Već nekoliko dana mediji izveštavaju o zverstvima militanata Hamasa prema izraelskom narodu. Njihova nemilosrdnost prema civilima zabeležena je video snimcima i fotografijama koje brzinom svetlosti obilaze svet. Jedan od stravičnih primera monstruoznosti ove terorističke grupe je priča o mladom bračnom paru koji je uspeo da spase svoje 10-mesečne blizance od tragične sudbine, koja je na kraju zadesila same roditelje.

Itai i Hadar Berdičevski, 30-godišnji bračni par, imali su samo nekoliko sekundi za reakciju. Čuli su napadače koji pokušavaju da razbiju ulazna vrata. Jedno su znali – ukoliko ništa ne urade, njihova deca nikad neće imati budućnost. Prestravljeni roditelji odmah su sakrili svoje bebe.

Nažalost, ove hrabre roditelje ubili su pripadnici terorističke grupe čim su upali u njihov dom.

Nakon te tragedije, izraelski vojnici su pronašli i spasili njihove blizance nakon što su više od 12 sati bili ostavljeni na milost i nemilost neprijateljima.

„Sakrili su svoje 10-mesečne blizance dok su teroristi ulazili u njihovu kuću. Dva prestravljena roditelja učinila su sve da spase svoju decu, koja su sada siročići. Neka je blagoslovena uspomena na ove junake“, napisao je ambasador Izraela u Kolumbiji Gali Dagan na platformi X (Tviter).

Itai i Hadar sada su među više od 900 Izraelaca koje su ubili Hamasovi teroristi, nakon što je grupa u subotu iznenadno napala Izrael.

Napadi su se dogodili putem kopna i vazduha, a napadači su upali u Izrael paraglajderima, dok su druge jedinice sekle žice graničnih ograda i rušile zidove ne bi li probile barikade.

Potresni video snimci koji kruže internetom između ostalog pokazuju i streljanje izraelskih vojnika, prebijanje i mučenje.

Izrael Foto:Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Kao odgovor na napad, izraelske snage su počele da bombarduju Pojas Gaze i do sada je uništeno oko 1.000 ciljeva Hamasa i ubijeno je više od 700 Palestinaca.

Izraelskih 173.000 vojnika, uključujući 8.000 pripadnika elitne vojske, priprema se da upadne u Gazu kopnenim putem.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da im je cilj da Hamasu oduzmu moć da upravlja Palestinom.

Izrael Foto:EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Vazdušni napadi koje je Izrael do sada izvšio uništio je veći deo grada Beit Hanun, koji su teroristi Hamasa koristili kao polazište za svoje napade.

Izrael je saopštio da je na u poslednjih 20 sati Gazu potrošeno više od 1.000 tona bombi i da su među metama bila tri raketna bacača.

Palestinci se pripremaju za izraelski napad plašeći se da će oni koji prežive ostati bez domova, hrane, vode, struje i bolnica.

Izrael Foto:Tanjug/AP Photo/Adel Hana

„Izrael je pretrpeo najveći gubitak u svojoj istoriji, tako da možete zamisliti šta će uraditi“, rekao je neimenovani stanovnik Beit Hanuna, koji se nalazi na severoistočnoj granici Gaze sa Izraelom.

Građani su počeli da prave zalihe hrane čim su u subotu čuli za napad.

Izraelska vojska je saopštila da je zauzela potpunu kontrolu na južnoj teritoriji u blizini Gaze.

Pročitajte još...

Portparol vojske Danijel Hagari je rekao da vojska vrši pretrese u svim zajednicama i čisti područje od terorista, piše Dejli mejl.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zvanično je objavio rat i obećao da će u potpunosti uništiti „vojsku Hamasa“, koji je duboko ukorenjen u Gazi i vlada od 2007. godine.

Hagari je rekao da je od subote vojska pozvala 300.000 rezervista, što ukazuje na to da predstoje veće borbe, i to preko kopna.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar