Foto: EPA-EFE/JOSE MENDEZ, EPN/Newscom / Newscom / Profimedia, REUTERS/Luis Cortes

Porodica Guzman decenijama je jedan od glavnih problema meksičkih vlasti. "Glavu kuće" Hoakina Guzmana Loere jednog od najozloglašenijih narko-bosova na svetu, poznatijeg pod nadimkom El Čapo meksička policija uhapsila je nakon "godina lova" 2016. godine. Sada muke zadaje Ovidije Guzmane Lopez, nakon čijeg hapšenja je na ulicama Meksika zavladao "krvavi rat" u kom je stradalo najmanje 29 ljudi. Otac i sin pored vođenja narko-kartela Sinaola, skrivanja i rata sa vlastima proživeće još jednu istu stvar - Ovidije je sada u zatvoru Altiplano, iz kog je njegov otac pobegao 2015. godine.

Naime, Ovdije je tokom vikenda prebačen u ovaj zatvor uz veliki napor meksičke vojske, koja je tokom ove akcije izgubila čak 10 pripadnika.

Njih su ubili članovi kartela. Do sukoba je došlo kada su pripadnici kriminalne organizacije u uporištu kartela Sinaloa Kulijakan zapucali na meksičke trupe iz mitraljeza kalibra 50 milimetara na šta im je vojska odgovorila napadom iz borbenih helikoptera tipa „crni jastreb“.

Oni su izveli napad na 25 gangsterskih vozila uključujući kamione opremljene artiljerijskim gnezdima.

Kartel Sinaloa je potom uzvratio pucnjavom na borbene helikoptere, prinudivši dva „crna jastreba“ da slete pošto je svaki od njih pogođen na desetinu puta.

Nekoliko minuta posle toga, na međunarodnom aerodromu grada Kulijakan se stvorio veliki broj naoružanih mladića koji su napali mlazne avione, kako vojne tako i civilne.

Ipak, njihov cilj je propao jer su vlasti očekivale otpor pa su smesta ukrcale ovog narko-bosa u vojni helikopter kako bi njime direktno bio prebačen u Meksiko Siti.

Svi ulazi u grad su tokom vikenda bili blokirani, a sličnih dešavanja je bilo i u drugim delovima Meksika u kojima deluje narko-kartel Sinaloa.

Bojazan da će novi „patron“ robijati u SAD?

Kartel je zapravo ulični rat započeo iz straha da će meksičke vlasti njihovog šefa isporučiti Sjedinjenim Državama, u kojima se od 2019. godine nalazi i „capo dei capi“ meksičke mafije – Ovidijev otac Hoakin Guzman.

Naime, kada je postalo izvesno da će Ovidije ubrzo iz Kulijakana u državi Sinaloa biti prebačen u Meksiko Siti, a odatle verovatno isporučen Sjedinjenim Državama koje su za njim raspisale poternicu, članovi kartela odlučili su da pokušaju to da spreče na sve moguće načine, ne mareći za ljudske žrtve.

Prema zvaničnim podacima do sada ih je bilo 29 – 10 vojnika i 19 članova kriminalne organizacije.

Inače, sin El Čapa se na poternici SAD-a nalazi od 2018. godine i tereti se zbog organizovanja trgovine drogom.

Prema podacima američke i meksičke vlade, Guzman je među svojom braćom počeo da preuzima sve istaknutiju ulogu u nastavljanju biznisa njihovog uhapšenog oca „El Čapa“ Guzmana, zajedno sa dugogodišnjim bosom narko-kartela Sinaloa, Ismaelom „El Majom“ Zambadom.

U zatvoru iz kog je njegov otac pobegao na nestvarno lukav način

Do kada će Ovidije biti u zatvoru Altiplano i kada će biti izručen SAD nije za sada nije poznato. Ipak, od ova dva pitanja ljude mnogo više muči – da li će pokušati da pobegne?

Foto:Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Ta sumnja ne dolazi niotkuda. Pre sedam godina, u julu 2015. godine, nakon što je proveo nešto manje od dve godine u Altiplano zatvoru iz njega je pobegao na krajnje neuobičajen način – kroz 1.500 metara dugačak tunel.

U tunel je „uskočio“ direktno iz svoje ćelije. Tunel je imao sve što je neophodno za beg – osvetljenje, ventilaciju i stepenište.

Posle otprilike 700 metara nalazila su vratanca, koja vode u naknadno iskopan tunel, prostran i obložen drvenim pločama i klima-uređajima. Na kraju tunela su bile merdevine koje vode u jednu od njegovih kuća.

Kada su meksički marinci upali u El Čapovo glavno skrovište, on  im je umakao kroz tajni prolaz ispod kade. Niz čelične merdevine spustio se u mrežu tunela i kanalizacionih kanala koji povezuju još najmanje sedam drugih kuća u Kuliakanu.

Kuće, posmatrane spolja, deluju neupadljivo, ali je svaka ima čelična armirana vrata i skriveni otvor koji vodi do lavirinta vlažnih, smrdljivih, međusobno povezanih tunela i gradski kanalizacioni sistem.

„Kralj tunela“

Ovaj beg predstavljao je ozbiljan udarac za meksičke vlasti, obzirom da su tvrdile da beg iz ovog zatvora nije moguć.

Pročitajte još:

Uz to, bio je drugi po redu iz koga je El Čapo pobegao. Naime, prvi put je pobegao 2001. iz Puente Grande zatvora sa maksimalnim obezbeđenjem – sakrivši se navodno u korpi za veš.

Na slobodi je bio 13 godina, tokom kojih je konsolidovao svoje carstvo, pre nego što je ponovo uhapšen. Meksički marinci su ga locirali u februaru 2014. godine. Međutim, dok su specijalci provaljivali čelična vrata, on je sa jednom od svojih ljubavnica, Lusero Sančez Lopez, već bio u tunelu. Nakon šest dana je uhapšen.

Sada se njegov sin nalazi u istom zatvoru iz kog čuveni El Čapo pobegao, pa mnogi strahuju da će se istorija ponoviti, zbog čega je obezbeđenje dela u kom se nalazi Ovidije Guzman pojačano.

BONUS VIDEO Život i smrt Pabla Eskobara