Ebrahim Raisi, Hossein Amirabdollahian Foto:EPA-EFE/ISSEI KATO/AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Iranski predsednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahija poginuli su u nedelju u padu helikoptera. Raisi se vraćao iz posete Azerbejdžanu, kada se njegova letelica srušila na regiona Istočni Azerbejdžan, koji se nalazi u Iranu. Spasioci satima nisu mogli da dođu do mesta pada helikoptera, zbog teških vremenskih uslova, ali i nepristupačnog terena. U ponedeljak ujutru potvrđeno je da su svi putnici iz helikoptera poginuli. Zvanična istraga će uskoro biti pokrenuta, ali prema informacijama koje su sada dostupne, tri faktora dovela su do tragedije u Iranu - stara letelica koja nije popravljana, teški vremenski uslovi i nepristupačan teren.

Grupa iranskih zvaničnika se vraćala iz Azerbejdžana, gde su zajedno sa predsednikom te zemlje Ilhamom Alijevim prisustvovali otvaranju brane, kada se helikopter srušio u planinskom regionu, tokom veoma loših vremenskih uslova.

Foto:EPA-EFE/AZIN HAGHIGHI/MOJ NEWS

Nesreća u planinama

Nakon višesatne potrage otežane maglom i kišom, spasioci su pronašli izgorele olupine helikoptera na padini planine. Šef iranskog Crvenog polumeseca Pir Hosein Kolivand rekao je, dok su se spasioci približavali olupini, da „nema znakova života“.

U avionu je bilo ukupno devet ljudi, uključujući guvernera Istočnog Azerbejdžana Maleka Rahmatija i ajatolaha Mohameda Ali Ale-Hašema, predstavnika vođe islamske revolucije u provinciji Istočni Azerbejdžan. U nedelju, pre nego što je olupina helikoptera pronađena, vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei pozvao je Irance da „ne brinu“ za rukovodstvo Islamske republike, rekavši da „neće biti poremećaja u funkcionisanju zemlje“.

iran, pad helikoptera, ebrahim raisi
iran, pad helikoptera, ebrahim raisi

Stare letelice

Veruje se da je predsednik Irana putovao helikopterom Bel 212. Iran upravlja raznim helikopterima u zemlji, ali međunarodne sankcije otežavaju nabavku delova za njih. Vojna vazdušna flota uglavnom datira iz vremena pre Islamske revolucije 1979. godine.

U pitanju je američki helikopter, koji je razvijen za kanadsku vojsku kasnih 1960-tih godina, kao nadogradnja originalnog UH-1 Iroquois.

Civilna verzija tih helikoptera iz ere Vijetnamskog rata bila je u širokoj upotrebi širom sveta, a koriste je i vlade i privatni operateri.

Helikopter sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Helikopter je predstavljen 1971. godine i ubrzo je počelo njegovo korišćenje u SAD i Kanadi, prema dokumentima o vojnoj obuci SAD.

Helikopter Bel 212 je prilagodljiv za sve vrste situacija, uključujući prevoz do 15 ljudi, raspoređivanje vazdušne vatrogasne opreme, prevoz tereta i montažu oružja.Iranski model koji se srušio u nedelju bio je prilagođen da prevozi državne zvaničnike.

Helikoptere Bel 212 koriste, između ostalih, obalska straža Japana, agencije za sprovođenje zakona u SAD, policija u Tajlandu.

Foto:Azin Haghighi, Moj News Agency via AP

Iransko vazduhoplovstvo i mornarica imaju ukupno 10 takvih helikoptera, a nije poznato koliko letelica toga tipa koristi iranska vlada.

U poslednjoj nesreći u Iranu sa helikopterom Bel 212 koja se dogodila 2018. godine, poginule su četiri osobe.

Imenovani naslednici

Ajahtolah Hamnei imenovao je Mohameda Mohbera, prvog potpredsednika Irana, za vršioca dužnosti funkcije predsednika do novih izbora. Za vršioca dužnosti šefa diplomatije imenovan je Ali Bageri Kani.

POGLEDAJTE JOŠ:

Mohber je postao prvi potpredsednik 2021. godine kada je Raisi izabran za predsednika. Bio je deo tima iranskih zvaničnika koji su posetili Moskvu u oktobru i pristali da ruskoj vojsci isporuče rakete zemlja-zemlja i više dronova, rekli su izvori agenciji Rojters u to vreme.

Lokalni mediji javljaju da je Iran proglasio pet dana žalosti zbog pogibije Raisija.

Iran će pokušati da obezbedi da sve bude pod kontrolom i da „ne bude haosa“ nakon smrti predsednika Ebrahima Raisija, rekao je teheranski novinar i istraživač Abas Aslani.

„Vlada je jutros imala hitan sastanak. Žele nekako da uvere ljude da će situacija biti pod kontrolom i da neće biti haosa“, rekao je Aslani za CNN i dodao da će se vlada „postarati da se tranzicija vlasti odvija glatko“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare