Foto: Tanjug/Mikhail Kuravlev/Pool Photo via AP

Novi glavni komandant ruskih snaga je Valerij Gerasimov, koji je do sada obavljao dužnost načelnika glavnog staba ruskih oružanih snaga.

Reč je o čoveku o kojem se pisalo na Dan pobede jer se nije pojavio na svečanosti u Moskvi i kojeg su vređali plaćenici iz Vagnera. Pisalo se da na Dan pobede na Crveni trg nije došao jer je ranjen kod Slovjanska.

Gerasimov zamenio Surovikina

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu danas je lično imenovao Gerasimova za novog zapovednika Združene grupe snaga koja vodi tzv. „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini. Gerasimov je zamenio Sergeja Surovikina, koji je na tu poziciju bio imenovan 8. oktobra prošle godine. Surovikin je bio zadužen za ruske snage tokom njihovog povlačenja iz delova ukrajinske regije Herson. Surovikin će sada biti zamenik zapovednika, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

Foto: Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Zamenici zapovednika su: glavni zapovednik vazdušno-svemirskih snaga general kopnene vojske Sergej Surovikin, glavni zapovednik kopnene vojske, general armije Oleg Saliukov, kao i zamenik načelnika Glavnog štaba ruske vojske, general pukovnik snaga Aleksej Kim, prenosi Index.hr.

Ove izmene su bile nužne zbog proširenog spektra zadataka, potrebe tesnije suradnje grana i grana Oružanih snaga, kao i poboljšanja kvaliteta svih vrsta održavanja i učinkovitosti zapovedanja grupama Oružanih snaga“, objavilo je rusko ministarstvo odbrane na Telegramu.

Gerasimov bio jedna od tri osobe koje su isplanirale invaziju na Ukrajinu

Gerasimov je bio jedna od tri osobe, uz ruskog predsednika Vladimira Putina, zadužena za planiranje invazije na Ukrajinu.

U maju je navodno posetio liniju fronta u istočnoj regiji Donbasa jer su trupe patile od niskog morala i teških gubitaka. Geramisov je bio zapovednik veteran iz Drugog čečenskog rata.

Foto: Tanjug/Mikhail Kuravlev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Vagnerovci vređali Geramisova: „Ti si jedno govno“

Geramisov je krajem decembra izazvao bes kod plaćenika Vagnera, barem sudeći po snimku koji je objavljen.

Istraživački novinar Hristo Grozev iz Belingketa objavio je video na kojem se vidi kako članovi privatne ruske plaćeničke grupe Vagner nazivaju načelnika glavnog štaba ruskih oružanih snaga „govnom“.

Foto: Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Video navodno prikazuje borce u ukrajinskom gradu Bahmutu na prvoj liniji fronta, kako se obraćaju Valeriju Gerasimovu govoreći: „Ti si jedno govno. Gde je municija? Ovde više nemamo granata.“

Grozev izveštava da je Jevgenij Prigožin, ruski biznismen i osnivač Vagner grupe, rekao da „nema ništa da kaže o ovom videu“, pa se pisalo da bi to moglo značiti da Putinov saveznik podržava napad na Gerasimova.

PROČITAJTE JOŠ:

Gerasimov poslat u Ukrajinu da Putinu „osigura pobedu“

Bivši ukrajinski novinar i vojni veteran Viktor Kovalenko tvrdi da je Putin poslao Gerasimova u Ukrajinu da mu „osigura pobedu do 9. maja“. Cela stvar je još bizarnija s obzirom na to da je Putin samo nekoliko nedelja ranije postavio notornog generala Aleksandra Dvornikova za glavnog zapovednika ruskih snaga u Ukrajini.

Vojni analitičari smatraju da je Dvornikov na tu funkciju postavljen da preokrene dotad izuzetno nepovoljan razvoj situacije na frontu i poboljša koordinaciju, taktiku i logistiku neorganizovanih ruskih snaga.

Iako se o Putinovim namerama može tek spekulisati, ako je svejedno nakon toga u ratnu zonu poslao Gerasimova, koji je nadređen Dvornikovu, iz toga bi se moglo zaključiti da Putin nije bio previše zadovoljan Dvornikovljevim zapovedanjem.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada