Grupa Vagner je u svetu poznata kao ruska paravojna ogranizacija, čiji plaćenici učestvuju u sukobima i ratovima širom sveta - na istoku Ukrajine, u Libiji, Siriji, Mozambiku, Sudanu i Srednjoafričkoj Republici. Zvanično, oni nisu postojali i nisu se javno eksponirali sve do ruskog rata u Ukrajini, a sam Kremlj je odbacivao bilo kakvu povezanost sa njima. Međutim, sada je otkriveno da pipci Vagnera sežu do Sudana, gde finansiraju i obučavaju pripadnike tamošnje paravoje formacije RSF, koja je sada u ratu sa zvaničnom vojskom.

Zapadni mediji su od samog starta pisali da ovu grupu ruska vlada koristi za posebne interese, što se sa krvavim sukobom u Ukrajini pokazalo kao tačno. Ova grupa je u vlasništvu Jevgenija Prigožina, biznismena koji je blisko povezan sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Mediji ga nazivaju i „Putinov kuvar“.

Vagner vojnik Foto:Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Sukob u Sudanu

Najveća paravojna grupa u Sudanu – RSF, saopštila je pre nekoliko dana da je preuzela kontrolu nad predsedničkom palatom, rezidencijom šefa vojske i međunarodnim aerodromom u glavnom gradu Kartumu nakon serije žestokih oružanih borbi sa regularnom sudanskom vojskom. Kako navode zapadni mediji, ova grupa je usko povezana sa ruskom paravojnom formacijom Vagner.

Paravojne Snage za brzu podršku (RSF) takođe tvrde da su zauzele aerodrome u severnom gradu Merove i El-Obeid na zapadu zemlje. Grupa koju predvodi general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat po nadimku Hemedti, saopštila je da je regularna vojska opkolila jednu od njihovih baza i otvorila vatru. Hemedtijev RSF je osnovan od ostataka raznih milicija koje su optužene za ratne zločine u Darfuru.

Inače, Hemedti je dugo bio optužen za otvorenu saradnju sa ruskom paravojnom grupom Vagner, koja je svoje pipke proširila po većem delu Afrike. Vagnerovci su obučavali su pripadnike RSF-a i dve paravojne grupe zajedno vode kompaniju koja nadgleda rudnike zlata u zemlji i preko koje je Vagner navodno prokrijumčario stotine tona zlata iz Sudana.

Foto: Omer Erdem / AFP / AA/ABACA / Abaca Press / Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia/EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN

Ovaj novi talas nasilja usledio je nakon višednevnih tenzija između regularne vojske i RSF-a, što bi moglo potkopati dugotrajne napore da se Sudan vrati pod civilnu vlast nakon godina vojnih udara.

Krvavi rat u Ukrajini

U aprilu 2022. godine tokom ruske invazije na Ukrajinu, objavljeno je da je Prigožin otputovao u Donbas da nadgleda akcije Vagner grupe. On je na fotografiji viđen u vojničkom odelu sa članom ruske Dume Vitalijem Milonovom, koji je otputovao na liniju fronta.

Borci Vagner grupe čine oko 10 odsto ruskih snaga u Ukrajini, prema podacima koje je plasirala britanska vlada. Kada je počeo veliki sukob u Ukrajini, Prigožin je regrutovao zatvorenike iz ruskih zatvora da se bore za Vagner. Ako bi izdržali i preživeli šest meseci na frontu, bili bi pomilovani i pušteni na slobodu.

Trenutno su veoma aktivni na istoku zemlje, posebno u nastojanjima Rusije da zauzme grad Bahmut na istoku Ukrajine. Prigožin je u više navrata tvrdio da su njegovi borci zaslužni za zauzimanje Soledara posle krvavih borbi. Ukrajinske trupe navode da se borci Vagnera u velikim brojevima šalju u napade preko otvorenih polja, zbog čega masovno ginu.

Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia, Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia, Ignacio Marin / AFP / Profimedia, Ignacio Marin / AFP / Profimedia, Shutterstock

O njihovim krvavim zločinima i stravičnoj brutalnosti se dosta pisalo. Ukrajinsko tužilaštvo, pored ruskih vojnika, optužuje i troje plaćenika Vagnera za ubistvo civala u blizini Kijeva u aprilu 2022. godine. Takođe postoje nagađanja da su plaćenici Vagnera počinili masakr civila u Buči u martu 2022. godine, tokom povlačenja ruskih snaga koje su pokušale da osvoje ukrajinsku prestonicu Kijev.

Jevgenij Prigožin pozvao je nedavno ruskog predsednika Vladimira Putina da proglasi kraj rata i fokusira se na stvaranje uporišta u okupiranim delovima istočne Ukrajine.

„Vladimire, naš zadatak je gotov, vreme je da proglasimo kraj. Za vlast Ruske Federacije i za društvo u celini važno je okončanje ’specijalne vojne operacije‘“, naveo je Prigožin. Dodao je da treba svi da budu obavešteni da je Rusija postigla planirane rezultate.

„Mi smo ih u nekom smislu zaista i postigli. Onesposobili smo veliki broj vojnika Oružanih snaga Ukrajine i možemo da konstatujemo da je naš zadatak ispunjen“, naglasio je Prigožin.

Foto:Profimedia.rs

Kako se rat u Ukrajini zahuktavao, Prigožin je sve više privlačio pažnju na sebe kako svojim ponašanjem u Ukrajini, tako i svojim eksplozivnim izjavama. U početku je zdušno podržavao i hvalio ruske vlasti, ali kako je vreme odmicalo, počele su sve glasnije optužbe. Mnogi sada smatraju da je samo pitanje vremena kada će Vladimir Putin da se obračana sa Prigožinom koji mu postaje „omča oko vrata“.

Foto:SOPA Images / Sipa Press / Profimedia; Sergey Averin / Sputnik / Profimedia; Madeleine Kelly / SOPA Images/profimedia; Sergey Averin / Sputnik / Profimedia;

Šta znamo o Vagneru?

Početkom 2016. godine ova grupa je imala 1.000 članova, a ta brojka je do 2017. godine porasla na 6.000. Sada se procenjuje da imaju oko 10.000 članova. Rečeno je da je organizacija registrovana u Argentini, a da im se kancelarije nalaze u Sankt Peterburgu i Hongkongu.

Grupa navodno obučava svoje osoblje u ruskom pogonu MO Molkino u blizini sela Molkin u Krasnodarskom kraju. Kasarne u bazi nisu povezane sa ruskim ministarstvom odbrane u sudskim dokumentma, u kojima su opisane kao dečiji kamp za odmor.

Kada je reč o platama ove grupe one idu između 80.000 i 250.000 ruskih rubalja mesečno (od 1.084 do 3.388 dolara). Jedan izvor je naveo da neke plate mogu da idu i do 300.000 rubalja mesečno (oko 4.065 dolara).

Dok je nije počeo sukob u Ukrajini, postojali su ljudi koji nisu verovali da ova grupa zapravo stvarno postoji već su mislili da je samo u pitanju mit koji je stvorila ruska propaganda.

Paravojna grupa Vagner otvorila prvi zvanični štab u Sankt Peterburgu Foto:REUTERS/Igor Russak

Privatne vojne kompanije nisu zakonom dozvoljene u Rusiji. Nekoliko vojnih analitičara je ovu grupu opisalo kao „pseudo-privatnu“ kompaniju koja je ruskom vojnom establišmentu nudila određene prednosti kada je reč o ratovanju u inostranstvu. Članovi grupe Vagner su često opisivani i kao „vojnici duhovi“, jer ruska vlada dugo nije htela da prizna da oni postoje.

Misteriozni Utkin

Ima i onih koji kažu da je osnivač Vagnera Dmitrij Valerijevič Utkin koji je nekada bio ukrajinski državljanin. Utkin je vetaran Prvog i drugog čečenskog rata.

Jedno vreme je bio potpukovnik i komandant brigade Specijalističkih snaga Glavnog direktorata Generalštaba jedinice Oružanih snaga Rusije koja pripada glavnoj obaveštajnoj službi. Kada je napustio vojsku 2013. godine, počeo je da radi za kompaniju Moran Sekjuriti grup, koja je uključena u misije bezbednosti i obuke širom sveta.

Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia/StratCom ZSU/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images/EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/Siegra Asmoel / imageBROKER / Profimedia

Sama grupa Vagner se pojavila 2014. godine tokom sukoba u Ukrajini, gde se spominje i Utkin. Vagner je bilo Utkinovo kodno ime unutar bivše službe u Rusiji, a koje je odabrao zbog divljenja Trećem rajhu. U avgustu 2017. godine, turski list „Yeni Şafak“ spekulisao je da je Utkin verovatno samo nosilac kompanije dok je pravi šef Vagnera neko drugi.

U decembru 2016. godine, Uktin je snimljen sa predsedikom Rusije Vladimirom Putinom na prijemu u Kremlju u čast onih koji su odlikovani Ordenom za hrabrost i titulom Heroj Ruske Federacije.

PROČITAJTE JOŠ:

Gde se sve Vagner borio?

Ova grupa već je predmet brojnih istraživanja, najviše zbog svedočanstava o navodnim ratnim zločinima. Vagner grupa je 2015. postala aktivna u Siriji. Tamo se borila rame uz rame sa provladinim snagama, štiteći naftna polja. Procenjuje se da se oko 1.000 boraca ove grupe borilo na stani generala Kalife Haftara u Libiji od 2016. godine.

Vagner je 2017. godine pozvan u Centralnoafričku Republiku da čuva rudnike dijamanata. Postoje nagađanja i da u Sudanu čuvaju rudnike zlata. Priča se i da je Vagner grupu pozvala vlada Malija, u Zapadnoj Africi, da pruži zaštitu od islamskih ekstremističkih grupa.

Gardijan je svojevremeno pisao o Vagnerovim zločinima i masakrima u Maliju, pa se tako obratio Jevgeniju Prigožinu za komentar. U odgovoru je tada naveo da je „više puta govorio da Vagner grupa ne postoji“ i da on „nema ništa sa tim“.

Jevgenij Prigožin Foto:REUTERS/Yulia Morozova

„Navodi da su Vagner grupa i malijska vojska bili umešani u masakre i druga kršenja ljudskih prava su lažne“, rekao je Prigožin.

Zatim je nastavio da govori protiv zapadih država i poručio je da „njih da drugoj strani ima mnogo i da će pobeda biti njihova“.

U suprotnosti sa tvrdnjama Prigožina, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je tada priznao da Vagner grupa deluje u Maliju i u Libiji. Lavrov je jednoj italijanskoj teleziviji rekao da je Vagner prisutan u dve afričke zemlje na komercijalnoj osnovi, ali je istakao da Vagner grupa nema nikakve veze sa ruskom državom. Amerika i Evropa uvele su sankcije plaćenicima Vagnera.

BONUS VIDEO: Putin obišao ruske vojnike na prvoj liniji fronta u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar