Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT;printscreen/facebook/privatna arhiva;

U jučerašnjoj velikoj akciji regionalne policije u saradnji sa Evropolom i američkom Agencijom za borbu protiv narkotika (DEA) uhapšeni su pripadnici grupe krijumčara droge i oružja koju predvodi Dino Muzaferović, poznat kao Cezar. Sam Muzaferović se već nalazi u italijanskom zatvoru, odakle se sumnja da je i vodio sve operacije.

Više osoba uhapšeno je u sredu ujutro širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine u sklopu međunarodne policijske akcije razbijanja kriminalne grupe koja se sumnjiči za krijumčarenje više od 100 kilograma kokaina i heroina te više od 100 kilograma hašiša, kao i krijumčarenje vojnog vatrenog oružja i eksploziva. Policija sumnja da je na čelu osumnjičene zločinačke bande Dino Muzaferović zvani Cezar iz Velike Kladuše, koji je trenutno na odsluženju zatvorske kazne u Rimu, nakon što je krajem prošle godine izručen iz Nemačke u Italiju.

Ova hapšenja su se odvijala paralelno s hapšenjima Muzaferovićevih saradnika u nekoliko zemalja, među kojima su Belgija, Italija, Holandija, Slovenija i Nemačka, a u akciju su takođe bile uključene američka Agencija za borbu protiv narkotika (DEA) i Evropol, dok je hrvatska policija koordinisala akcijom.

Foto:printscreen/facebook/privatna arhiva

Pretražene su i prostorije autoprevoznika čijim se kamionima droga, prethodno skrivena u specijalno izrađenim bunkerima, prevozila. Osumnjičeni, među kojima je nekoliko hrvatskih državljana, ali i državljana BiH i Slovenije, terete se da su u proteklih godinu i po iz Holandije prevezli više od 20 kilograma kokaina, iz Turske više od 80 kilograma heroina te iz Crne Gore 100 kilograma hašiša.

Drogu su uglavnom kamionima, ali i automobilima prevozili preko Zagreba i za hrvatsko tržište, ali i za tržišta Nemačke, Slovenije i Švajcarske, a policija je tajnim nadzorom uspela da deaktivira samo nadimke njihovih dobavljača – poput „Hasana“, „Marokanca“, „Tamera“ i „Roterdama.“ Inače, Muzaferović je ranije bio na Interpolovoj poternici BiH gde je sredinom 2021. osumnjičen u sklopu akcije „Eskobar“ za organizaciju velikih plantaža marihuane i krijumčarenje u zemlje EU.

Foto: Shutterstock

Likvidacija svedoka

Nedugo nakon pokretanja akcije „Eskobar“, tužilaštvo BiH odobrilo je status svedoka saradnika Eldinu Ćerimoviću, koji je na suđenju trebalo da svedoči protiv Muzaferovića i ostalih. Ipak, u maju prošle godine Ćerimović je likvidiran u Velikoj Kladuši, a ubice su mu prišle automobilom dok je išao na posao i u njega ispucale nekoliko metaka i zatim ga pregazili automobilom. Niko nije zvanično osumnjičen za njegovo ubistvo, ali tužilaštvo i policija BiH njegovu smrt dovode u vezu upravo s njegovom pokajničkom ulogom u predmetu protiv Muzaferovića.

Iako se o tome nije izveštavalo, hrvatska policija nekoliko je puta imala bliske susrete s Muzaferovićem koji je živeo na području Zagreba, ali i s njegovom suprugom, inače Slovenkom, zbog čega se u Hrvatskoj protiv njih još vode postupci. Prvi su put zajedno bili uhapšeni u stanu u Španskom u leto 2019., a kod Muzaferovića je policija pronašla tri pištolja sa municijom i manju količinu droge.

POGLEDAJTE JOŠ:

U septembru prošle godine, pak, u zagrebačkom naselju Srednjaci u akciji policije u kojoj je bila angažovana i Antiteroristička jedinica Lučko, uhapšen je Edin Balić, jedan od optuženih iz predmeta Eskobar i navodno blizak saradnik Muzaferovića. Kod Balića su pronađeni kokain, marihuana, heroin i gotovo 2000 metaka, kao i detonator za eksploziv, a u toku je njegovo izručenje BiH.

„Dino Muzaferović lišen je slobode već više od pola godine i u zatvoru je u inostranstvu pa je nejasno kako će se održati optužbe da je on do jutros upravljao navodnom zločinačkom organizacijom“, rekao je za Jutarnji list advokat Tihomir Mišić koji zastupa Muzaferovića u drugom postupku.

Osim Muzaferovića, u ovoj akciji je osumnjičen A. I. iz Bileće koji je krajem prošle godine u BiH bio osumnjičen kao dwo dilerske grupe koja je prošle godine ubila načelnika kriminalističke policije u Prijedoru, Radenka Bašića.

BONUS VIDEO Početak sudjenja hrvatskim pilotima u slučaju Petrovačka cesta zakazan za 26. decembar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar