Uragan Fiona Foto: EPA-EFE/JORGE MUNIZ

Uragan Ijan pogodio je Floridu a stanovnici floridske obale Meksičkog zaliva ispraznili su police sa namirnicama, zakucali prozore i evakuišu se u skloništa. Vlasti su pozvale više od 2,5 miliona stanovnika da se sklone na sigurno. Ijan je prošao Kubu u utorak i ostavio celu karipsku ostrvsku državu bez struje. 

Ijan je ojačao u izuzetno opasan uragan 4. kategorije, saopštio je u sredu američki Nacionalni centar za uragane (NHC). Ali kasnije je objavljeno kako se očekuje da će malo oslabiti kada dođe do kopna. NHC je saopštio da se Ijan nalazi oko 130 kilometara jugozapadno od Punta Gorde na Floridi, i kreće se brzinom od 250 kilometara na sat.

Poplavljena su područja Ki Vesta. Policija je građanima izdala upozorenje.

Lovac na oluje Rid Timer objavio je snimke uragana na otoku Pine na Floridi.

Voda se povlači u Tampi uoči uragana

Uragan Ijan i dalje crpi vodu iz zaliva Hilsboro i reke Hilsboro u blizini Opšte bolnice Tampa. Fotografija koju je tvitovala policija Tampe prikazuje drugi deo zaliva duž bulevara Bejšor.

Više od 330.000 potrošača bez struje na Floridi

Više od 330.000 potrošača je bez struje na Floridi zbog uragana, navodi PoverOutage.us. Sajt je objavio da su okrug Li, dom Fort Majers i Kejp Koral, imali najviše nestanka struje sa više od 100.000 pogođenih domaćinstava.

U okrugu Kolijer, koji uključuje Napl i ostrvo Marko, 66.000 domaćinstava je bilo bez struje, navodi se na sajtu.

Nastava je otkazana, otvoreno je više od 175 centara za evakuaciju

Skoro 60 škola na Floridi otkazalo je nastavu zbog uragana, rekao je guverner Ron DeSantis. On je dodao da je širom zemlje otvoreno više od 175 centara za evakuaciju, a brojne škole su pretvorene u skloništa. Komercijalne avio-kompanije su prijavile više od 2.000 otkazivanja letova u SAD zbog oluje, a St. Petersburg-Clearvater i Tampa su zatvoreni u utorak.

NHC je izdao upozorenja o olujnim udarima za veći deo obale Zapadne Floride.

„Sada je vreme za evakuaciju. Krenite“, rekao je Kevin Gatri, šef uprave za vanredne situacije Floride na brifingu za novinare u utorak uveče.

Pogledajte snimke uragana iz svemira

***

BONUS VIDEO: Uragan Ijan pogodio Kubu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar