Princ Frederik Foto:

Buntovni tinejdžer koji je postao porodičan čovek koji brine o klimatskim promenama - budući kralj Danske je oličenje opuštene, liberalne monarhije u zemlji. Dok njegova majka, kraljica Margareta II, abdicira nakon 52 godine, Frederik deluje spreman da preuzme kraljevsku ulogu.

Strastven borac za životnu sredinu, prestolonaslednik Frederik diskretno se nametnuo u senci svoje izuzetno popularne majke kraljice Margarete II, zalažući se za Dansku i njenu želju da pronađe rešenja za klimatsku krizu.

„Kada dođe vreme, ja ću voditi brod“, rekao je u govoru koji je proslavljao pola veka njegove majke na tronu 2022. godine.

Kraljica Margret II Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix via AP

„Pratiću te, kao što si ti pratila svog oca u vođenju 1.000 godina stare institucije“, dodao je princ Frederik.

Nakon šokantne najave njegove majke u novogodišnjoj noći da namerava da abdicira početkom 2024. godine, on će uskoro dobiti svoju priliku.

Frederikova odmerena sigurnost ipak je daleko od njegove mlađe verzije.

“On nije bio buntovnik, ali kao dete i mladić bio je vrlo neprijatan zbog medijske pažnje i saznanja da će postati kralj”, rekla je Gite Reder, stručnjakinja za dansku kraljevsku porodicu.

On je „stekao samopouzdanje tek u svojim srednjim 20-im“, rekla je ona za AFP.

Frederik je zamerio roditeljima što su ga zanemarili dok su ispunjavali svoje kraljevske obaveze. Tražio je utehu u brzim automobilima i brzom životu, a početkom 1990-ih smatran je razmaženim princom koji voli da posećuje zabave.

Princ Frederik Foto:EPA-EFE/Henning Bagger

Ali to je počelo da se menja nakon što je 1995. diplomirao na Univerzitetu Arhus, kao prvi danski kraljević koji je završio univerzitetsko obrazovanje. Njegovo vreme na koledžu uključivalo je boravak na Harvardu u SAD-u, gde je bio upisan pod pseudonimom Frederik Henriksen.

Lažno prezime bilo je priznanje njegovom ocu, francuskom diplomati Henriju de Monpezatu koji je postao princ suprug Henrik kada se oženio kraljicom Margaretom.

Ali Frederik, koji govori engleski, francuski i nemački, zaista je počeo da sazreva tokom svog vremena obuke u tri roda danske vojske.

Princ je služio u mornaričkom korpusu Frogman, gde je dobio nadimak „Pingo“ (Pingvin), i bio jedan od četiri od 300 regruta koji su prošli sve testove 1995. godine.

Godine 2000. učestvovao je u četvoromesečnoj skijaškoj ekspediciji od 3.500 km preko Grenlanda, piše Gardijan.

Njegova odvažna strana dovela ga je u bolnicu nakon nesreća na sankama i skuterima, ali njegova popularnost je porasla,  godišnjim zabavnim trkama širom Danske koje je započeo 2018. godine.

Princ Frederik Foto:EPA-EFE/Mikkel Berg Pedersen

“On je sportista, posećuje koncerte i fudbalske utakmice, što ga čini pristupačnijim od svoje majke”, rekla je Reder.

„Ne želim da se zaključam u tvrđavu. Želim da budem svoj, ljudsko biće”, rekao je Frederik jednom prilikom, insistirajući da će se toga držati čak i nakon što preuzme tron.

Svoju suprugu Meri Donaldson, australijku koja je diplomirala trgovinu i pravo, upoznao je u baru u Sidneju tokom Olimpijskih igara 2000. godine. Trudili su se da svoje četvoro dece podižu u što normalnijim uslovima, te su ih slali uglavnom u državne škole.

Ovaj par, rekao je istoričar Sebastjan Olden-Jorgensen, su „moderni, budni, zaljubljenici u pop muziku, modernu umetnost i sport“. Oni „ne predstavljaju revoluciju u poređenju sa kraljicom“, već pažljivu tranziciju koja se prilagođava vremenu, rekao je.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar