Foto: Mostafa Alkharouf / AFP / MUSTAFA HASSONA / AFP / SAID KHATIB / AFP / ashraf amra / AFP / Profimedia/TANJUG/AP Photo/Hassan Eslaiah

Naoružani militanti Hamasa iz Gaze pokrenuli su iznenadni napad na Izrael u subotu u zoru, probijajući rupe na graničnoj ogradi, ubijajući nepoznat broj izraelskih vojnika i uzimajući taoce. Veliki broj snimaka dramatičnih događaja kruži po društvenim mrežama, a porodice očajnički traže svoje najmilije koji su nestali ili su oteti od strane Hamasa.

Izgleda da su izraelski vojnici na graničnim prelazima bili u velikoj meri iznenađeni napadom, koji je izveden upotrebom nečega što je izgledalo kao bespilotne letelice, granata na raketni pogon, protivtenkovskih vođenih projektila i jurišnih odreda, vide se na snimcima koje je na društvenim mrežama podelila islamistička militantna grupa Hamas.

Izrael Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Militanti su takođe zauzeli vojne baze u blizini granice, zarobivši vojna vozila i zapalivši tenkove. U nekim slučajevima, borci su napredovali nekoliko kilometara u zajednicama u blizini bezbednosne ograde koja razdvaja Gazu od Izraela, zarobljavajući civile.

CNN je ispitao skoro desetak Hamasovih propagandnih video snimaka, koristeći analizu i geolokaciju kako bi otkrio šta se dogodilo na ključnim lokacijama.

Beri

Na muzičkom festivalu na otvorenom, koji se održava nešto manje od 3,2 km od granice sa Gazom, neki učesnici su rekli za CNN da su saznali za napad kada su čuli zvuke raketa.

Video objavljen na Hamasovom nalogu na društvenim mrežama prikazuje napad u blizini jednog dela granične ograde kada je dron snimio napad na izraelski tenk. U blizini, na zasebnom snimku, vidi se dim kako se diže u blizini novog proboja ograde. Na snimku se vidi kako izraelski tenk gori u blizini tog proboja.

Izrael Foto:EPA-EFE/ATEF SAFADI

Posetioci koncerta rekli su da je pucnjava počela otprilike 30 minuta nakon što su prvi put čuli rakete i eksplozije. Dvojica učesnika rekli su za CNN da su već počeli da evakuišu područje zbog raketa, kada su shvatili da treba da pobegnu da bi izbegli metke.

Militanti su napredovali sve do kibuca oko 4,8 km jugoistočno od granice sa Gazom.

Video snimci koje je geolocirao CNN prikazuju naoružane militante kako se kreću oko kibuca Beri i zarobljavaju više Izraelaca. Trenutno se ne zna gde se ti taoci nalaze, ali je CNN potvrdio da su barem neki od posetilaca festivala snimljeni kako naoružani militanti paradiraju.

Prelaz Erez

Video koji je geolocirao CNN prikazuje militante iz Gaze kako ulaze u vojni objekat Erez nakon što su probili granicu eksplozivom. Prelaz Erez je glavni granični prelaz između Pojasa Gaze i Izraela.

Tada se vide borci kako pucaju na stražarski toranj i kreću se unutar onoga što izgleda kao prostor vojne baze.

Izrael Foto:Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa

Video u prvom licu se nastavlja tako što jedan naoružani napadač puca na čoveka prekrivenog krvlju na zemlji, dok drugi militanti izgleda uzimaju dva Izraelca za taoce.

Kako se borci kreću dublje unutar baze, grabeći izraelsku zastavu i preuzimajući izraelski džip, na zemlji se može videti nekoliko beživotnih tela.

Blizu Beit Lahia, Gaza

Video koji je Hamas postavio prikazuje najmanje dva paraglajdera ubrzo nakon poletanja, kako lete u pravcu Zikima, kibuca odmah iznad granice.

Iza njih, baraž raketa, ispaljenih na ivicu polja severno od Beit Lahije u Gazi, vidi se kako leti ka severu.

Izrael Foto:Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa

Ovaj video je najranija slika paraglajdera tokom napada koju je geolocirao CNN.

Izraelske snage tvrde da su ubile dvojicu napadača Hamasa na plaži Zikim, ali nije poznato da li su to bila dva paraglajdera koja se vide na snimku. Čini se da je ovaj napad bio Hamasov najseverniji kopneni napad na Izrael.

Nahal Oz

Desetine boraca u Gazi – naoružanih puškama, granatama i dronovima za bacanje bombi – takođe su preuzeli kontrolu nad vojnom bazom izvan Nahal Oza, pokazuje video koji je geolocirao CNN.

Militanti su ubili najmanje dva izraelska vojnika, a na snimcima se vidi kako je zarobljeno najmanje šest žena vojnika u bazi.

Napad je počeo tako što su se naoružani ljudi šunjali između dva brda blizu kapije duž granične ograde između Izraela i Gaze. Zatim se vide kako se približavaju i prolaze pored osmatračnice – u daljini se vidi veliki komunikacioni toranj vojne baze.

Kada prođu, militanti – desetine njih obučenih u tamnu odeću – vide se kako se kreću preko otvorenog prostora ka bazi.

Na drugom video snimku, snimljenom otprilike u isto vreme od strane naoružanog drona, izgleda da je prikazan početak zasede. Tri izraelska vojnika koji stoje blizu kombija na južnom delu baze vide se pre nego što je dron bacio najmanje dve bombe na njih. Čini se da je jedan teško povređen i tada se vidi kako se trojac nalazi u zaklonu pored obližnjeg vojnog vozila.

Izrael Hamas Foto:Jaafar ASHTIYEH / AFP / Profimedia

Na jednom od snimaka se vidi kako militanti bacaju granatu na izraelsko vojno vozilo koje se kreće neposredno ispred baze. Iz snimaka nije jasno koliko je vojnika stacionirano u bazi, niti da li je tamo bilo velikih sukoba.

Drugi video prikazuje nekoliko pojedinaca – od kojih se čini da neki pljačkaju bazu – na vrhu i oko nekoliko tenkova na imanju baze. Vidi se i gust crni dim.

PROČITAJTE JOŠ:

Sufa

Drugi video koji je podelio Hamas prikazuje napadače u blizini otvora u ogradi blizu kibuca Sufa, blizu granice Izraela sa Egiptom.

Na istom snimku prikazani su borci kako jurišaju na obližnju vojnu bazu, u kojoj se vide izraelska vojna vozila uključujući tenk. Na snimku se mogu videti tela izraelskih vojnika, od kojih jedan krvari i nosi samo šlem, taktički prsluk i donji veš.

Čini se da je ovaj napad bio Hamasov najjužniji kopneni napad na Izrael.

Izrael Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Zikim plaža

Prema izraelskim snagama, Hamas je takođe pokušao da napadne Izrael koristeći čamce. Dva gumena čamca i još dva čamca uništena su u subotu rano ujutro, saopštila je izraelska vojska.

Na snimcima koje je izraelska vojska objavila u subotu uveče vidi se kako mornarički brod puca na navodni Hamasov brod.

BONUS VIDEO: Hiljadu žrtava u ratu Izraela i Hamasa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare