Foto:Marcos Vizcarra / AFP / Profimedia,HO / AFP / Profimedia

Najmanje 29 ljudi izgubilo je život tokom kriminalnih okršaja između vojske i narko-kartela Sinaloa, koji su usledili nakon hapšenja Ovidija Guzmana Lopeza, sina Hoakina Guzmana Loere jednog od najozloglašenijih narko-bosova na svetu, poznatijeg pod nadimkom El Čapo.

Kako opisuju meskičke vlasti, situacija na ulicama trenutno podseća na pravi rat. U dosadašnjem okršaju je stradalo 10 vojnika i 19 članova kriminalne organizacije.

Kartel zapucao na vojsku

„Bitku“ su započeli članovi kartela koji su želeli da spreče izručenje svog „patrona“. Oni su zapucali na meksičke trupe iz mitraljeza kalibra 50 milimetara na šta im je vojska odgovorila napadom iz borbenih helikoptera tipa „crni jastreb“.

Oni su izveli napad na 25 gangsterskih vozila uključujući kamione opremljene artiljerijskim gnezdima.

Kartel Sinaloa je potom uzvratio pucnjavom na borbene helikoptere, prinudivši dva „crna jastraba“ da slete pošto je svaki od njih pogođen na desetinu puta.

Nekoliko minuta posle toga, na međunarodnom aerodromu grada Kulijakan se stvorio veliki broj naoružanih mladića koji su napali mlazne avione, kako vojne tako i civilne.

Ipak, njihov cilj je propao jer su vlasti očekivale otpor pa su smesta ukrcale ovog narkobosa u vojni helikopter kako bi njime direktno bio prebačen u Meksiko Siti.

Svi ulazi u grad su blokirani, a sličnih dešavanja je bilo i u drugim delovima Meksika u kojima deluje narkokartel Sinaloa.

Protiv Ovidija Guzmana je u Sjedinjenim Američkim Državama 2018. godine podignuta optužnica zbog krijumčarenja droge.

Pročitajte još:

Prema podacima američke i meksičke vlade, Guzman je među svojom braćom počeo da preuzima sve istaknutiju ulogu u nastavljanju biznisa njihovog uhapšenog oca „El Čapa“ Guzmana, zajedno sa dugogodišnjim bosom narkokartela Sinaloa, Ismaelom „El Majom“ Zambadom.

Sekretar za spoljne poslove Meksika Marselo Ebrard potvrdio je da je vlada u Meksiko Sitiju 2019. godine dobila zahtev od SAD da se Guzman mlađi uhapsi radi ekstradicije. Taj zahtev će biti sproveden, ali Guzmana prvo očekuje suđenje u Meksiku.

BONUS VIDEO U termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu uništeno oko 1.080 kilograma psihoaktivnih supstanci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar