Foto: Foto:Tanjug/Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Profimedia

Otkako je počeo rat u Ukrajini, veliki broj ruskih tajkuna je nastradao ili preminuo pod sumnjivim okolnostima. Mnogi su bili bliski ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i njegovom režimu. Neki od njih su u jednom trenutku pre smrti kritikovali rat u Ukrajini, pa se sumnja da im je to "došlo glave". Iako se broj preminulih oligarha i zvaničnika stalno povećava, ovo je pet najšokantnijih slučajeva koji su uznemirili javnost.

Pregazila ga „lada niva“

Magomed Abdulajev, bivši zvaničnik ruske regije Dagestan, poginuo je u nakon što je na njega naleteo automobil. Radi se o poslednjem slučaju zagonetnih smrti osoba koje su bili bliski režimu ruskog lidera Vladimira Putina.

Magomed Abdulajev, bivši premijer ruske regije Dagestan, poginuo je nakon što je na njega u Mahačkali, glavnom gradu regije, naletela „lada niva“ koju je vozio muškarac (55). Ruski mediji javljaju da je spomenuti tajkun prelazio put van obeleženog pešačkog prelaza, a smrt je potvrdila i služba za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova.

Abdulajev je poslednji u dugom nizu istaknutih osoba bliskih režimu Vladimira Putina koji su od početka rata u Ukrajini preminuli u sumnjivim okolnostima.

Ruski mediji javljaju da je bio blizak prijatelj bivšem ruskom predsedniku i premijeru Dmitriju Medvedevu, jednom od najradikalnijih ljudi iz Putinovog kruga. Abdulajev je na čelu Dagestana bio od 2010. do 2013. godine, kada je predsednik Rusije bio Medvedev.

Milioner obešen u vili, supruga i ćerka pronađene mrtve

Bivši glavni menadžer ruskog gasnog giganta „Novateka“ Sergej Protosenja (55), njegova žena i ćerka pronađeni su mrtvi u iznajmljenoj vili u letovalištu Ljoret de Mar u blizini Barselone. Biznismen, čije se bogatstvo procenjuje na 400 miliona evra, pronađen je obešen, dok su tela njegove žene i ćerke pronađena sa ubodnim ranama.

Ubistva su se dogodila 19. aprila, navode mediji, ali javnost to saznala dva dana kasnije. Španska policija ispituje dve mogućnosti – da je Protosenja ubio ženu i ćerku, pa se potom obesio ili da je neko ubio celu porodicu i potom inscenirao mesto zločina.

Ruski milioner, koji je nekada bio član upravnog odbora energetske kompanije „Novatek“ uglavnom je živeo u Francuskoj poslednjih godina. Sin ubijenog Sergeja Protosenje – Fedor, koji boravi u Francuskoj, doveo je u pitanje ovu verziju događaja. Kako ističe, njegov otac nije bio nasilnik, niti sklon samoubistvu.

Sergey Protosenya Foto:Društvene mreže

Istog dana kada su u Španiji pronađena tela Protosenje, njegove žene i ćerke, identičan slučaj dogodio se u Moskvi. U luksuznom stanu na 14. spratu zgrade u ruskoj prestonici pronađena su tela Vladislava Avajeva (51), bivšeg zvaničnika Kremlja i nekadašnjeg potpredsednika Gasprom banke, nejgove žene Jelene i ćerke Marije (13).

Kako navode mediji, tela milionera, njegove supruge i ćerke pronašla je starija ćerka Anastasija (26) koja je ušla u stan na silu nakon što satima nije mogla da stupi u kontakt ni sa kim iz porodice. Sva tri tela imala su rane od vatrenog oružja. Tela Vladislava i Jelene pronađeno je u dnevnoj sobi, dok je Marija ležala u lokvi krvi u spavaćoj sobi.

Kako su zvanično saopštili iz policije, u stanu je pronađeno 13 komada oružja, za koje je Avajev navodno imao dozvolu. Izvori iz policije navode da u stanu nisu pronađeni tragovi nasilnog upada, niti ima znakova da je neko osim članova porodice bio u stanu.

Prvi izveštaji ukazuju da je ruski biznismen upucao suprugu i ćerku, a potom sebi presudio zbog ljubomore. Prema jednoj teoriji, Vladislav Avajev ubio je svoju ženu nakon što je saznao da je trudna sa njegovim vozačem. Međutim, navodi da je Jelena bila trudna nisu potvrđeni. Druga teorija je da je bogati bankar saznao da ga žena vara sa vozačem, koji je prethodno dao otkaz.

„Kralj kobasica“ pronađen mrtav u Indiji

Ruski političar, poslanik i multimilioner Pavel Antov, član Putinove stranke Jedinstvena Rusija, pronađen je mrtav ispred hotela u Indiji, a kako prenose britanski tabloidi pozivajući se na indijske medije, nakon misterioznog pada s prozora hotela.

Oni pišu kako je ruski tajkun, vlasnik poznate fabrike kobasica, skočio sa krova hotela i da je nađen u lokvi krvi. Njegov indijski vodič ga je hitno odvezao u lokalnu bolnicu, ali tamo su ga samo proglasili mrtvim.

Antov je bio na putovanju s trojicom svojih prijatelja povodom svog 66. rođendana. Mediji navode kako je par dana pre njega umro jedan od njegovih prijatelja nakon što je doživeo srčani udar. Dodaju kako nije isključeno da je Antov počinio samoubistvo zbog smrti prijatelja.

Njegovu smrt potvrdio je i ruski konzul u Kalkuti rekavši za Tass da je Antov pao kroz prozor hotela.

„Pomno pratimo istragu“, rekao je konzul.

Pavel Antov Foto: : Not supplied / WillWest News / Profimedia

Antov je u junu kritikovao napad na Ukrajinu, a vazdušne napade na Kijev nazivao je ruskim terorom. Ubrzo se izvinio zbog takvih izjava. Rekao je da je njegov komentar bio nesporazum te da je uvek podržavao Putina i ciljeve njegove vojne operacije.

Antov je bio među najbogatijim ruskim političarima, dvaput je bio na Forbsovoj ruskoj listi najbogatijih.

Milijarder poginuo u padu helikoptera

Ruski milijarder Vičeslav Taran (53) poginuo je u novembru helikopterskoj nesreći u Švajcarskoj pod misterioznim okolnostima. Britanski tabloidi navode da su se neposredno pre incidenta dogodile dve stvari koje su učinile da ovaj slučaj postane sumnjiv.

Nesreća se dogodila na jugoistoku Francuske u blizini sela Elze, nakon što je helikopter Eurocopter EC130 (H130) poleteo iz Lozane. Prema navodima britanskog tabloida koji se poziva na lokalne medije iz Monaka, u helikopteru je trebalo da bude još jedan neimenovani putnik, ali on je u poslednjem trenutku otkazao ukrcavanje na koban let.

Foto:east2west news / WillWest News / Profimedia

Druga stvar koja budi sumnju jeste činjenica da mu se helikopter srušio po lepom vremenu. Francuski pilot (35), koji je upravljao letelicom, takođe je poginuo u nesreći. Zamenik javnog tužioca u Nici posetio je mesto nesreće i rekao da ne može isključiti krivicu „trećeg lica“.

Inače, Taran je osnivač trgovačke i investicione platforme Libertek i Forek Club, a prema pojedinim informacijama bio je blizak sa ruskim obaveštajnim službama. Međutim, navodno je imao veze sa ruskim spoljnim obaveštajnim službama.

Oligarh otrovan otrovom za žabe

Još jedan ruski tajkun umro je pod misterioznim okolnostima u maju prošle godine. Reč je o milijarderu Aleksandru Subotinu (43), bivšem izvršnom direktoru energetskog giganta „Lukoil“. Izvor iz policije rekao je da je preliminarni uzrok smrti Subotina srčani zastoj, međutim mediji pišu da je milijarder navodno tražio pomoć šamana da „izleči mamurluk“.

Oligarh, koji je bio vlasnik brodarske kompanije, navodno je tretiran otrovom za žabe, koji mu je stavljen u rez koji je napravljen na njegovoj koži. Ubrzo potom, doživeo je srčani udar, nakon čega je dobio lek za smirenje od valerijane, prenosi Dejli mejl.

Aleksandar Subotin
Aleksandar Subotin Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Sledećeg jutra mrtvog su ga pronašli šamani Magua Flores (pravo ime Aleksej Pindjurin) i Tina Kordoba (pravo ime Kristina Teihrib), prema navodima lokalnih medija. Par je navodno lečio klijente tako što priziva duhove, žrtvuje životinje i kupa ih u krvi petlova, a prošle godine optuživani su da su zlostavljali šminkerku i blogerku tokom putovanja u Meksiko.

Istražiteljima su rekli da je Subotin bio prijatelj i negirali su da su ga povrgavali šamanskim ritualima za novac. Subotin je pronađen mrtav u podrumu kuće šamana u Mitiščiju, gradiću severno od Moskve, piše ruska agencija TASS. Kako pišu ruski mediji, milijarder je otišao kod šamana u stanju „teške opijenosti drogom i alkoholom“.

Subotin je bio član upravnog odbora „Lukoil Trejding Hausa LLC“, a zatim je postao vlasnik „Nove transportne kompanije (NTK)“ na obali Finskog zaliva. Njegov brat Valerij, koji takođe ima vodeću poziciju u „Lukoilu“, predvodio je kompaniju 2020. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Broj žrtava raste od početka rata u Ukrajini

Neposredno nakon početka rata u Ukrajini telo jednog od čelnika Gasproma Aleksandra Tjulakova pronađeno je u garaži njegove vikendice. Policija je ovaj slučaj brzo zatvorila, konstatujući da je reč o očiglednom samoubistvu.

Neverovatnim spletom okolnosti, samo nekoliko nedelja nakon Tjulakova policija je otkrila beživotno telo Mihaila Votforda u vili u Engleskoj. Londonska policija istražuje njegovu smrt, iako ruski obaveštajci insistiraju da se slučaj zaključi, jer, prema njihovim navodima, u pitanju je očigledno samoubistvo.

Nakon Votforda, u Nižnjem Novgorodu otkriveno je beživotno telo ruskog biznismena Vasilija Melnikova, ali i članova njegove porodice. Melnikov je posedovao MedStom, kompaniju medicinske opreme. Iako je policija utvrdila da je Melnikov prvo ubio suprugu i dvoje dece, a potom počinio samoubistvo, ruski Istražni komitet izrazio je sumnju da su Melnikov i njegova porodica izbodeni na smrt.

Bivši izvršni direktor Igor Nosov takođe je iznenada preminuo u februaru, navodno od moždanog udara. U februaru je i naftni tajkun i predsednik Lukoila, Ravil Maganov pao s prozora šestog sprata moskovske bolnice.

U julu je Jurij Voronov, šef transportne i logističke kompanije za kompaniju povezanu s Gaspromom, pronađen mrtav sa prostrelnom ranom na glavi, pištoljem Grand Pover u blizini i nekoliko čaura na dnu bazena. Ruski istražni komitet istražuje smrt Voronova koju trenutno pripisuje sporu sa poslovnim partnerima. Njegova supruga je navodno rekla istražiteljima da je Voronov verovao da su ga „nečasni“ izvođači i partneri prevarili za „mnogo novca“.

Još jedan ruski oligarh Dmitrij Zelenov preminuo je pod misterioznim okolnostima, a mediji javljaju da je umro nakon što je pao niz stepenice 9. decembra u gradu Antibesu na francuskoj rivijeri. Pedesetogodišnji Zelenov bio je na večeri sa prijateljima kada je počeo da se oseća loše. Nakon toga je navodno pao niz stepenice te je zadobio fatalne povrede glave.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada