Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Sergei Konkov /TASS/Not supplied WillWest News Profimedia/Wikipedia/Jason L. Austin/EPA-EFE/IGOR KOVALENKO

Od početka rata u Ukrajini, broj misterioznih smrti ruskih oligarha, milionera i zvaničnika ne prestaje da raste. S vremena na vreme pojavi se nova informacija o tome da je neki oficir ili biznismen preminuo ili nastradao pod sumnjivim okolnostima, a epiloga u tim slučajevima nema. Većina onih koji su nastradali se zamerila režimu Vladimira Putina u nekom trenutku, a stvari su posebno eksalirale nakon ruske invazije na Ukrajinu.

„Kralj kobasica“ pronađen mrtav u Indiji

Poslednji u nizu je ruski političar, poslanik i multimilioner Pavel Antov, član Putinove stranke Jedinstvena Rusija, koji je pronađen je mrtav ispred hotela u Indiji, a kako prenose britanski tabloidi pozivajući se na indijske medije, nakon misterioznog pada s prozora hotela.

Oni pišu kako je ruski tajkun, vlasnik poznate fabrike kobasica, skočio sa krova hotela i da je nađen u lokvi krvi. Njegov indijski vodič ga je hitno odvezao u lokalnu bolnicu, ali tamo su ga samo proglasili mrtvim.

Pavel Antov Foto: : Not supplied / WillWest News / Profimedia

Antov je bio na putovanju s trojicom svojih prijatelja povodom svog 66. rođendana. Mediji navode kako je par dana pre njega umro jedan od njegovih prijatelja nakon što je doživeo srčani udar. Dodaju kako nije isključeno da je Antov počinio samoubistvo zbog smrti prijatelja.

Njegovu smrt potvrdio je i ruski konzul u Kalkuti rekavši za Tass da je Antov pao kroz prozor hotela.

„Pomno pratimo istragu“, rekao je konzul.

Antov je u junu kritikovao napad na Ukrajinu, a vazdušne napade na Kijev nazivao je ruskim terorom. Ubrzo se izvinio zbog takvih izjava. Rekao je da je njegov komentar bio nesporazum te da je uvek podržavao Putina i ciljeve njegove vojne operacije.

Antov je bio među najbogatijim ruskim političarima, dvaput je bio na Forbsovoj ruskoj listi najbogatijih.

Pavel Antov Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Na udaru i vojnici

Ruski general Aleksej Maslov postao je drugi visoki ruski vojni oficir koji je ‘iznenada’ preminuo za samo 48 sati. Kako prenosi RBC, general Aleksej Maslov, bivši glavnokomandujući Kopnene vojske Ruske Federacije, a kasnije vojni predstavnik Ruske Federacije pri NATO, neočekivano je preminuo na katolički Božić, u nedelju, 25. decembra.

70-godišnjak je preminuo u glavnoj vojnoj bolnici Burdenko u Moskvi. Maslov je radio u kompaniji za proizvodnju tenkova Uralvagonzavod. Oni su jedan od najvećih proizvođača borbenih tenkova na svetu.

Prema poruci na Telegram kanalu Uralvagonzavoda: „Danas, u 8 sati i 20 minuta u Glavnoj vojnoj kliničkoj bolnici. N.N. Burdenko, u 70. godini, iznenada je umro Aleksej Fedorovič Maslov”.

Aleksej Maslov Foto: Wikipedia/Jason L. Austin

U poprilično slučajnom preokretu događaja, ruski predsednik Vladimir Putin je trebalo da poseti grad Nižnji Tagil 24. decembra, dan pre Maslovove smrti. Ovo putovanje je otkazano u poslednjem trenutku. Kako je 23. decembra izvestio jekaterinburški TV kanal E1 – pozivajući se na tri različita izvora – ovo putovanje je uključivalo posetu fabrici rezervoara UralVagonZavod u kojoj je Maslov radio. Kanal je istakao da je poseta pažljivo pripremljena.

Uoči njegove planirane posete, prvi put ove zime očišćen je sneg sa ulica i ograničen je saobraćaj u gradu. Zvanična gradska inauguracija božićne jelke takođe je otkazana u okrugu gde je Putin trebalo da pregleda različite odeljenja fabrike.

Još jedna misteriozna smrt

Njegova smrt usledila je nakon smrti Aleksandra Buzakova, generalnog direktora Ujedinjene brodograditeljske korporacije Admiralitetskih brodogradilišta. Ovaj 67-godišnjak je preminuo „iznenada” u subotu 24. Između ostalog, kompanija je proizvodila nosače za krstareće rakete „Kalibr”.

Okolnosti pod kojima je preminuo još uvek nisu razjašenjene, zbog čega mnogi sumnjaju da je reč o još jednoj misterioznoj smrti ruskih zvaničnika i istaknutih ličnosti.

Vest o smrti Buzakova potvrdila je i kompanija na čijem je čelu bio. Zanimljivo je da je upravo Buzakov 11 godina bio prvi čovek brodogradilišta koje izgrađuje podmornice. Kako navodi ruska Radio Sloboda, pod rukovodstvom Buzakova su izgrađene i podmornice sposobne da lansiraju rakete većeg kalibra.

Aleksandar Buzakov Foto: Stanislav Krasilnikov / TASS / Profimedia

Prema podacima ruske vojske, ovi su takođe korišćeni u ratu u Ukrajini.

Brodogradilište je saopštilo da je Buzakov diplomirao 1980. godine i da je imao više od 40 godina iskustva rada u toj oblasti.

Milijarder poginuo u padu helikoptera

Ruski milijarder Vičeslav Taran (53) poginuo je u novembru helikopterskoj nesreći u Švajcarskoj pod misterioznim okolnostima. Britanski tabloidi navode da su se neposredno pre incidenta dogodile dve stvari koje su učinile da ovaj slučaj postane sumnjiv.

Nesreća se dogodila na jugoistoku Francuske u blizini sela Elze, nakon što je helikopter Eurocopter EC130 (H130) poleteo iz Lozane.

Prema navodima britanskog tabloida koji se poziva na lokalne medije iz Monaka, u helikopteru je trebalo da bude još jedan neimenovani putnik, ali on je u poslednjem trenutku otkazao ukrcavanje na koban let.

Druga stvar koja budi sumnju jeste činjenica da mu se helikopter srušio po lepom vremenu. Francuski pilot (35), koji je upravljao letelicom, takođe je poginuo u nesreći.

Zamenik javnog tužioca u Nici posetio je mesto nesreće i rekao da ne može isključiti krivicu „trećeg lica“.

Inače, Taran je osnivač trgovačke i investicione platforme Libertek i Forek Club, a prema pojedinim informacijama bio je blizak sa ruskim obaveštajnim službama.

Međutim, navodno je imao veze sa ruskim spoljnim obaveštajnim službama.

Foto:east2west news / WillWest News / Profimedia

Oligarh pao niz stepenice

Još jedan ruski oligarh Dmitrij Zelenov preminuo je pod misterioznim okolnostima, a mediji javljaju da je umro nakon što je pao niz stepenice 9. decembra u gradu Antibesu na francuskoj rivijeri.

Pedesetogodišnji Zelenov bio je na večeri sa prijateljima kada je počeo da se oseća loše. Nakon toga je navodno pao niz stepenice te je zadobio fatalne povrede glave, javlja ruska novinska kuća Baza i lokalni francuski list Var Matin.

On je zatim hitno prebačen u bolnicu, ali lekari nisu uspeli da ga spasu, a njegovu smrt potvrdio je javni tužitelj u obližnjoj opštini Grase sledećeg dana.

Prema njegovom Telegram kanalu, Zelenov je bio na operaciji zbog problema sa srcem nekoliko nedelja pre smrti, iako nisu objavljene dodatne informacije.

Zelenov je bio suosnivač Don-Stroja, nekada jednog od najznačajnijih moskovskih imperija za ulaganja i razvoj nekretnina koju je osnovao 1994. godine. Redovno se pojavljivao na Forbsovoj listi najbogatijih Rusa sve do 2008. kada je zbog finansijske krize Don-Stroj pretrpeo značajne finansijske gubitke.

Okolnosti oko smrti ovog tajkuna neverovatno su slične okolnostima u kojima je umro Anatolij Geraščenko, bivši čelnik moskovskog Vazduhoplovnog instituta koji je umro nakon što je navodno u septembru pao niz stepenice u sedištu instituta u Moskvi.

Geraščenkova vrlo sumnjiva smrt dogodila se manje od dve nedelje nakon što je prvi čovek Vladimira Putina za razvoj ruskih arktičkih resursa, Ivan Pečorin „pao u more“ dok je plovio uz obalu Pacifika.

Foto: Twitter/Liveuamap

Njih dvojica bili su poslednji u dugom nizu visokih zvaničnika iz ruskog energetskog, tehnološkog i finansijskog sektora povezanih s Kremljom, koji su poslednjih meseci umrli pod sumnjivim okolnostima.

Broj žrtava raste od početka rata u Ukrajini

Od početka rata u Ukrajini beživotna tela nekoliko ruskih oligarha, od kojih su neki povezani sa naftnim gigantom Gaspromom, pronađena su u njihovim velelepnim vilama. Svi ovi slučajevi proglašeni su samoubistvom, dok su neki oligarsi optuženi za ubistva članova porodice.

Neposredno nakon početka rata u Ukrajini telo jednog od čelnika Gasproma Aleksandra Tjulakova pronađeno je u garaži njegove vikendice. Policija je ovaj slučaj brzo zatvorila, konstatujući da je reč o očiglednom samoubistvu.

Neverovatnim spletom okolnosti, samo nekoliko nedelja nakon Tjulakova policija je otkrila beživotno telo Mihaila Votforda u vili u Engleskoj. Londonska policija istražuje njegovu smrt, iako ruski obaveštajci insistiraju da se slučaj zaključi, jer, prema njihovim navodima, u pitanju je očigledno samoubistvo.

Nakon Votforda, u Nižnjem Novgorodu otkriveno je beživotno telo ruskog biznismena Vasilija Melnikova, ali i članova njegove porodice. Melnikov je posedovao MedStom, kompaniju medicinske opreme. Iako je policija utvrdila da je Melnikov prvo ubio suprugu i dvoje dece, a potom počinio samoubistvo, ruski Istražni komitet izrazio je sumnju da su Melnikov i njegova porodica izbodeni na smrt.

Policija je zaljučke donela na osnovu položaja tela, ali i činjenice da u njihovom domu nije bilo znakova nasilnog ulaska.

U Moskvi je nedavno pronađeno beživotno telo bivšeg potpredsednika Gasprombanke Vladislava Avajeva, kao i njegove supruge i ćerke. Malobrojni nezavisni ruski mediji navode da policija ovaj slučaj istražuje kao dvostruko ubistvo i samoubistvo.

PROČITAJTE JOŠ:

Julija Ivanova, predstavnica Istražnog komiteta za Moskvu, kaže da je rođak otkrio tela Avajevih nakon što su im porodični vozač i dadilja rekli da ne mogu da ih kontaktiraju telefonom, niti da uđu u stan jer su vrata bila zaključana sa unutrašnje strane.

Igor Volobujev, bivši potpredsednik Gasprombanke, koji je otišao iz Rusije u Ukrajinu, rekao je da ne veruje da se Avajev ubio.

Naposletku, pod misterioznim okolnostima stradali su Sergej Protosenja, bivši izvršni direktor kompanije za proizvodnju gasa Novatek, koja je delimično u vlasništvu Gasproma, kao i njegova supruga i ćerka.

Beživotna tela njegove pronađena su u njihovoj vili u Ljoret del Maru. Prema izveštaju policija, na telima supruge i ćerke pronađeni su tragovi nasilja, zbog čega se slučaj istražuje kao dvostruko ubistvo i samoubistvo. Međutim, sin Sergeja Protosenje – Fedor, koji boravi u Francuskoj, doveo je u pitanje ovu verziju događaja. Kako ističe, njegov otac nije bio nasilnik, niti sklon samoubistvu.

Bivši izvršni direktor Igor Nosov takođe je iznenada preminuo u februaru, navodno od moždanog udara. U februaru je i naftni tajkun i predsednik Lukoila, Ravil Maganov pao s prozora šestog sprata moskovske bolnice.

U julu je Jurij Voronov, šef transportne i logističke kompanije za kompaniju povezanu s Gaspromom, pronađen mrtav u svom bazenu. Zabeležene su još dve smrti rukovodioca povezanih s Gaspromom u elitnim domovima u blizini Sankt Petersburga, što je raširilo sumnje da su smrti možda bile ubistva.

BONUS VIDEO: Život pod bombama u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare