Foto:Andreas SOLARO / AFP / Profimedia

Smrtonosni toplotni talas koji je pogodio Evropu odneo je svoj prvi život u Italiji dok se turisti širom Mediterana pripremaju za temperature do 45 stepeni Celzijusa.

U italijanskom gradu Lodi, jugoistočno od Milana, 44-godišnji radnik na saobraćajnicama kolabirao je juče zbog vrućine, kada su temperature porasle na više od 40 stepeni. Čovek, čije ime nije poznato, kasnije je preminuo u bolnici.

Hiljade posetilaca Mediterana sada je upozoreno na po život opasne efekte vreline nakon što je anticiklonski vremenski sistem iz pustinje Sahare pod nazivom Kerber počeo da se širi ka severu.

Kerber – nazvan po stvorenju iz Danteovog pakla koje čuva kapije podzemnog sveta u grčkoj mitologiji – danas će u južnim delovima Španije doneti temperaturu do 44 stepena Celzijusa, prenosi Dejli mejl.

Očekuje se da će italijanska ostrva Sardinija i Sicilija podneti najveći teret vrućine, a danas se predviđa da će temperature dostići 45 stepeni Celzijusa.

Turisti se bore sa nemilosrdnom vrućinom ove nedelje, a neki turista su se onesvestili u Rimu kada su temperature juče dostigle 36 stepeni Celzijusa.

Jedna britanska turistkinja, čije ime nije poznato, srušila se juče ispred Koloseuma u Rimu pre nego što su joj zabrinuti prolaznici dali flaše vode. Drugi turisti su potražili utočište ispod drveća u italijanskoj prestonici, dok su drugi koristili svoje košulje kao improvizovane suncobrane da bi se zaštitili od sunca.

A u Italiji su se dva brata, stara šest i sedam godina, udavila u bazenu za navodnjavanje u blizini grada Manfredonije, na istočnoj obali Italije. Policija veruje da su deca juče popodne potražila spas od vrućine tako što su plivala u bazenu pre nego što su upala u poteškoće i udavila se, prenosi ANSA.

Naučnici su nemilosrdno upozoravali na štetne efekte klimatskih promena. Pored sušenja useva, topljenja glečera i povećanja rizika od šumskih požara, temperature više od normalnih takođe izazivaju zdravstvene probleme u rasponu od toplotnog udara i dehidracije do kardiovaskularnog stresa.

„Koliko ćemo još leta morati da prođemo pre nego što počnemo da se ubeđujemo u činjenicu da porast temperature možda uopšte nije sporadičan vanredan događaj, već nepovratan proces koji je zapravo već počeo“, italijanski imunolog Mauro Mineli je rekao za Lego novine.

Takođe se predviđa da će temperature ove nedelje u Grčkoj porasti na 44 stepena Celzijusa.

U Atini, na Akropolju će biti postavljeni suncobrani usred izveštaja o turistima koji se onesvešćuju na popularnom mestu svetske baštine.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Emilio Morenatti

Crveni krst će takođe biti na licu mesta i deliti besplatnu vodu posetiocima dok stoje u redu da posete Partenon, deo drevne citadele poznate kao Akropolj.

Predstavnici sindikata za osoblje koje radi na toj lokaciji tvrdili su da bi trebalo da budu plaćeni više za rad u vrućim uslovima, pošto je grčka ministarka kulture Linda Mendoni obećala da će uvesti posebne mere predostrožnosti za zaštitu turista.

U međuvremenu, temperature će porasti na 41 stepeni Celzijusa na Kipru, 39 stepeni Celzijusa u Hrvatskoj i Francuskoj će se do kraja ove nedelje biti izmereno 34 stepeni Celzijusa.

Očekuje se da će toplo vreme širom Mediterana trajati oko dve nedelje, kažu meteorolozi.

U Italiji, zvaničnici ministarstva zdravlja objavili su danas crvena upozorenja za osam velikih gradova širom Italije – Bolonju, Firencu, Frozinone, Latinu, Peruđu, Rijetu, Romu i Viterbo.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Emilio Morenatti

Crveno upozorenje znači da je vrućina toliko intenzivna da predstavlja zdravstveni rizik za celu populaciju – ne samo za ugrožene grupe poput starijih i veoma male dece.

To je prvi toplotni talas u Italiji – mesecima nakon što su oluje, lavine i poplave ubile desetine ljudi.

Očekuje se da će zemlju pogoditi drugi toplotni talas u nedelju, kada će temperature u Rimu i Firenci – glavnim žarišnim tačkama za turiste – porasti na preko 41, odnosno 37 stepeni Celzijusa.

U Španiji, popularnoj južnoj destinaciji Mursija, biće temperature od 44 stepena Celzijusa u narednim danima, a zvaničnici će lokalno stanovništvo i turiste izdati upozorenje o vrućini.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Emilio Morenatti

Vrele temperature širom Mediterana u celini približavaju se rekordnim nivoima. Prethodni rekord od 48,8 stepeni Celzijusa registrovan je u sicilijanskom gradu Floridija 11. avgusta 2021.

Crveni krst je pozvao ljude da provere najugroženije tokom visokih temperatura, kao što su deca i stariji ljudi. Takođe je pozvao ljude da ostanu hidrirani i da paze na znake toplotnog udara, koji mogu uključivati povraćanje i nesvesticu.

Na drugim mestima, toplotni talas u Grčkoj će trajati šest dana i dostići vrhunac u petak, ali stručnjaci su upozorili da bi ekstremno vreme moglo da izazove šumske požare koji su u prošlosti bili smrtonosni.

Grad Larisa na severu Grčke trebalo bi da bude pogođen toplotnim talasom od 44 stepena Celzijusa kasnije ove nedelje, dok je u Atini, Nacionalna opservatorija predvidela da bi temperatura danas mogla da dostigne 43 stepena Celzijusa.

PROČITAJTE JOŠ:

U znak koliko su zdravstveni zvaničnici zabrinuti zbog predstojećeg toplotnog talasa, grčka vlada je juče organizovala hitne sastanke i pozvala poslodavce da se postaraju da osoblje ne radi na otvorenom između podneva i 17 sati u narednim danima.

U međuvremenu, Met Ofis je saopštio da se očekuje da će vrući uslovi, koji trenutno pogađaju delove jugozapadne Evrope i severozapadne Afrike, stići na Bliski istok kasnije tokom nedelje, dok će Velika Britanija biti potpuno pošteđena ekstremnih temperatura.

Naučnici su rekli da su klimatske promene u kombinaciji sa pojavom vremenskog obrasca El Ninjo ove godine, koji zagreva površinske vode u istočnom i centralnom Tihom okeanu, podstakle rekordne temperature.

BONUS VIDEO: Toplotni talas izazvao niz požara u Londonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar