Foto: EPA-EFE/STR

Vest o bolesti princeze Kejt Midlton pokrenula je pitanja i spekulacije da li će njena dijagnoza pomiriti "zaraćenu" braću princa Vilijama i Harija. Kraljevski stručnjak koji je želeo da ostane anoniman, ocenio je da će princ Hari pre bilo kakvog pomirenja i ponovnog ujedinjenja porodice, tražiti "izvinjenje" od Vilijama i Kejt.

Prošle nedelje, Kejt Midlton je otkrila da je bila podvrgnuta lečenju nakon što joj je prilikom planirane abdominalne operacije u januaru otkriven rak, zbog čega je više od dva meseca odustvovala iz javnosti.

„Ovo je, naravno, bio veliki šok, a Vilijam i ja smo činili sve što smo mogli da se privatno s ovim nosimo i da to procesuiramo kako bismo zaštitili našu mladu porodicu. Kao što možete zamisliti, za ovo je bilo potrebno vreme. Meni je trebalo vremena da se oporavim od velike operacije kako bih započela dalje lečenje. Ali najvažnije, trebalo nam je vremena da sve objasnimo Džordžu, Šarlot i Luiju na način koji je njima primeren i da ih uverimo da ću biti dobro. Kao što sam i njima rekla, ja sam dobro i svaki dan sam sve jača i jača tako što se fokusiram na stvari koje mi pomažu da se izlečim“, rekla je Kejt.

Princeza Kejt Midlton Foto:Tanjug/BBC Studios via AP

Pošto je potvrdila svoje zdravstveno stanje putem emotivnog video snimka, analitičari ocenjuju da bi ona i princ Vilijam uskoro mogli da očekuju posetu princa Harija. Očekuje se da će vojvoda od Saseksa doći u Veliku Britaniju u maju na proslavu „Invictus Games“, i da će se verovatno sastati sa svojim bratom.

Međutim, očekuje se da će princ Hari verovatno očekivati izvinjenje od svog brata i bolesne snaje. Kraljevski stručnjak i pisac Tom Kvin rekao je za Miror: „Hari želi da se pomiri sa svojim bratom kako bi deca imala neku vrstu odnosa, ali on i Megan i dalje misle da prvo Kejt i Vilijam treba da se izvine“.

Kvin je takođe otkrio da Hari želi da njegova deca izgrade odnos sa svojim rođacima, pa je dodao: „Hari je pričao sa prijateljima o tuzi što nema blizak odnos sa bratanicom i bratancima, ali ono što ga još više uznemirava je to da njegova deca, Lilibet i Arči, izgube rodbinsku vezu sa Džordžom, Šarlotom i Luijem“.

Princ Vilijam i princ Hari
Princ Vilijam i princ Hari Foto:EPA-EFE/Yui Mok

Kraljevski stručnjak je dodao: „Hari je implicirao da je spreman da oprosti ukoliko dobije izvinjenje od svoje porodice, ali to se jednostavno neće dogoditi. Kao odgovor na vesti o zdravlju princeze od Velsa koje su objavljene u petak, Hari i Megan su podelili kratku izjavu“.

Međutim, takođe se navodi da su se Hari i Megan kraljevskom paru obratili i privatno, a urednik ITV-a Kris Šip otkrio je da je princ Hari „kontaktirao svog brata“ nakon što je saznao za Kejtin rak.

Megan i Hari Foto: EPA-EFE/Mischa Schoemaker

„Hari i Megan su bili u kontaktu sa Vilijamom i Kejt, ali su to učinili privatno. Nije jasno da li je to bio telefonski ili video poziv ili neka poruka podrške“, kazao je on.

Hari i Vilijam imaju napet odnos i tokom godina su se distancirali, posebno otkako su Hari i Megan napustili kraljevsku porodicu 2020. Nakon odlaska i preseljenja u Kaliforniju, par je počeo javno da priča o kraljevskoj porodici u intervjuima i medijima i detaljno iznosio pojedinosti porodice.

Pročitajte još...

Prošle nedelje razdor između Vilijama i Harija bio je više nego očigledan, jer su se braća pojavila odvojeno na memorijalnoj ceremoniji za njihovu majku princezu Dajanu, a Vilijam je napustio ceremoniju pre nego što se Hari pridružio putem video linka.

O pređašnjem odnosu Harija prema Kejt govori činjenica da je rekao ranije da je princeza „starija sestra koju nikad nije imao“ kad se verila za Vilijama pre 11 godina.

Samo nedelju dana pre Kejtinog saopštenja, dok su rasle glasine oko njenog zdravlja, Megan je iskoristila tu priliku da najavi lansiranje svoje linije kućnih potrepština.

BONUS VIDEO Sagovornici N1 o montiranju fotografije Kejt Midlton: Izgubljeno je poverenje 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare