Toplotni talas Kerber, koji je pogodio Evropu i već odneo nekoliko žrtava, primorao je vlasti u Grčkoj da zatvore svoju najveću turističku atrkaciju - Akropolj u Atini - tokom najtoplijih sati u toku dana.

Odluka je doneta nakon što se nekoliko turista onesvestilo na ovoj uzvisini u glavnom gradu Grčke, ali i činjenice da se širom Mediterana i meštani, i njihovi posetioci pripremaju za rekordnih 48,8 stepeni Celzijusa, kako su najavili meteorolozi.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Ali mnogi turisti su se i danas na ekstremnoj vrućini sunčali na plažama širom Grčke, Španije i Portugala, dok su drugi tražili spas od velike vrućine, pijući piće u obližnjim barovima, prenosi N1.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Turisti koji svoje odmore provode širom Mediterana upozoravani su već danima na efekte opasne po život koje nosi anticiklonski sistem iz pustinje Sahare, pod nazivom Kerber.

Kerber – koji je dobio ime troglavom psu iz grčke mitologije koji je čuvao kapije pakla – do kraja sledeće nedelje će u Španiji, Italiji, Grčkoj i Turskoj podići temperature na više od 45 stepeni.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Toplotni talas pravi pustoš širom Evrope, sa šumskim požarima koji besne širom Hrvatske, a turisti padaju u nesvest od velike vrućine.

Grčka je saopštila da će se njena glavna turistička atrakcija, Akropolj, zatvoriti tokom najtoplijih sati, jer se očekuje da će temperature u Atini dostići 40 stepeni.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

U međuvremenu, 50-godišnjeg britanskog turistu spasila je iz mora posada helikoptera na plaži Porto Fero, na italijanskom ostrvu Sardinija.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Čoveka, koji je izgubio svest pre nego što je spasilac stigao do njega, helikopter je podigao iz mora i odveo na obalu.

PROČITAJTE JOŠ:

U Atini, u Grčkoj, još jedan turista se srušio ispred Akropolja nakon što je temperatura porasla na 45 stepeni Celzijusa, a policajci su ga na nosilima odneli u kola hitne pomoći koja su čekala.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Podsetimo, usled visokih temperatura koje su i prošle godine pogodile najstariji kontinent, stručnjaci za javno zdravlje su utvrdili koliko se smrtnih slučajeva može povezati s vrućinom. Otkrili su da su 61.672 osobe umrle od uzroka povezanih s vrućinom u Evropi između 30. maja i 4. septembra 2022.

Stopa smrtnosti bila je najviša u Italiji, Grčkoj, Španiji i Portugalu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

BONUS VIDEO: Kako se izboriti sa toplotnim talasom?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar