Uragan Ijan harao je u sredu Floridom praćen snažnim vetrom i obilnim padavinama koje su prouzrokovale katastrofalne poplave i nestanak struje širom te američke savezne države.

U blizini putanje uragana, blizu arhipelaga Keys, u nevremenu je potonuo brod s migrantima i obalna straža još traga za 20 ljudi, pošto je troje spasila a četvoro je uspelo da dopliva do obale, prenosi Index.hr.

Ijan je praćen vetrom koji je pduvao 185 km/h stigao na kopno na obali Kajo Koste, na jugozapadu Floride, u 15.05 sati po lokalnom vremenu (21.05 sati po srednjoevropskom), navodi američko Nacionalno središte za uragane (NHC).

„Uragan je prouzrokovao katastrofalne poplave“, dodaje ta ustanova.

Uragan Ijan iznad Floride FOTO: NOAA via AP

Ijan, koji je bio u 4. od 5 kategorija na Saffir-Simpsonovoj lestvici, sada je oslabio u uragan 3. kategorije, ali i dalje ima razornu moć, navodi isti izvor.

Domaćinstva u mraku

Oko 2 miliona domaćinstava na Floridi bila su u sredu uveče bez struje, većinom u blizini putanje uragana, objavila je specijalizovana mrežna stranica PowerOutage.

Razorena kuća u Delrej Biču na Floridi FOTO: Carline Jean /South Florida Sun-Sentinel via AP

Nekoliko okruga blizu mesta na kojem je Ijan stigao na kopno gotovo je potpuno bez struje, navodi ta mrežna stranica.

Tako je Punta Gorda, jedan od najsnažnije pogođenih gradova, utonuo u mrak. Tokom noći je tek poneka zgrada opremljena generatorima bila osvetljena, čulo se jedino fijukanje vetra i pljuštanje kiše.

Nekoliko sati ranije grad je doživeo kratak predah kada se našao u središtu uragana. No, udari vetra i kiša vratili su se još žešći, rušeći saobraćajne znakove, odnoseći delove krovova i lomeći grane drveća.

Razorena kuća u Delrej Biču na Floridi FOTO: Carline Jean /South Florida Sun-Sentinel via AP

U Nejplsu, na jugozapadu Floride, ulice su bile pod vodom a bujica je nosila automobile, pokazuju snimke mreže MSNBC-a.

U gradu Fort Myers poplave su tolike da su neki kvartovi poput jezera.

Svet su obišli i prizori brodova koje na Floridi plutaju po ulicama.

Ova meteorološka pojava treba da se, tokom dana, premešta dalje na kopno i u četvrtak uveče da dođe iznad zapadnog Atlantika, navodi NHC.

Prolaskom preko kopna uragan bi trebalo da slabi, ali bi svejedno mogao da prouzrokuje znatnu štetu dok ne stigne na istok Floride, dodaje.

„Jedan od pet najrazornijih uragana koji su dosad pogodili Floridu“

Guverner Ron DeSantis izjavio je u sredu uveče da je ovo verojatno „jedan od pet najrazornijih uragana koji su dosad pogodili Floridu“.

„Ovo je oluja o kojoj će se govoriti mnogo godina“, rekao je direktor američke meteorološke službe (NWS) Ken Graham na tiskovnoj konferenciji.

Uragan Ijan je u utorak pogodio Kubu gde je usmrtio dvoje ljudi i prekinuo snabdevanje električnom energijom.

BONUS VIDEO Uragan Ijan opustošio Kubu

Komentari

Svi komentari (0)