prava (RCHR), članica Zajednice međunarodnog prava Kvebeka i Međuresorne komisije za primenu i sprovođenje međunarodnog humanitarnog prava u Ukrajini, rekla je da Rusija ima spiskove takozvanih resursnih porodica – one koje već podižu izvestan broj ruske usvojene dece, prenosi Ukrinform.

Foto: SERGEI CHUZAVKOV / AFP / Profimedia

„I to stvara dodatni prostor za manipulaciju. Na primer, u Rusiji kažu ovim roditeljima ‘da ne biste izgubili beneficije ili starateljstvo nad ovom decom — uzmite još desetoro ili osmoro ukrajinske dece ili tako nešto’“, kaže advokatica.

Prema njenim rečima, Ruska Federacija protivzakonito i neopravdano odbija da vrati ukrajinsku decu u njihovu otadžbinu.

Foto: SERGEI CHUZAVKOV / AFP / Profimedia

Putin optužen za ratne zločine

Navodi o prisilnoj deportaciji dece iz Ukrajine u Rusiju čine osnovu optužbi za ratne zločine koje je Međunarodni krivični sud (MKS) podneo protiv Putina i više zvaničnice Marije Lavove-Belove prošlog meseca.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukrajinski zvaničnici su ranije spominjali takve kampove kao deo napora Moskve da nasilno deportuje decu iz Ukrajine.

Prema izveštaju istražitelja sa Jejla, Marija Belova je ključna figura u ruskoj deportaciji i usvajanju ukrajinske dece u mrežu od desetine logora, u cilju ‘integracije’ ukrajinske dece u rusko društvo i kulturu.

Za ukrajinsku decu, Belova je pokrenula program pod nazivom „Posle sutra“ kako bi im pomogla da se lakše prilagode „ruskom životu“, a video snimke dece koja stižu u Rusiju objavljuje na svom Telegram nalogu.

Stotine, pa čak i hiljade (teško je utvrditi tačan broj) ukrajinske dece, zahvaljujući njenim naporima, ponosno tvrdi ona na društvenim mrežama i na državnoj televiziji, „sklanja“ se u Rusiju. Jer Belova više voli da koristi reči kao što su „spasavanje“ umesto „deportacija“ i „starateljstvo“ umesto „usvajanje“.

Foto:Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ali u stvarnosti, deca iz sirotišta, bolnica, socijalnih centara ili hraniteljskih domova na okupiranim teritorijama Ukrajine nude se ruskim porodicama uz plaćanje ruske države.

Prisilna masovna deportacija ljudi tokom sukoba je po međunarodnom humanitarnom pravu klasifikovana kao ratni zločin.

U izveštaju objavljenom prošlog novembra, Amnesti internešenel je naveo: „Ruske vlasti su nasilno premestile i deportovale civile iz okupiranih područja Ukrajine u onome što je predstavljalo ratne zločine i verovatne zločine protiv čovečnosti“.

Sa svoje strane, Rusija kaže da je primila pet miliona izbeglica iz Ukrajine.

Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia, Fotogramma / Zuma Press / Profimedia,Ruslan Lytvyn/Shutterstock, oliverdelahaye/Shutterstock

Rehabilitacioni centri

„Asimilacija“ dece u njihovoj usvojenoj zemlji odvija se u centrima za „prevaspitavanje“ i „psihološku rehabilitaciju“ u Moskvi, Rostovu i Tuapseu, gradu na severoistočnoj obali Crnog mora.

Prema beloruskoj državnoj novinskoj agenciji Belta, otprilike hiljadu dece iz Donbasa, starosti između šest i 15 godina, „privedeno“ je u centar u Belorusiji kako bi im se omogućilo da se „odmaraju i oporave“.

Deca koja pohađaju ove centre dobijaju i „negu“ i „svakodnevne lekcije ruskog jezika i istorije“, kaže Belova svojim pretplatnicima Telegrama. Adaptacija ponekad može potrajati, objašnjava ona.

Izbeglice iz Ukrajine Ukrajina rat
Izbeglice iz Ukrajine Foto:REUTERS/Kacper Pempel

BONUS VIDEO: Putin u iznenadnoj poseti frontu