Foto:Shutterstock

Susreti između ljudi i medveda u neposrednoj blizini naseljenih mesta oko Sanskog Mosta učestali su poslednjih meseci, pa su tako pre nekoliko dana na putu koji vodi u selo Dabar fotografisana dva mlada medveda, prenose Nezavisne.

Pretpostavlja se kako je u neposrednoj blizini bila i mečka, a blizak susret s odraslim medvedom zabeležen je i u neposrednoj blizini sela Skucani Vakuf.

O bliskim susretima s ovim veličanstvenim životinjama svedoče ovih dana brojni građani koji po okolnim brdima i šumama planinare, sakupljaju pečurke ili uživaju u prirodi.

Prema procenama iz Lovačkog društva „Sana“, samo na području lovišta kojima oni gazduju trenutno obitava više od pedeset medveda, što je značajno povećanje u odnosu na pre desetak godina kada su ove životinje bile ugrožena vrsta.

Zbog stroge zabrane lova na medvede i visokih kazni, populacija medveda u grmečkim šumama uspela je da se rehabilituje, a posljednjih godina beleži se i šteta koje medvedi čine, prenose Nezavisne.

Najčešće su na njihovoj meti košnice, s obzirom na to da brojni ovdašnji pčelari poseduju pokretne pčelinjake koje odvoze na ispašu, a zna da se desi i da napadaju stoku na ispaši. U proteklom periodu zabeleženo je više takvih primera, a u Lovačkom društvu „Sana“ ističu kako su u velikom broju slučajeva bili primorani vlasnicima da nadoknađuju deo pričinjene štete, s obzirom na to da gazduju lovištem u kojem žive medvedi.

PROČITAJTE JOŠ:

Do sada nije zabeležen slučaj na ovim prostorima da je medved napao čoveka, a životinja se pri takvim susretima najčešće povlači. Lovci upozoravaju da jedino mečka u takvim slučajevima zna biti agresivna ako pomisli da su ugroženi njeni mladunci. Inače, na području Unsko-sanskog kantona u bliskoj budućnosti, nakon dugo vremena, mogao bi biti odobren lov na medvede zbog njihove značajne reprodukcije.

Tome u prilog idu i izmene zakonskih propisa koje regulišu lovstvo u Federaciji BiH, pa se planovi gazdovanja lovištima sa federalnog prenose na kantonalne i lokalne nivoe.

Kada je reč o okruženju, do sada je samo u Federaciji BiH bio strogo zabranjen odstrel mrkog medveda. U Republici Srpskoj je drugačija situacija, a treba istaći kako je jedini cilj da se redukuje brojno stanje medveda jer su se stvarno namnožili – kažu u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK.

U lovačkim organizacijama ističu kako će u tim planovima broj medveda koji će se moći odstreliti biti određivan na osnovu procene njihovog ukupnog brojnog stanja u lovištima.

BONUS VIDEO: Uhvaćena ajkula koja je usmrtila turistu u Hurgadi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar