Foto: EPA-EFE, Ataimages, Profimedia

Od Sjedinjenih Američkih Država, pa sve do Rusije, niske temperature koje su u skandinavskim zemljama prešle u ekstremne, izazvale su haos širom Starog kontinenta i Severne Amerike. Snežne oluje poremetile su transport, primorale na zatvaranje puteva i škola, a, prema vremenskim prognozama, ledeni dani tek dolaze. Evo o kojim zemljama je reč.

Sjedinjene Američke Države

Snežne oluje zahvatile su veliki deo centralnih delova zemlje, zbog čega su zatvoreni delovi dva međudržavna auto-puta, škole i vladine kancelarije u nekoliko saveznih američkih država.

Kako su najavile meteorološke službe, očekuje se da od 20 do 30 centimetara snega padne u delovima Kolorada, Mičigena, Kanzasa, Nebraske, Ajove, Misurija i Ilinoisa.

Kako se navodi, oko 19 centimetra snega palo je u ponedeljak u gradu Atol u Kanzasu.

Moldavija

U ponedeljak uveče snežna mećava i jak vetar pogodili su severne i centralne regione Moldavije.

Foto: EPA/ROBERT GHEMENT

Portparol tamošnje vlade Danijel Voda rekoa je da je oko 22.000 potrošača ostalo bez struje usled oluje.

„Prema informacijama kompanije RED-Nord, bez napajanja je ostalo oko 11.490 potrošača iz 40 naselja Floreštinskog, Režinskog i Sinžerejskog okruga. U zoni odgovornosti operatera ‘Premier Energy Distribution’ 10.500 potrošača iz 26 naselja ostalo je bez napajanja. Reč je o Orhejskom, Teleneškom, Kriulenskom i Nisporenskom okrugu“, napisao je Voda na Telegramu.

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, skoro 60 naselja ostalo je delimično bez napajanja električnom energijom.

Rumunija

Pored Moldavije, snežna mećava je zatvorila i državne puteve u Rumuniji.

Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Kako se precizira, putevi su zatvoreni u okruzima Jaši, Botošani, Vasluj, Njamc, Bakau, Galati i Braila.

Oluja je izazvala i prekid železničkog saobraćaja na stanici u opštini Marašešti, u okrugu Vranča.

Zbog mećave je došlo i do saobraćajnih nezgoda u kojima je nekoliko osoba povređeno.

Francuska

Saobraćajne nesreće dogodile su se i na putevima u Francuskoj, gde je zbog snega hiljade vozača zaglavljeno na putevima oko Pariza.

Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Put N118 bio je zatvoren nekoliko sati zbog jakog snega i došlo je do brojnih poremećaja u saobraćaju jugozapadno od Pariza.

Francuski ministar saobraćaja Klemen Bon pozvao je preko društvenih mreža na „najveći oprez“ i naveo da je za čišćenje snega mobilisana sva mehanizacija.

Švedska i Finska

Ekstremno niske temperature praćene olujnim vetrom i snegom izazvale su pustoš širom nordijskog regiona zbog čega je veliki broj ljudi ostao bez struje, dok su drugi satima podnosili hladnoću zaglavljeni u svojim automobilima.

Foto: TANJUG/Johan Nilsson/TT News Agency via AP

Oko 4.000 domova ostalo je bez struje u Švedskoj gde su temperature pale na minus 38.

Vozači su bili zaglavljeni u automobilima ili evakuisani u obližnji sportski kompleks gde su proveli noć.

Foto: EPA-EFE/MAURI RATILAINEN

U finskoj Laponiji, u opštini Enontekio, koja se nalazi blizu granice sa Norveškom i Švedskom zabeležena je najniža temperatura u zemlji ove zime – minus 42,5 stepeni Celzijusovih.

„To je najniža temperatura izmerena do sada ove zime, a na severu će i dalje biti prilično hladno vreme“, rekao je meteorolog Nils Holmkvist.

Danska

U susednoj Danskoj policija je pozvala vozače da izbegavaju nepotrebna putovanja, jer su vetar i sneg pogodili severne i zapadne delove zemlje.

Foto: EPA-EFE/LISELOTTE SABROE

Trajekt koji je plovio između glavnih gradova Norveške i Danske konačno je pristao u Kopenhagenu nakon što je oko 900 putnika provelo noć na brodu u Oresundu između Danske i juga Švedske.

Hrvatska

U delovima zemlje na snazi je crveni meteo alarm zbog nižih temperatura, olujnog vetra i snega.

Sneg Foto:EPA-EFE/Gyorgy Varga

Najteža situacija je u riječkoj regiji, u Kvarnerskom i Velebitskom kanalu zbog jake bure sa olujnim udarima, koja će najverovatnije jačati tokom noći, a kod Velebita se očekuju i orkanski udari do 170 kilometara na čas, prenosi HRT.

Duž obale severnog Jadrana bi moglo biti i snega nošenog vetrom.

Hrvatski meteorolol Krunoslav Mikec rekao da je će usled zahlađenja, kiša u pojedinim delovima zemlje preći u susnežicu i sneg, posebno u zapadnoj Slavoniji.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Crna Gora

Žabljak je jutros sa minus 8,6 stepeni Celzijusa bio najhladniji grad u Crnoj Gori.

Prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne gore, u Kolašinu je u utorak izmereno minus 4,4 stepena, u Pljevljima minus 3,4, a u Beranama minus 2,7.

Srbija

Srbiji, takođe, slede ledeni dani, a u većini mesta očekuje se da će temperatura biti ispod nule.

Foto: Bianca Otero/ZUMA Press Wire / SplashNews.com / Splash / Profimedia

U celoj Srbiji u utorak je na snazi bio žuti meteoalarm zbog snega i leda, što to znači da vreme može biti potencijalno opasno. Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Kako su saopštili meteorolozi, posle ledenih dana u Srbiji će uslediti mali skok temperature, nakon čega ponovo dolazi zahlađenje.

Pročitajte još...

Rusija

Rusija se već početkom decembra susrela sa obilnim snežnim padavinama, gde su visine snežnih nanosa dostizale rekornih 40-50 centimetara.

Sneg je zatrpao Moskvu i glavne puteve, a meteorolozi su ocenili da je u pitanju najintenzivnija snežna oluja koja je pogodila glavni grad Rusije u poslednjih 60 godina.

Zbog snežnih oluja veliki broj škola je bio zatvoren.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar