Foto: Grigory Kataev/via REUTERS, Not supplied / WillWest News / Profimedia

Egipat je zatvorio svoje plaže nakon brutalnog napada ajkule u kojoj je ubijen 23-godišnjak pred njegovim očajnim ocem.

Vlasti su reagovale na ronjenje, plivanje i sportove na vodi nakon što je Vladimira Popova usmrtila tigrasta ajkula u letovalištu Hurgada u Egiptu.

Svedoci kažu da je ožalošćena devojka žrtve bila u vodi u trenutku napada, dok je njegov bespomoćni otac posmatrao sa obale.

Zabrana će trajati do sutra, a pogođene su plaže od severnog odmarališta El-Guna do južne granice zaliva Abu Suma.

U saopštenju, egipatsko ministarstvo životne sredine kaže: „Dr. Iasmin Fouad, ministarka životne sredine, uputila je osoblje specijalizovano za upravljanje incidentom napada ajkula na pionirskoj plaži Hurgade, da primeni sve politike koje se primenjuju na globalnom nivou kako bi se postigao maksimalni nivo bezbednosti za obale Crvenog mora i da preduzmu sve moguće mere da se ne bi ponovio incident sa ajkulom“.

Vladimir Popov Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

„U svetlu nenormalnog ponašanja ajkula koje je izazvalo incident i prethodne činjenice da je bilo incidenata napada ove vrste na ljude u prošlosti, ribarski tim je pregledao ajkulu koja je izazvala incident kako bi ispitao sve i kako bi otkrio moguće uzroke napada“, navodi se.

Izbezumljeni otac, Jurij Popov, ispričao je svoj užas dok je gledao kako mu ‘mašina za mlevenje mesa’ ubija sina dok je on vikao: „Tata, spasi me!“

Turisti su iskočili iz vode dok su užasnuti posmatrači dozivali Vladimira da otpliva od ajkule pre nego što je ubijen.

Tigrasta ajkula je tada uhvaćena i čamcem odvučena na kopno pre nego što je ubijena.

„Otišli smo na plažu da se opustimo“, rekao je gospodin Popov, poreklom iz Rusije.

„Mog sina je napala ajkula, sve se dogodilo za nekoliko sekundi“, dodao je on.

Otac slomljenog srca rekao je da u blizini njegovog sina nije bilo članova porodice koji bi mu pomogli u vodi, iako neki izveštaji kažu da je devojka 23-godišnjaka uspela da pobegne od napada.

„Kakvu vrstu pomoći možete pružiti? Ova mašina za mlevenje mesa se desila za 20 sekundi, samo je odvučen pod vodu“, rekao je Popov.

„Ovo je apsolutno smešna koincidencija, jer je to sigurna plaža. Okolo su brodovi i jahte. To se tamo nikada nije desilo. Obično napadaju na divljim plažama. To je samo neka zla sudbina“, dodao je.

Vladimir je nekoliko meseci pre stravičnog napada živeo sa ocem u Egiptu. Ali Popov je rekao da će kremirati svog sina i vratiti njegov pepeo u njihovu rodnu Rusiju.

Video koji se pojavio na društvenim mrežama prikazuje tigrastu ajkulu koju je čamac uhvatio i izvukao na obalu, a činilo se da je živa pre nego što je ubijena.

Foto:SCUBAZOO / Sciencephoto / Profimedia;

Egipatske vlasti potvrdile su da je ajkula predata na istraživanje kako bi se otkrili uzroci njenog ponašanja i utvrdilo da li je ajkula u srodstvu sa životinjom koja je „izazvala prethodne nesreće“.

„Kasnije su pronađeni ostaci, a telo je stavljeno u torbu i odneto u mrtvačnicu“, rekao je on.

Do sada je jedini član porodice koji je govorio za medije bio Jurij, otac nastradalog mladića.

PROČITAJTE JOŠ:

Njegova devojka Anastasija, koja je u ranim dvadesetim godinama, do sada nije govorila o tragediji. Ali jedna prijateljica je dodala da je Vladimir bio ‘dobar momak’ koji je mnogo voleo svog oca.

„Bio je samo mesec dana od njegovog rođendan. Prijatelji kažu da se preselio u Egipat sa svojim ocem“, rekla je ona.

„Koliko znam, on je jako voleo da živi u Moskvi, ceo život je bio tamo. Vova je bio divna osoba i mnogo je voleo svog oca“, dodala je.

Stravični napad usledio je posle drugog u Sahl Hašišu prošle godine u kome je 68-godišnja Austrijanka Elizabet Zauer ubijena pred užasnutim posmatračima u odmaralištu u Sahl Hašišu – 30 minuta od Hurgade, gde je Vladimir ubijen.

Druga žena – identifikovana samo kao državljanka Rumunije u 40-im godinama – takođe se smatra da je ubijena u sličnom napadu, a njeni teško unakaženi ostaci pronađeni su istog dana na obližnjem grebenu.

Gospođa Sauer je izgubila ruku i nogu u napadu koji je snimljen, dok su posmatrači pokušavali da odvuku pažnju ajkule i odvedu je na sigurno. Ona je uz pomoć peraja stigla do obale, ali je ubrzo umrla.

BONUS VIDEO: Uhvaćena ajkula koja je usmrtila turistu u Hurgadi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar