Foto:EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Velika Britanija je najavila sankcije protiv četvorice visokih zvaničnika Hamasa i dvojice finansijera grupe. Povodom ovih sankcija, koje će naštetiti sposobnost grupe Hamas, otvara se pitanje odakle ova teroristička organizacija prikuplja svoj novac.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron saopštio je kako će sankcije Velike Britanije podrazumevati zabrane putovanja, zamrzavanje imovine i embargo na oružje kojim se zabranjuje prodaja oružja. On je dodao da će Velika Britanija „upotrebiti sve što joj je na raspolaganju da poremeti odvratnu aktivnost ove terorističke organizacije“.

Palestinska militantna grupa ima složenu mrežu finansiranja koju koristi za usmeravanje podrške od dobrotvornih organizacija i privatnih donatora, kao i prijateljskih nacija kao što su Iran i Katar, prenose strani mediji.

Kako piše Skaj njuz, novac namenjen Hamasu  prolazi kroz podzemnu mrežu tunela ili se koriste kriptovalute kako bi se zaobišle ​​međunarodne sankcije nakon što su ga SAD i EU proglasile terorističkom organizacijom.

Američki Stejt Department saopštio je da ima dokaze da Iran na godišnjem nivou daje do 100 miliona dolara (82,3 miliona funti) palestinskim grupama, uključujući Hamas.

Iran je negirao tvrdnje da je pomogao Hamasu da napadne Izrael, koji inače ne priznaje, ali je pozdravio rezultate.

Katar je, kako prenose strani mediji, od 2014. godine platio stotine miliona dolara Gazi.

Hamas takođe dobija  prihode od  poreza na plate, pomoć, uvoz i druge ekonomske aktivnosti unutar Gaze.

Istraživačka firma TRM Labs saopštila je da su izraelske vlasti zaplenile „desetine miliona dolara“ u kriptovalutama sa adresa povezanih sa Hamasom u poslednjih nekoliko godina.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar