Sangaj Kina koronavirus
Šangaj Foto:EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Više od pet miliona ljudi dobilo je naredbu da se ove nedelje podvrgne testiranju na kovid-19 u priobalnom kineskom gradu Ksijamenu, nakon što je otkriveno oko 40 slučajeva zaraze koronavirusom. No, nisu oni jedini kojima je naređeno da se testiraju - zvanično obaveštenje navodi kako se očekuje da će se i neke morske životinje pridružiti najnovijem masovnom testiranju.

Poslednjih nedelja okružni odbor za pomorsku kontrolu pandemije izdao je obaveštenje u kojem stoji da kada se ribari vrate u svoje luke „i ribari i njihov ulov plodova mora moraju biti testirani“.

Rezultat toga, između ostalog, su snimci na kojima se vide medicinski radnici koji podvrgavaju žive ribe i rakove na kovid-19 PCR testovima, prenosi BBC.

Iako ovo može izgledati neobično, to nije prvi put da je živa riba testirana na kovid-19, prenosi Jutarnji list. 

Pročitajte još:

„Učili smo lekcije iz Hainana, gde svedoče ozbiljnoj epidemiji. Rečeno je da bi to moglo biti podstaknuto transakcijama morskih proizvoda između lokalnih ribara i njihovih prekomorskih kolega“, rekao je za „Saut Čajna Morning Post“ jedan zaposleni u Opšinskoj kancelariji za oceanski razvoj u Ksijamenu.

Južna kineska provincija Hainan zabeležila je više od 10.000 slučajeva kovida-19 od početka avgusta, a vlasti su rekle da veruju da je ova epidemija verovatno povezana s ribarskom zajednicom.

Kineski mediji već dugo izražavaju zabrinutost da bi morski život mogao biti povezan s koronavirusom. Prvo izbijanje kovida-19 bilo je povezano sa pijacom živih životinja i plodova mora u kineskom gradu Vuhan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare