Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Moskva se okrenula ruskoj mafiji u inostranstvu zbog uvođenja međunarodnih sankcija zbog rata u Ukrajini i zbog pomeranja Rusije iz globalnog finansijskog sistema.

Stručnjak za međunarodni kriminal i obaveštajne službe Mark Galeoti je za The Economist rekao da je Kremlj pojačao svoje veze s organizovanim kriminalom koje je retko pre koristio.

Tvrdi da su iz Moskve naredili predstavnicima mafije da prebace deo prihoda na „crne račune“ za finansiranje aktivnosti ruskih špijuna.

„Putinov rat je naneo ozbiljnu štetu ruskoj špijunskoj mreži u inostranstvu“

Galeoti navodi da Rusija regrutiranjem kriminalaca želi da zaobiđe sankcije. Šef finske spoljne obaveštajne službe Anti Peltari kaže da je Putinov rat protiv Ukrajine naneo ozbiljnu štetu ruskoj špijunskoj mreži u inostranstvu.

Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

„To je rezultat masovnog proterivanja špijuna koji su radili pod diplomatskom zaštitom, hapšenja agenata i neprijateljske atmosfere u Evropi“, govori Peltari.

Kako Kremlj pokušava da nadoknadi gubitke u špijunskoj mreži?

Zapadni zvaničnici tvrde da Kremlj pokušava da nadoknadi gubitke u špijunskoj mreži preko sajber špijunaže, ali i slanjem novih špijuna na Zapad koji se predstavljaju kao izbeglice. No, oni ne mogu da budu jednaka zamena nekadašnjim agentima jer nisu dovoljno obučeni, nemaju dovoljno iskustva niti izvora informacija, prenosi Index.hr.

Navodi se da je pristup elektronskim komponentama osobit problem za Rusiju. SAD, EU i druge zemlje zabranili su Moskvi isporuku tih komponenti. Ruski vojno-industrijski kompleks zbog nedostatka moderne elektronike ne može nadoknaditi gubitak opreme u Ukrajini. The Economist navodi da se to odnosi na tenkove i projektile.

Zaobilaženje sankcija

Rusija traži različite načine za zaobilazak sankcija. Primera radi, prošle godine je u Milanu uhapšen sin guvernera regije Krasnojarsk Artema Usa. Vlasti u SAD-u optužile su ga da je preko lažne kompanije kupovao američku elektroniku za borbene evione, pametnu municiju, raketne sisteme, satelite, radare i drugu vojnu opremu.

PROČITAJTE JOŠ

Kompanija se nalazila u nemačkom Hamburgu, a kupljena roba je otpremljena u Rusiju. Među onima kojima je roba stigla su sankcionisane firme Radioavtomatika, Abtroniks i Radioexport. Posle su komponente isporučene na ovaj način pronađene u ruskoj vojnoj opremi koju su Ukrajinci zaplenili na ratištu.

Od aprila do novembra 2022, uz pomoć ovakvih shema i malih kompanija iz ruskih „prijateljskih“ zemalja, cena uvoza poluprovodnika je u Rusiji dostigla 2,6 milijardi dolara.

BONUS VIDEO Misteriozni bljesak na nebu iznad Kijeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar