Dmitri Peskov Foto: Alexander Miridonov / Kommersant / Profimedia

Navodi da je Kremlj izdao naređenje da se ubije Jevgenij Prigožin su potpuna laž, rekao je danas portparol Kremlja Dimitrj Peskov.

Peskov je rekao da je bilo „mnogo spekulacija“ oko pada aviona i „tragične smrti“ putnika u avionu.

„Na Zapadu, naravno, ova spekulacija dolazi iz određenog ugla. Sve je to potpuna laž. Naravno, kada govorimo o ovom pitanju treba da se vodimo samo činjenicama. Trenutno nemamo mnogo činjenica, činjenice treba da se razjasne tokom zvanične istrage koja se sada vodi“, rekao je Peskov.

Podsećamo, Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo je u sredu veče da se u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti srušio privatni avion „Embraer Legacy“, koji je leteo iz Moskve za Sankt Peterburg. U avionu je bilo 10 ljudi, uključujući tri člana posade i svi su poginuli. Vođa ruske plaćeničke vojske Vagner Jevgenij Prigožin i njen komandant Dmitrij Utkin bili su na spisku putnika, saopštile su ruske vlasti.

Bomba u avionu ili PVO?

Zapadni zvaničnici i stručnjaci za Rusiju uglavnom smatraju da je pada aviona u kom je bio Prigožin osveta za pokušaj puča pre dva meseca kada je sa Vagnerom krenuo na Moskvu. Iako tačan uzrok pada aviona nije jasan, najčešće se pominju opcije da je avion oborila ruska PVO raketa ili da je bomba bila postavljena u samom avionu. Jedna od teorija je da je bomba bila sakrivena u sanduku za vino koje je uneto u avion pre poletanja.

Pročitajte još:

Portparol Pentagona Pet Rajder saopštio je da SAD nemaju nikakvih naznaka da je avion u kojem je bio šef ruske paravojne formacije “Vagner“ Jevgenij Prigožin, koji se srušio u sredu u ruskoj Tverskoj oblasti, oboren pomoću raketa zemlja-vazduh.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar