Foto: AP Photo/Andy Wong

Gradovi širom Kine otvorili su danas skloništa od vazdušnih napada kako bi se stanovnicima ponudilo olakšanje od vrućine, pošto su neuobičajeno visoke temperature u pojedinim delovima zemlje počele da oduzimaju živote.

Gradovi poput Hangdžoua na istočnoj obali Kine, Vuhana u centralnom delu zemlje i Šiđadžuang u provinciji Hebei u blizini Pekinga, tokom prošle nedelje najavili su otvaranje skloništa za vazdušne napade za stanovnike koji žele da se sklone od vrućine.

Kako prenosi portal PBS, u Pekingu je ovog leta po prvi put od 1961. godine bilo više od devet uzastopnih dana tokom kojih je temperatura prelazila 35 stepeni Celzijusa.

Foto: AP Photo/Andy Wong

Vlasti su takođe izdale zdravstvena upozorenja i, kako u prestonici, tako i drugde, obustavile radove na otvorenom.

U poslednja dva meseca gradske vlasti Pekinga pripisale su dva smrtna slučaja vrućini, odnosno kada se turistički vodič srušio i umro od toplotnog udara, i kada je od toplotnog udara umrla domaćica.

PROČITAJTE JOŠ:

Brojni kineski gradovi počeli su da grade skloništa od vazdušnih napada tokom japanske invazije počevši od 1937, a sa izgradnjom je nastavljeno 1950-ih, kada su se odnosi Kine i Sovjetskog Saveza pogoršali i Peking strahovao od nuklearnog napada.

Foto: AP Photo/Andy Wong

Skloništa su sada često opremljena prostorima za sedenje i nude pristup vodi, osveženju, lekovima za toplotni udar, a u nekim slučajevima i pogodnostima kao što su internet, televizori i oprema za stoni tenis.

Foto: AP Photo/Andy Wong

Meteorološke vlasti upozorile su ove nedelje na jaku sušu na severu Kine koja može ugroziti useve i preopteretiti električne mreže, dok je u južnoj Kini, zbog teških poplava, raseljeno na hiljade ljudi tokom proteklih nekoliko nedelja.

BONUS VIDEO: Toplotni talas izazvao niz požara u Londonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar