Sandra Benčić Foto:Patrik Macek/PIXSELL

U Hrvatskoj je 2024. označena kao "godina super izbora", za šta su kampanje praktično već počele. Stranka "Možemo", koja je na vlasti u glavnom gradu Zagrebu, objavila je da će kandidat te političke opcije za premijera Hrvatske biti poslanica Sandra Bečić. Njena kandidatura već je izazvala buru na političkoj sceni, naročito među redovima vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Sandra Benčić je političarka i istaknuta aktivistkinja za ljudska prava, koja je poručila da želi da stvori institucije po meri građana.

Stranka „Možemo“ je na konferenciji za novinare objavila da je na Veću jednoglasno izglasana odluka da Sandra Benčić bude njihova kandidatkinja za funkciju premijerke.

“Nakon kraće rasprave 50 članova, Veće je jednoglasno odlučilo da to bude Sandra Benčić koja je sa mnom dobila mandat da vodi stranku”, rekao je lider partije i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

„Pre šest meseci je dobila najviše glasova da bude jedan od koordinatora i ova odluka je logična. Sandra ne samo da je najbolja kandidatkinja stranke, nego smatramo da je najbolja kandidatkinja za premijerku uopšte. Ja sam lično, kao jedan od koordinatora rekao da se na nameravam da se kandidujem za premijera jer sam gradonačelnik Zagreba“, dodao je Tomašević, koji planira kandidaturu za novi mandat gradonačelnika.

Tomislav Tomašević Foto:N1

Sandra Benčić je zahvalila stranačkim kolegama na podršci i objavila i šta će biti okosnica njenog političkog programa i predstojeće kampanje.

„Verujemo da Hrvatska može bolje. Zemlja je imala svojih uspeha, obnovljena je nakon rata, ušla je u NATO, EU i Šengen, ali nijedna vlada nije stvorila ovu zemlju zemljom za ljude. Nije osigurala kvalitetan život i nismo stvorili institucije da budu po meri građana. Stranka koja je najduže na vlasti – HDZ, uspela je da uništi poverenje“, istakla je Benčić.

Prema njenim rečima, Hrvatska je u poslednjih 30 godina postala zarobljenik jedne strane, misleći na HDZ.
„U ovih 30 godina zemlja je postala zarobljenik jedne stranke koja doživljava ovu zemlju, ljude i resurse kao svoj feud i to moramo zaustaviti jer vreme curi i stvar će postati nepopravljiva. Život bez stranačke članske karte ovde je život bez perspektive. Posledice su odlazak ogromnog broja mladih iz zemlje”, smatra Benčić.

Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ/

Upravo je vladajući HDZ, koji predvodi aktuelni premijer Andrej Plenković, ubrzo po objavljivanju kandidature Sandre Benčić, započeo negativnu medijsku kampanju, čiji je cilj diskreditacija nje kao kandidata za budućeg premijera.

Ko je Sandra Benčić?

Sandra Benčić je rođena 1978. godine u Žaboku i diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Aktivistkinja je Centra za mirovne studije, a pre nego što je postala poslanica u parlamentu predavala je na fakultetu i radila kao spoljni saradnik Veća Evrope za slobodu govora.

U političkoj javnosti postala je poznata kao, žargonski rečeno, fajter iz parlamenta. Nekoliko puta se javno sukobljavala sa premijerom Plenkovićem i njegovim HDZ-om, a posebno je posvećena aktivizmu.

Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ/

U prilog tome govori činjenica da je Benčić članica brojnih nevladinih organizacija od 24. godine. U Srbiji je boravila 2002. godine, kada je u Zrenjaninu kao predstavnica Centra za mirovne studije govorila o „uticaju koncepta nacionalne i lične bezbednosti po pitanja ljudskih prava u bivšim Jugoslovenskim republikama“.

Osim te 2002, Benčić je u Srbiji boravila i 2017. godine, kada je učestvovala na panelu „Prekid straha: šta civilno društvo može učiniti da spasi odgovornost upravljanja u vreme straha?” Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP).

Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia

Borba protiv nejednakosti

Benčić je upravo je borbi protiv nejednakosti posvetila veći deo svog aktivističkog delovanja. Kako je sama istakla u jednom intervjuu, dokle god postoji podela na „povlašćene“ i „one koji nose teret“, u bilo kom društvu nema napretka.

„Moja politička strast je borba protiv nejednakosti, kako onih rodnih, tako i ekonomskih. Na kraju krajeva, to je sve povezano, a pitanje ekonomske nejednakosti smatram ključnim političkim pitanjem ovog veka. Ne sagradimo li ekonomski pravednije društvo, nećemo uspeti ni u zelenoj transformaciji i borbi protiv klimatskih promena. Jer, ako će oni najslabiji plaćati najveći ceh tih promena, onda one ne mogu uspeti. Samo pravedna raspodela tereta u kojoj oni koji imaju više i pridonose više, može da rezultira ozbiljnim društvenim i ekonomskim pomacima“, smatra kandidatkinja za premijera Hrvatske.

#related-news_0

Upitana u svrsi svoje borbe, imajući u vidu činjenicu da je izložena napadima u parlamentu i medijima, ona izričito kaže da zbog dobrih momenata sve ima smisla.

„Retki su dani kada ne dođete kući s mišlju šta vam to treba i koliko zapravo ima smisla. Međutim, zbog onih dana koji su dobri, u kojima osetite da ste napravili pomak, zbog sjajne ekipe s kojom radim, i u klubu i u stranci, i nakon loših dana ustajete i ponovno idete u borbu“, poručuje žena koja izlazi na crtu Andreju Plenkoviću.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar