Foto: EPA-EFE/DAVE MUSTAINE

Denis Pušilin, lider separatista u istočnoj Ukrajini iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike, najavio je evakuaciju stanovnika u Rusiju, prenosi Rojters.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ukrajinske trupe su osnažene zalihama oružja koje je stiglo iz zapadnih zemalja i da su spremne za borbu i spremne da zauzmu Donbas silom“, rekao je Denis Pušilin u saopštenju u petak, misleći na otcepeljeni entitet, samoproglašenu Donjecku Narodnu Republiku.

Ukrajinski pobunjenici očekuju da će predsednik Ukrajine narediti ofanzivu u „skorije vreme“, prenosi RT.

„Njihove vojne snage su spremne za borbu ali su civili u područjima pod kontorlom pobujenika u opasnosti da budu uhvaćeni u unakrsnoj vatri“, upozorio je šef samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

„Zbog toga je od danas 18. februara, organizovana masovna evakuacija ljudi u Rusku Federaciju“, rekao je on i dodao da će prioritet imati ugrožene grupe poput žena, dece i starih.

Pušilin je rekao da ruski zvaničnici u susednoj Rostovskoj oblasti očekuju priliv evakuisanih i da će im obezbediti ono što im je potrebno. On je dodao da će na graničnim prelazima postojati uslovi da se proces ubrza. On je povao ljude „da poslušaju upozorenje i da donesu ispravnu odluku“, rekavši da će to preseljenje biti privremeno i da će spasiti živote.

Saopštenje je objavljeno nakon što su posmatrači OEBS-a raspoređeni u istočnu Ukrajinu da nadgledaju situaciju duž linije koja deli delove zemlje pod kontrolom vlade i teritoriju koje drže pobunjeničke snage, izvestili o porastu neprijateljstava ove nedelje.

Zapadne države već mesecima tvrde da Rusija sprema vojnu invaziju na Ukrajinu. Američki zvaničnici su izjavili da Moskva priprema operaciju kako bi opravdala napad. Moskva je odbacila te optužbe.

BONUS VIDEO: Ukrajina: Rat ili mir – gosti Nataša Ivanovski i Aleksandar Vasović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare